Wat is slokdarmkanker?
Slokdarmkanker is een kwaadaardig gezwel (tumor) in de slokdarm. Deze tumor kan door de wand van de slokdarm naar andere organen of de lymfeklieren groeien. U krijgt vaak pas klachten nadat de tumor zich heeft uitgebreid. lees meerWat is slokdarmkanker?
Slokdarmkanker is een kwaadaardig gezwel (tumor) in de slokdarm. Deze tumor kan door de wand van de slokdarm naar andere organen of de lymfeklieren groeien. U krijgt vaak pas klachten nadat de tumor zich heeft uitgebreid.
-
De slokdarm (ook oesofagus genoemd) is een buis van ongeveer 25-30 centimeter lang tussen uw keel en maag. Het grootste deel ligt in het achterste gedeelte van uw borstholte tegen de wervelkolom. De slokdarm zorgt ervoor dat voedsel van de mond naar de maag komt. In de borstholte tussen uw beide longen liggen naast de slokdarm andere belangrijke organen. Denk aan de luchtpijp met zijn vertakkingen naar beide longen, het hart en de grote bloedvaten.
-
Slokdarmkanker geeft in het begin meestal geen klachten. U krijgt vaak pas klachten nadat de tumor zich heeft uitgebreid. De eerste klacht is meestal dat het eten niet goed meer zakt naar de maag. Dit noemen we passageklachten. Als de tumor de slokdarm helemaal afsluit, moeten patiënten braken. Door deze klacht gaan mensen vaak minder eten en vallen ze af. Andere klachten kunnen zijn:
- pijn achter het borstbeen of in de bovenbuik
- zuurbanden, braken en/of misselijkheid
- heesheid
Patiënten krijgen vaak pas pijn als het slijmvlies aan de binnenzijde van de slokdarm door de tumor beschadigd raakt. Ook uitzaaiingen kunnen pijn veroorzaken en ervoor zorgen dat u moet hoesten, bloed opgeven of geelzucht krijgt. Als u veel bloed verliest uit de beschadigde slokdarm kunt u duizelig en moe worden en uw ontlasting kan zwart zijn.
De kans op slokdarmkanker is groter als u:
- rookt
- alcohol drinkt
- weinig groente en fruit eet
- last heeft van chronisch zuurbranden of opstijgend maagzuur
- schade heeft aan het slokdarmslijmvlies.
-
Slokdarmkanker wordt in veel gevallen pas laat ontdekt, terwijl uitzaaiingen al snel voorkomen. Hierdoor is genezing vaak niet meer mogelijk. Bij 4 van de 10 patiënten die de slokdarmkanker krijgen, is een behandeling mogelijk die gericht is op genezing. Of een operatie mogelijk is hangt ook af van uw conditie.
MICE: nieuwe operatietechniek bij slokdarmkanker
MICE is een nieuwe manier van opereren bij patiënten met slokdarmkanker bij wie de slokdarm verwijderd wordt. Bij de standaard techniek wordt een groot deel van de operatie via de borstkas verricht, bij de nieuwe techniek wordt dit gedeelte via de hals geopereerd. lees meerOndersteunende zorg Leven met kanker
We bieden leeftijdsspecifieke ondersteuning en werken met een vragenlijst om u op het juiste moment ondersteuning te bieden van de juiste zorgverlener.
lees meerNaar uw afspraak op de polikliniek adres en route
Ingang: Hoofdingang
Gebouw: C
Verdieping: 0
Route: 725
Naar uw afspraak op de polikliniek adres en route
Bezoekadres
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen
Routebeschrijving
Radboud Oncologie Fonds
Het Radboud Oncologie Fonds is opgericht om Oost-Nederland meer te betrekken in de strijd tegen kanker.
lees meerSlokdarmkanker-patiëntendag
De Slokdarmkankerdag vond dit jaar voor de negende keer plaats in Nijmegen op 21 januari 2020. Doel van deze dag? Het stimuleren van lotgenotencontact. lees meerOnze mensen
Onze partners
Het Slokdarm Maag Netwerk Oost Nederland is een samenwerkingsverband tussen Radboudumc, Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis en de Radiotherapiegroep Arnhem.
Uw privacy
Op het moment dat u in het ziekenhuis de diagnose kanker krijgt, leggen artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis uw gegevens vast in een medisch dossier. Dit moet volgens de wet. lees meerUw privacy
Op het moment dat u in het ziekenhuis de diagnose kanker krijgt, leggen artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis uw gegevens vast in een medisch dossier. Dit moet volgens de wet. Sommige van uw gegevens in het medisch dossier worden opgenomen in een onafhankelijke databank: de Nederlandse Kankerregistratie (NKR).
Dit verzamelen van gegevens in de NKR gebeurt omdat artsen en onderzoekers betrouwbare en relevante gegevens nodig hebben van patiënten met kanker. Hiermee kunnen zij onderzoek doen om meer over kanker te weten te komen. Door dit onderzoek ontstaan betere inzichten, effectievere behandelingen en uiteindelijk een beter resultaat in de zorg voor patiënten met kanker.
Meer informatie over de Nederlandse Kankerregistratie en wat deze voor u betekent: Registratie van kanker.