Wat is trombotische trombocytopenische purpura?
Trombotische trombocytopenische purpura (TTP) is een zeldzame, ernstige stollingsaandoening waarbij er te weinig bloedplaatjes zijn. Door de ziekte ontstaan er niet alleen bloedingen, maar ook kleine stolsels die de kleine bloedvaten kunnen verstoppen. lees meerBehandeling
De behandeling van TTP richt zich op het tekort aan ADAMTS-13. De behandeling heeft als doel om ADAMTS-13 aan te vullen, maar ook om de vorming van antistoffen tegen ADAMTS-13 te remmen. lees meerBehandeling
De behandeling van TTP richt zich op het tekort aan ADAMTS-13. De behandeling heeft als doel om ADAMTS-13 aan te vullen, maar ook om de vorming van antistoffen tegen ADAMTS-13 te remmen.
Dit wordt gedaan door middel van een plasmawisseling (plasmaferese). Plasma is een bestanddeel van het bloed. Plasma is voornamelijk water met daarin opgelost voedingsstoffen, zouten en eiwitten. Tijdens de behandeling wordt uw plasma (met daarin de antistoffen tegen ADAMTS-13) vervangen door het plasma van een donor. Het plasma van de donor heeft een normale hoeveelheid ADAMTS-13 en bevat geen antistoffen.
Naast plasmaferese worden ook de middelen prednison en caplacizumab gegeven. Prednison is een afweeronderdrukkend medicijn dat er voor zorgt dat het ontregelde afweersysteem stopt met het vormen van antistoffen tegen ADAMTS-13. Caplacizumab zorgt ervoor dat de bloedplaatjes niet meer aan vWF kunnen plakken.
De combinatie van deze 3 behandelingen heeft recent aangetoond zeer effectief te zijn in het voorkomen van ernstige complicaties, zoals het voorkomen van bloedingen en het voorkomen van overlijden aan TTP. Als na het starten van deze behandeling het afweersysteem niet stopt met het produceren van antistoffen, wordt de behandeling uitgebreid met andere afweeronderdrukkende medicijnen. Rituximab is hierin dan de eerste keuze.
Uw afspraak op de polikliniek
Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 1
Route: 648 naar Plein A1 West
Uw afspraak op de polikliniek
Bezoekadres
Hematologie
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen
Heeft u voor het eerst een afspraak in het Radboudumc?
Meld u zich tijdig voor uw afspraak bij de inschrijfbalie aan de hoofdingang.
Is u gevraagd voor uw afspraak bloed te laten prikken?
Ga dan 1 uur van te voren naar gebouw A, verdieping 0, route 644 (voorbereidingsplein A0). Dan is de uitslag bekend tijdens de afspraak met uw arts.
Hoe lang van tevoren wordt u op polikliniek A1 West verwacht voor uw afspraak?
Meld u zich 20 minuten voor uw afspraak op polikliniek A1 West.
Meer informatie
Meer informatie over uw afspraak vindt u op deze pagina.