Wat is schildklierkanker?

Schildklierkanker is een kwaadaardig gezwel in de schildklier. Het is een zeldzame aandoening, die in Nederland bij ongeveer 640 patiënten per jaar wordt vastgesteld.

Soorten schildklierkanker

Er zijn verschillende vormen van schildklierkanker: papillair, folliculair, anaplastisch en medullair. De meeste patiënten met schildklierkanker hebben papillaire of folliculaire schildklierkanker. Deze tumoren groeien in het algemeen niet snel en ze kunnen met een operatie en aanvullende jodiumbehandeling goed worden genezen.

De ziekte komt drie keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen. Vooral bestraling van de hals op jonge leeftijd geeft een verhoogd risico op schildklierkanker. Bij het ontstaan van medullaire schildklierkanker kan erfelijkheid een rol spelen. Bij de meeste patiënten is de oorzaak echter niet bekend.

Klachten

Het meest voorkomende verschijnsel bij schildklierkanker is een knobbel in de hals. Er zijn meestal geen klachten bij schildklierkanker. Wel kunt u minimale hinder ondervinden van de knobbel. Klachten die kunnen wijzen op schildklierkanker zijn onder andere:
  • snelle groei van de knobbel
  • het hees worden van de stem
  • het ontstaan van nieuwe knobbels
Als u klachten vertoont die kunnen passen bij schildklierkanker, kunt u het beste naar uw huisarts gaan. Als uw huisarts een verdenking op schildklierkanker heeft, verwijst hij of zij u door naar een specialist.
Patiëntenzorg Aandoeningen Schildklierkanker

Wat is schildklierkanker?

Schildklierkanker is een kwaadaardig gezwel in de schildklier. Er zijn verschillende vormen van schildklierkanker: papillair, folliculair, anaplastisch en medullair. lees meer

Contact

Op elk moment in het behandelproces kunt u uw vragen stellen of zorgen uiten aan uw behandelende endocrinoloog of aan uw casemanager.
(024) 361 45 99

Ondersteunende zorg Leven met kanker

We bieden leeftijdsspecifieke ondersteuning en werken met een vragenlijst om u op het juiste moment ondersteuning te bieden van de juiste zorgverlener.

lees meer

Samenwerkende afdelingen

  • Endocrinologie houdt zich bezig met de diagnostiek, behandeling en preventie van hormonale en stofwisselingsziektes en met de gevolgen van deze aandoeningen.

    lees meer


Meedoen aan onderzoek

Binnen het Radboudumc Expertisecentrum Schildkliercarcinoom verrichten we wetenschappelijk onderzoek naar schildkliertumoren. lees meer

Meedoen aan onderzoek

Binnen het Radboudumc Expertisecentrum Schildkliercarcinoom verrichten we wetenschappelijk onderzoek naar schildkliertumoren. Daarmee willen we de zorg voor toekomstige patiënten verder verbeteren. Wilt u meewerken hieraan of heeft u vragen hierover? Neem contact op met:
Dr. R. Netea-Maier, internist-endocrinoloog
T (024) 361 45 99
 

Behandeling en controle


Behandelingen bij schildklierkanker

Afhankelijk van de soort kanker en het stadium waarin de ziekte zich bevindt, komt u in aanmerking voor een operatie, behandeling met radioactief jodium, doelgerichte therapie, radiotherapie of een combinatie van deze behandelingen. lees meer

Poliklinische controles bij schildklierkanker

De poliklinische controles zijn bedoeld om eventuele bijwerkingen van de behandeling vast te stellen en te behandelen. lees meer

Radboud Oncologie Fonds

Het Radboud Oncologie Fonds is opgericht om Oost-Nederland meer te betrekken in de strijd tegen kanker. lees meer

mijnRadboud uw persoonlijke patiënten­dossier

Bij de centrale inschrijfbalie kunt u mijnRadboud activeren. Dit is uw persoonlijke medische dossier dat u online kunt inzien. Met mijnRadboud kunt u bijvoorbeeld afspraken maken of uitslagen inzien.

lees meer

Uw privacy

Op het moment dat u in het ziekenhuis de diagnose kanker krijgt, leggen artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis uw gegevens vast in een medisch dossier. Dit moet volgens de wet. lees meer

Uw privacy

Op het moment dat u in het ziekenhuis de diagnose kanker krijgt, leggen artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis uw gegevens vast in een medisch dossier. Dit moet volgens de wet. Sommige van uw gegevens in het medisch dossier worden opgenomen in een onafhankelijke databank: de Nederlandse Kankerregistratie (NKR).

Dit verzamelen van gegevens in de NKR gebeurt omdat artsen en onderzoekers betrouwbare en relevante gegevens nodig hebben van patiënten met kanker. Hiermee kunnen zij onderzoek doen om meer over kanker te weten te komen. Door dit onderzoek ontstaan betere inzichten, effectievere behandelingen en uiteindelijk een beter resultaat in de zorg voor patiënten met kanker.

Meer informatie over de Nederlandse Kankerregistratie en wat deze voor u betekent: Registratie van kanker.

Team Endocriene oncologie

Ons kernteam bestaat uit specialisten van verschillende disciplines die betrokken zijn bij de behandeling en begeleiding van patiënten met schildklierkanker:

  • Medewerkers
  • Intranet