Over schildklier en zwangerschap
Tijdens uw zwangerschap werkt uw schildklier anders en verandert de hoeveelheid schildklierhormoon in uw bloed. lees meerOver schildklier en zwangerschap
Tijdens uw zwangerschap werkt uw schildklier anders en verandert de hoeveelheid schildklierhormoon in uw bloed. Schildklierhormoon is belangrijk voor u en voor uw kind. Het draagt bij aan het ontwikkelen van de hersenen. Aangezien uw kind nog geen eigen schildklier heeft, is het afhankelijk van uw schildklierhormoon. Er is tijdens uw zwangerschap dus extra aandacht nodig als u een schildklierziekte heeft.Waar moet u rekening mee houden?
Tijdens uw zwangerschap moet u onder andere rekening houden met hypothyreoïdie en de ziekte van Graves.Hypothyreoïdie tijdens uw zwangerschap
Als u een traag werkende schildklier heeft en de dosis levothyroxine is te laag of te hoog, bent u minder vruchtbaar. Ook heeft u een hogere kans op een miskraam. Wij adviseren u om elke vier of zes weken uw bloed te laten onderzoeken. Wij kunnen dan de dosis levorhyroxine aanpassen als dat nodig is. Tijdens uw zwangerschap heeft u vrijwel altijd meer levothyroxine nodig. Als u vroeger de ziekte van Graves heeft gehad, dan meten de tijdens de zwangerschap de Graves-antistoffen in uw bloed. Als deze antistoffen verhoogd zijn, dan heeft u extra controles door de gynaecoloog nodig.
Vroeg in de zwangerschap kunt u hyperthyreoïdie krijgen door de werking van het zwangerschapshormoon. Vaak gaat dit samen met overmatig zwangerschapsbraken. Uw internist en gynaecoloog adviseren u dan over de beste behandeling.
Soms wordt hyperthyreoïdie in de zwangerschap veroorzaakt door de ziekte van Graves. Hierdoor heeft u een hogere kans op een miskraam, vroeggeboorte en op complicaties voor uw kind. .De internist en gynaecoloog behandelen u tezamen, zodat de schildklierziekte zo snel mogelijk onder controle is.
Hypothyreoïdie na de zwangerschap
Als u hypothyreoïdie heeft, kunt u meteen na de bevalling de dosis levothyroxine weer verlagen naar de hoeveelheid van voor uw zwangerschap. Ongeveer zes weken na de bevalling krijgt u een bloedonderzoek. Als het nodig is, passen we de dosis aan. Als alles weer goed gaat, is een jaarlijkse controle genoeg.
Onderzoek
Denken we dat u hypothyreoïdie of hyperthyreoïdie heeft? Dan krijgt u een bloedonderzoek. Heeft u de ziekte van Graves (gehad)? Dan onderzoeken we ook de antistoffen die de schildklier stimuleren. Heeft u meer van deze antistoffen dan krijgt u extra controles door de gyneacoloog.Afdeling Interne Geneeskunde
Binnen Interne Geneeskunde onderzoeken en behandelen we patiënten met aandoeningen op het hele terrein van de interne geneeskunde. Denkt u daarbij aan suikerziekte, hoge bloeddruk, maagklachten, vermoeidheid, buikklachten, benauwdheid, afvallen, infectieziekten en nog vele andere klachten.
lees meer