Patiëntenzorg Aandoeningen Reumatoïde artritis

Wat is reumatoïde artritis?

Reumatoïde artritis is een chronische auto-immuunziekte waarbij u ontstekingen in de gewrichten heeft en vaak ook in uw slijmbeurzen en pezen.

Lees meer

Wat is reumatoïde artritis?

Symptomen

Reumatoïde artritis is een chronische auto-immuunziekte waarbij u ontstekingen in de gewrichten heeft en vaak ook in uw slijmbeurzen en pezen. Meestal gaat het hier om ontstekingen van uw handen, voeten, knieën, polsen en enkels. De ziekte kan ook uw organen en weefsels aantasten. U kunt bijvoorbeeld last krijgen van reuma noduli: knobbels ontstekingsweefsel die vaak in de buurt van de gewrichten te vinden zijn.

De ontstekingen ontstaan door een fout in het immuunsysteem. Normaal gesproken reageert het immuunsysteem op schadelijke indringers (zoals bacteriën) met een ontsteking. Hiermee probeert het lichaam de indringer onschadelijk te maken. Maar bij mensen met reumatoïde artritis valt het immuunsysteem de eigen lichaamscellen in de gewrichten aan en ontstaan er ontstekingen.

Door de voortdurende ontsteking kunnen de gewrichten en de gewrichtsbanden beschadigen. Er ontstaan soms slijtage en soms ook echte vergroeiingen. Daardoor kan dan ook de functie van de gewrichten beperkt raken. Gelukkig komen dergelijke ernstige beschadigingen van gewrichten steeds minder voor, sinds medicatie voor reumatoïde artritis steeds beter geworden is. Mocht een gewricht toch ernstig beschadigd zijn, kan de orthopedisch chirurg ingeschakeld worden, bijvoorbeeld voor een protheseplaatsing.

Oorzaak

De oorzaak van reumatoïde artritis is niet bekend. Wel weten we dat erfelijkheid een rol speelt bij reumatoïde artritis. Als iemand reumatoïde artritis heeft, dan is de kans dat zijn eerstegraads bloedverwanten (ouders, broers, zussen of kinderen) die ziekte ook krijgen iets hoger dan gemiddeld. Dat betekent zeker niet dat de ziekte altijd wordt overgedragen aan kinderen. Ook weten we dat reumatoïde artritis vaker voorkomt en ernstiger verloopt bij patiënten met een bepaalde genetische aanleg.

Ook omgevingsfactoren kunnen een rol spelen. Bij rokers komt reumatoïde artritis meer voor. Bij patiënten die anti-CCP positief zijn of de reumafactor hebben (dat is bij ongeveer driekwart van de patiënten het geval), is het verloop meestal ernstiger en is er kans op andere klachten, zoals reuma noduli. Tijdens de zwangerschap wordt het verloop van de ziekte vaak tijdelijk milder.

Hoe vaak komt reumatoïde artritis voor?

Reumatoïde artritis komt vaak voor: ongeveer één op de honderd tot tweehonderd mensen heeft deze ziekte. Tot de leeftijd van 45 jaar komt de ziekte drie keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen; daarna worden de verschillen tussen beide geslachten kleiner. De ziekte kan op elke leeftijd ontstaan, maar meestal tussen de 40 en 50 jaar. Ook kinderen kunnen reumatoïde artritis krijgen: we spreken dan van juveniele artritis.

Meer informatie?

Voor meer informatie over de aandoening verwijzen wij u naar de website van Reuma.nl


Contact

Afdeling Reumatologie

(024) 361 45 80

Behandelingen

‘Reumatoïde Artritis is nog niet te genezen. Wel kunnen we gewrichtsschade voorkomen en door medicijnen de klachten verminderen. Bij de medicamenteuze behandeling van Reumatoïde Artritis wordt er gebruik gemaakt van ontstekingsremmende middelen, pijnstillers en afweerremmende medicamenten.

meer informatie

Onderzoeken

  • Een anamnese is een (intake)gesprek met uw reumatoloog. De reumatoloog stelt u een aantal vragen om een goed beeld te krijgen van uw aandoening.

    naar het onderzoek


Afdeling Reumatologie

De afdeling Reumatologie onderzoekt en behandelt patiënten met reumatische ziekten die klachten hebben op het gebied van bewegen. lees meer

Vaccineren


Vaccineren voor start afweer­onderdrukkende medicijnen

Door afweeronderdrukkende medicijnen wordt iemand vatbaarder voor infecties. Ook kunnen deze medicijnen de beschermende werking van vaccinaties verminderen. Dit kan gevolgen hebben voor reizen naar de (sub)tropen. Sommige (reis)vaccinaties mogen niet toegediend worden. lees meer

Risico's bij reizen met een chronische ziekte

Reizen met een chronische ziekte is vaak goed mogelijk. Het is wel extra belangrijk om goed voorbereid op reis te gaan. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet