Wat is een totaalruptuur?
Een totaalruptuur is een inscheuring rond de vagina en anus, ontstaan tijdens de bevalling. De kans op een totaalruptuur is het grootst bij de eerste bevalling. lees meerWat is een totaalruptuur?
Tijdens een bevalling kan de huid en/of het onderliggende weefsel van de vagina scheuren. Dit wordt een ruptuur genoemd. Bij een totaalruptuur is ook de kringspier van de anus geheel of gedeeltelijk doorgescheurd. De scheur kan doorlopen tot in de darm. Bij ongeveer twee van de honderd bevallingen ontstaat een totaalruptuur. De kans is het grootst bij de eerste bevalling.
Oorzaak
Op het moment dat het hoofd van een kind wordt geboren, rekt de vagina uit. Als de doorgang te smal is, scheurt de vagina in. De scheur loopt soms tot aan de kringspier en de darm.
Kans op inscheuring
De kans op inscheuring is hoger bij:
- een groot kind
- een kunstverlossing, zoals een vacuĆ¼m- of tangverlossing
- een eerste bevalling
- een vrouw van Aziatische afkomst
Inknippen
Tijdens de bevalling leidt de verloskundige of de gynaecoloog het hoofd van jouw kind zo voorzichtig mogelijk door de vagina-uitgang. Dit om het risico op (ver) inscheuren zo klein mogelijk te houden. Uit onderzoek blijkt dat standaard inknippen geen totaalrupturen voorkomt. Heb je bij de vorige bevalling een totaalruptuur gehad en ben je weer zwanger? Dan overlegt je gynaecoloog of verloskundige met je of het verstandig is om deze keer wel een knip te zetten.
Herstel
De wond blijft de eerste paar dagen na het hechten pijnlijk. De meeste vrouwen herstellen helemaal na een totaalruptuur. Ze kunnen bij een eventuele volgende zwangerschap weer vaginaal bevallen. Het herstel duurt meestal vier tot zes weken, maar kan oplopen tot een half jaar.
Behandeling
Een totaalruptuur moeten we altijd hechten. Dit doen we meestal op de operatiekamer. Je krijgt algehele verdoving of een ruggenprik. lees meerEen volgende zwangerschap?
In principe kun je na een totaalruptuur weer gewoon vaginaal bevallen. Heel soms bevelen we een keizersnede aan. lees meerEen volgende zwangerschap?
In principe kun je na een totaalruptuur weer gewoon vaginaal bevallen. Heel soms bevelen we een keizersnede aan. De kans om weer een totaalruptuur te krijgen is 4-8% en is hoger dan bij de eerste bevalling.
Klachten
Bij een kleine groep vrouwen die na een totaalruptuur klachten houdt, kunnen de klachten verergeren na een volgende zwangerschap. Ook als ze dan geen totaalruptuuur hebben gekregen. We weten niet of dat komt door de zwangerschap of door de bevalling. Toch adviseren we vrouwen die klachten van verlies van ontlasting gehouden hebben om de volgende keer per keizersnede te bevallen.
Raadpleeg je gynaecoloog
Overleg bij een volgende zwangerschap met je verloskundige of gynaecoloog waar je kunt bevallen: thuis of in het ziekenhuis. Overleg ook of het verstandig is om een knip te laten zetten.