Wat is een traumatische acute subdurale bloeding?
Bij een traumatische acute subdurale bloeding is er door ongevalsletsel aan het hoofd een bloedvat kapot gegaan onder (sub) het hersenvlies (de dura). Vandaar de naam subdurale bloeding. lees meerWat is een traumatische acute subdurale bloeding?
Bij een traumatische acute subdurale bloeding is er door ongevalsletsel aan het hoofd een bloedvat kapot gegaan onder (sub) het hersenvlies (de dura). Vandaar de naam subdurale bloeding. Dit in tegenstelling tot een bloeding boven (epi) het hersenvlies, een zogeheten epidurale bloeding. Bij beide gevallen is de oorzaak een vaak ernstig letsel aan het hoofd.Oorzaak
Subdurale bloedingen ontstaan in korte tijd (vandaar de naam acuut) door vaak ernstige ongevallen aan het hoofd, zoals ongelukken in het verkeer of een val van hoogtes. Door de hevige klap op het hoofd gaan er bloedvaatjes kapot die deze bloeding kunnen geven. Bloed vanuit het gekneusde hersenweefsel kan ook de bloeding veroorzaken.Er zijn geen specifieke risicofactoren voor het krijgen van een acute subdurale bloeding. Wel zijn er factoren die invloed hebben op de ernst van de bloeding als een ongeval zich voordoet. Zo weten we dat bij oudere mensen en mensen die bloedverdunners gebruiken, grotere bloedingen kunnen optreden bij relatief milde letsels.
Onderzoek toont aan dat traumatische subdurale bloedingen voornamelijk voorkomt onder jong volwassenen (20-40). In steeds grotere mate komt het ook voor bij ouderen, doordat zij op hogere leeftijd vaker nog deelnemen in het verkeer (waar o.a. gebruik wordt gemaakt van e-bikes). Valincidenten, vaak onder invloed van alcohol, is een andere grote oorzaak van acuut subdurale bloedingen. Voorkomen is altijd beter dan genezen en dat geldt bij uitstek ook voor dit type bloedingen veroorzaakt door ongevallen. Voorzichtigheid in het verkeer en gebruik van een fietshelm kunnen het verschil maken.
Gevolgen
De symptomen, het beloop en de prognose zijn bij dit soort bloedingen zeer gevarieerd. Een acute subdurale bloeding wordt vaak veroorzaakt door ernstig ongevalsletsel aan het hoofd. Dit gaat vaak gepaard met bijkomende hersenbeschadigingen, zoals hersenkneuzingen, bloedingen in het hersenweefsel zelf, traumatisch subarachnoïdaal bloed, botbreuken en epidurale bloedingen. De aanwezigheid en ernst van al deze bijkomende hersenbeschadigingen in combinatie met het acuut subduraal hematoom bepalen grotendeels de symptomen, prognose en restverschijnselen.Zo kan een patiënt met een kleine subdurale bloeding (met beperkt of geen bijkomende hersenbeschadiging) ‘slechts’ hoofdpijnklachten hebben, verward zijn, misselijk zijn en mogelijk enige zwakte van arm of bee ervaren. Grote bloedingen kunnen leiden tot meer neurologische uitval, bewustzijnsdaling en bij ernstige bijkomende hersenbeschadiging tot coma en overlijden.
De prognose varieert ook. Van volledig herstel met soms wat problemen met concentreren, geheugen of lichte hoofdpijnklachten in drukke ruimtes, tot ernstige neurologische en cognitieve klachten. Helaas komt een groot deel van de patiënten met een traumatisch subdurale bloeding nog te overlijden, ondanks of ze geopereerd worden of niet. Dit is voornamelijk het gevolg van ernstige bijkomende hersenbeschadigingen.
Onderzoek
Wanneer u of uw partner in het Radboudumc wordt opgevangen na het ongeval, staat er een heel team klaar met een spoedeisende hulp arts, traumachirurg en/of orthopeed, neuroloog, radioloog en neurochirurg. Vanuit verschillende disciplines kunnen we meteen kijken of acute zorg noodzakelijk is.-
Zo snel mogelijk maken we een CT-scan van de hersenen om de ernst van het letsel in kaart te brengen en om te beoordelen of een neurochirurgische ingreep nodig is.
lees meer
Behandeling
Wel of geen operatie is afhankelijk van de ernst van het letsel, de grootte van de bloeding en de aanwezigheid van bijkomende hersenbeschadigingen. lees meerBehandeling
Wel of geen operatie is afhankelijk van de volgende factoren:
- De ernst van het letsel.
- De grote van de subdurale bloeding.
- De aanwezigheid (en ernst) van andere bijkomende hersenbeschadigingen.
Op de spoedeisende hulp worden uw naasten ingelicht door de neuroloog of neurochirurg. Eenmaal opgenomen op de MC of IC praat de intensivist u regelmatig bij en wanneer nodig sluit de neuroloog of neurochirurg daarbij aan. Het behandelplan wordt dan ook verder toegelicht.
-
Bij ernstige letsel is een operatie soms wel nodig. Dit moet dan snel gebeuren. Het belangrijkste doel van de behandeling is zogezegd ‘de druk van de ketel’ afhalen. Een subdurale bloeding neemt ruimte in binnen de schedel, ruimte die er eigenlijk niet is. Omdat onze schedel hard is en niet uitzet, kan een bloeding ervoor zorgen dat de hersenen verdrukken en dat de druk oploopt. Bij een kleine bloeding valt dit mee, omdat er vaak wel een beetje extra ruimte is. Bij grote bloedingen of bijkomende hersenbeschadiging met zwelling van de hersenen zelf, kan dit grote problemen geven.
De operatie moet de bloeding wegnemen, zodat er ruimte ontstaat voor de hersenen en de druk eraf is. Dit doen we door het maken van een botluikje. We kijken nauwkeurig naar waar de bloeding vandaan komt en zorgen dat dit stopt. Als de hersenen extreem gezwollen zijn, kunnen we een deel van de schedel verwijderen om de periode van hersenzwelling te overbruggen. Het ontbrekende deel van de schedel kunnen we weer terugplaatsen na 3 maanden als u voldoende bent hersteld. In de herstelperiode krijgt u een helm aangemeten om de hersenen te beschermen. -
Een alternatieve ‘chirurgische’ behandeling is het plaatsen van een drukmeter om de druk goed te kunnen monitoren op de IC. Dit is natuurlijk niet echt een operatie, maar wel zeer waardevol in de behandeling van een bloeding die we niet kunnen of hoeven weg te nemen. Dit doen we bijvoorbeeld bij een kleine subdurale bloeding met voornamelijk een zwelling door schade aan de hersenen zelf. Hierdoor kan de druk toenemen. De beste behandeling is dan niet de bloeding wegnemen, maar de zwelling behandelen.
Na de operatie
Na de operatie wordt u of uw partner opgenomen op de Intensive Care Unit. Daar is continu controle van allerlei belangrijke lichaamsfuncties. Zo snel als mogelijk is beoordelen we het neurologisch functioneren. lees meerWaarom naar het Radboudumc?
Het Radboudumc is een level 1 traumacentrum wat inhoudt dat er 24/7 neurochirurgische expertise beschikbaar is. Het Radboudumc heeft hiermee regionaal een heel belangrijke functie in de opvang voor ernstig schedelhersenletsel. lees meerWaarom naar het Radboudumc?
Het Radboudumc is een level 1 traumacentrum wat inhoudt dat er 24/7 neurochirurgische expertise beschikbaar is. Het Radboudumc heeft hiermee regionaal een heel belangrijke functie in de opvang voor ernstig schedelhersenletsel. Ook als het gaat om de zorg voor kinderen met ernstig traumatisch schedelhersenletsel hebben we een belangrijke functie.In het Radboudumc leveren we kwalitatief de beste zorg omdat:
- U wordt behandeld door een neurochirurg of neuroloog gespecialiseerd in traumatologie en hersenvaataandoeningen.
- Vanuit de hele regio worden patiënten, die geopereerd moeten worden, naar het neurologisch centrum van het Radboudumc verwezen. Hierdoor is er heel veel expertise op dit gebied aanwezig.
- In het Radboudumc wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de oorzaak en behandeling van dit soort type bloedingen.
Hersenbloeding
Bij een hersenbloeding gaat een bloedvat in de hersenen kapot waardoor het bloed zich in de hersenweefsels ophoopt en schade veroorzaakt. lees meerAfdeling Neurochirurgie
De afdeling Neurochirurgie houdt zich bezig met de chirurgische behandeling van aandoeningen aan de hersenen, hersenschedel, schedelbasis, hersenzenuwen, het ruggenmerg, de wervelkolom en het perifere zenuwstelsel.
lees meer