Hoe ontstaat een waterhoofd?

Het grootste deel van wat er in uw schedel zit, zijn hersenen. Ze hebben veel bloedvaten en drijven min of meer in liquor. Liquor ziet eruit als water en dient als bescherming voor de hersenen, een soort stootkussen. Elke dag wordt er tussen de 400 en 500 milliliter hersenvocht gemaakt in de hersenkamers. Het totale volume van de liquor in en rondom de hersenen en ruggenmerg is ongeveer 150 milliliter. Dit betekent dat het hersenvocht gedurende de dag 3 keer helemaal wordt vervangen.  Er wordt steeds hersenvocht aangemaakt, dat rondom de hersenen en het ruggenmerg stroomt en daarna weer opgenomen wordt.

Meestal is er een evenwicht tussen het aanmaken en afvoeren van het hersenvocht. Wanneer het hersenvocht niet uit de ventrikels (hersenkamers) afgevoerd kan worden of niet door de bloedbaan kan worden opgenomen, hoopt het zich op. De ventrikels worden hierdoor groter en het hersenweefsel eromheen wordt hierdoor samengedrukt. Dit kan klachten geven.
 
Er zijn verschillende vormen hydrocefalus.

Niet-communicerende hydrocefalus

Soms ontstaat er een afsluiting waardoor het hersenvocht niet door de ventrikels en rondom de hersenen en ruggenmerg kan stromen. Dit kan komen door een aangeboren vernauwing van het aquaduct (de verbinding tussen de 3de en 4de ventrikel). Ook kan het ontstaan door verklevingen na een ontsteking of door tumoren. We noemen dit een niet-communicerende hydrocefalus omdat de verbinding afgesloten is.

Communicerende hydrocefalus

Soms is er geen afsluiting maar gaat de opname van hersenvocht door de bloedbaan niet goed. We noemen dit een communicerende hydrocephalus. Dit ontstaat soms door verklevingen na hersenbloedingen, na ontstekingen of door het ouder worden.

Wat is een hydrocephalus?

Hydrocephalus (waterhoofd) ontstaat door een verstoorde circulatie van liquor (hersen- en ruggenmergsvocht) in het hoofd.

Symptomen

U kunt last krijgen van klachten zoals: hoofdpijn, misselijkheid, ander- of verward gedrag en problemen met lopen. lees meer

Symptomen

U kunt last krijgen van de volgende klachten:

  • hoofdpijn (in aanvallen en steeds erger, vooral 's ochtends)
  • misselijkheid
  • overgeven
  • ander- of verward gedrag
  • problemen met lopen
  • geheugenproblemen
  • problemen met plassen
  • slecht zien
  • sufheid
  • epileptische aanvallen

Contact

Afdeling Neurochirurgie

(024) 361 66 04

Hoe ontstaat een waterhoofd?

Meestal is er een evenwicht tussen het aanmaken en afvoeren van het hersenvocht. Wanneer het hersenvocht niet uit de ventrikels (hersenkamers) afgevoerd kan worden of niet door de bloedbaan kan worden opgenomen, hoopt het zich op. lees meer

Waarom naar het Radboudumc?

Een redelijk nieuwe techniek is een kijkoperatie die we ook wel 3e ventriculocisternostomie noemen. De arts gaat met een endoscoop naar de bodem van de derde ventrikel. Deze techniek werd in 1991 als eerste in Nederland in Nijmegen gebruikt. lees meer

Waarom naar het Radboudumc?

Een redelijk nieuwe techniek is een kijkoperatie die we ook wel 3e ventriculocisternostomie noemen. De arts gaat met een endoscoop naar de bodem van de derde ventrikel. Deze techniek werd in 1991 als eerste in Nederland in Nijmegen gebruikt. In totaal heeft het NCCN in Nijmegen meer dan 500 van deze ingrepen gedaan. Het NCCN is internationaal bekend. Het centrum heeft wereldwijd de meeste kennis op dit gebied.

Onderzoek

Er zijn verschillende onderzoeken die we kunnen doen om zeker te weten dat het om hydrocefalie gaat.
  • CT staat voor computer tomografie. Een CT-scan maakt metingen (scans) met röntgenstralen. Een computer werkt deze scans vervolgens uit tot foto’s.

    lees meer


  • Lumbaalpunctie

    Bij een lumbaalpunctie (ruggenmergspunctie) wordt er met een naald in uw onderrug geprikt. Hierbij komt de naald in een ruimte gevuld met ruggenmergsvocht. Op deze manier kan er hersenvocht afgenomen worden en de druk gemeten worden. Als de druk te hoog is betekent dit dat er sprake is van hydrocephalus.
     

Behandeling Waterhoofd

Er zijn verschillende operaties mogelijk. Met deze behandelingen voeren we het teveel aan hersenvocht (liquor) af. lees meer

Afdeling Neurochirurgie

De afdeling Neurochirurgie houdt zich bezig met de chirurgische behandeling van aandoeningen aan de hersenen, hersenschedel, schedelbasis, hersenzenuwen, het ruggenmerg, de wervelkolom en het perifere zenuwstelsel.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet