Scheefstand van het hoofd (torticollis)

Torticollis is een scheefstand van het hoofd waarbij het enigszins gekanteld en gedraaid staat. Het hoofd is niet of moeizaam recht te houden. De oorzaak is een verkorting van één van de nekspieren die van achter het oor naar het sleutelbeen loopt. Dit kan leiden tot schedelmisvormingen en gezichtsasymmetrie.

Vroege symptonen

De afwijking uit zich meestal binnen enkele weken na de geboorte. Meestal is direct na de geboorte nog niets te zien. Soms is na een week een verdikking onderin de spier te zien die na enkele maanden weer verdwijnt. Dit is vaak het eerste symptoon en 'voorloper' van de scheefstand.

Ontstaan

Oorzaak van torticollis kan een aangeboren wervelafwijking zijn. Dit is door röntgenonderzoek vast te stellen. Niet-aangeboren vormen kunnen het gevolg zijn van ontstekingen in het hoofd-halsgebied, neurologische oorzaken of ongevallen.

Er lijkt een relatie te zijn tussen een stuitgeboorte en torticollis. Echter, bij kinderen die met een keizersnede worden geboren, komt torticollis ook voor. Verder lijkt er een verband tussen torticollis en heupdysplasie. Daarom worden kinderen met torticollis extra onderzocht op eventuele heupdysplasie.
Patiëntenzorg Aandoeningen Scheefstand van het hoofd (torticollis)

Scheefstand van het hoofd (torticollis)

Torticollis is een scheefstand waarbij het hoofd enigszins gekanteld en gedraaid staat. Het hoofd is niet of moeizaam recht te houden. De oorzaak is een verkorting van één van de nekspieren. Dit kan leiden tot schedelmisvormingen en gezichtsasymmetrie. lees meer

Contact Neem contact op

Afdeling Mond-Kaak-Aangezichtschirurgie

Algemene informatie en afspraken voor controlebezoek
Maandag t/m vrijdag 8-17 uur
(024) 361 38 01

Informatie en afspraken voor poliklinische behandeling
Maandag t/m vrijdag 8-17 uur
(024) 361 37 83

Behandeling

Het eerste half jaar geeft de fysiotherapeut uw kind rekoefeningen. Bij onvoldoende resultaat adviseren we een operatie. Hierbij klieven we de spier boven het sleutelbeen. Na de operatie komt de afwijking meestal niet terug.

lees meer

Behandeling

Behandeling fysiotherapie en operatie

Het eerste half jaar krijgt uw kind oefeningen van de kinderfysiotherapeut. Bij onvoldoende resultaat adviseren we mogelijk een operatie. Hierbij klieven we de spier net boven het sleutelbeen. Na de operatie komt de afwijking meestal niet terug. Een eenmaal aanwezige gezichtasymmetrie blijft soms (gedeeltelijk) bestaan. Als u besluit de scheefstand niet te laten behandelen ontstaat een toenemende gezichtsasymmetrie die blijvend is.
 

Voor de operatie

Op de dag van de operatie wordt uw kind opgenomen op de verpleegafdeling. De verpleegkundige voert met u  een opnamegesprek. Een van de ouders mag mee naar de operatiekamer totdat het kind onder narcose is. De operatie wordt uitgevoerd door de MKA chirurg in aanwezigheid van de kinderfysiotherapeut.
 

Na de operatie

Na de operatie komt de chirurg  de ouders vertellen  hoe de operatie is verlopen.
In overleg met de verpleegkundige mag uw kind na de operatie weer langzaam starten met eten en drinken. Als dit goed blijft gaan verwijdert de verpleegkundige het infuus.
Om pijn te voorkomen krijgt uw kind voldoende pijnstilling voorgeschreven. Het is belangrijk dat uw kind deze pijnstilling de eerste dagen gebruikt. Ook als het kind geen pijn aangeeft.  Het bewegen gaat hierdoor gemakkelijker.

Wanneer uw kind goed wakker is, komt de kinderfysiotherapeut langs en meet een halskraag aan. Deze  moet tijdens het zitten, staan en lopen gedragen worden, gedurende tenminste 6 weken en op advies van de kinderfysiotherapeut, soms langer. Ook worden direct al oefeningen geïnstrueerd om dagelijks meerdere malen te gaan doen. De kinderfysiotherapeut draagt alle instructies ook over aan de eerstelijns kinderfysiotherapeut.
 

Ontslag

Meestal kan uw kind dezelfde dag alweer met ontslag naar huis. Daarbij worden nog enkele controles op de polikliniek MKA afgesproken bij de kinderfysiotherapeut, de wondzorgverpleegkundige en de MKA chirurg. Tijdens deze bezoeken zullen steeds 3D foto’s worden gemaakt om het het resultaat te kunnen vervolgen.

 


Behandeling Anesthesie bij kinderen

Als uw kind een behandeling of onderzoek onder anesthesie krijgt is het belangrijk om hem/haar goed voor te bereiden.

lees meer

Amalia kinder­ziekenhuis

Het Amalia kinderziekenhuis is onderdeel van het Radboudumc. Jaarlijks behandelen wij ongeveer 25.000 kinderen tussen 0 en 18 jaar.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet