Wat is een tropische ziekte?
In de (sub)tropen kunt u ziektes opdoen door mindere hygiëne of door besmetting met parasieten die in Nederland niet voorkomen. lees meerWat is een tropische ziekte?
In de (sub)tropen kunt u ziektes opdoen door mindere hygiëne of door besmetting met parasieten die in Nederland niet voorkomen. Zo kunt u na een tropenreis koorts krijgen door allerlei infecties. Malaria is bijvoorbeeld een heel gevaarlijke infectie; hier overlijden nog altijd reizigers aan. Andere oorzaken van koorts zijn:- virussen (zoals Dengue)
- bacteriën (zoals Salmonella)
- parasieten
- wormen
In de tropen kunt u natuurlijk ook griep, ‘gewone’ longontsteking en tuberculose krijgen. Daarbij is het belangrijk om met resistentie van de bacterie rekening te houden. In andere delen van de wereld komen namelijk niet alleen andere bacteriën voor. Er bestaan ook andere resistenties voor antibiotica, waardoor het middel niet of verminderd werkt.
Onderzoek
Bij koorts: door middel van bloedonderzoek naar malaria (dit is de meest dodelijke tropische ziekte) en bloedkweken wordt getracht snel uitsluitsel te geven welke ziekte een rol speelt.Bij andere klachten is ook vaak bloedonderzoek naar antistoffen nodig, evenals ontlasting- of urineonderzoek. Soms moeten er daarbij nog foto’s worden gemaakt. Hiermee willen we achterhalen om welke ziekte het gaat en hoe we die het beste kunnen behandelen.