Wat is primaire myelofibrose?
Als u primaire myelofibrose heeft, maakt uw lichaam te veel bindweefsel in uw beenmerg aan. Hierdoor worden er steeds minder bloedcellen aangemaakt. lees meerWat is primaire myelofibrose?
Primaire myelofibrose (PMF) is een zeldzame ziekte van het beenmerg. Bij deze ziekte maakt het lichaam te veel bindweefsel in het beenmerg aan. Daardoor is er steeds minder plek voor het beenmerg.
De namen ‘primaire myelofibrose’ en ‘myelofibrose’ worden allebei gebruikt. Bij deze ziekte groeien er snel veel witte bloedcellen en bloedplaatjes in het beenmerg. Dat leidt tot fibrose: bindweefselvorming (dat noemen we ook wel verlittekening) in het beenmerg. Hierdoor wordt het beenmerg langzaam vervangen door bindweefsel. Daardoor kunnen er steeds minder bloedcellen aangemaakt worden.
In de beginfase van primaire myelofibrose is er meestal alleen een sterk verhoogd aantal bloedplaatjes. Dan is er nog niet veel bindweefsel in het beenmerg. Deze beginfase wordt pre-fibrotische myelofibrose genoemd. Deze fase van de ziekte lijkt soms erg op essentiële trombocytose.
Hoe vaak komt primaire myelofibrose voor?
Primaire myelofibrose is een zeldzame ziekte en komt volgens schatting bij ongeveer 1 op de 100.000 mensen voor. Dit zijn vooral oudere patiënten, maar ook jongere mensen kunnen deze ziekte krijgen. De gemiddelde leeftijd op het moment van diagnose is ongeveer 65 jaar. Ongeveer 20 tot 25 procent van de patiënten is jonger dan 55 jaar.
Meer informatie
Op de website van de MPN stichting leest u meer over:
- Symptomen
- Diagnose
- Behandeling
Radboudumc Expertisecentrum voor Myeloïde Aandoeningen en Cellulaire Immuuntherapie
Het Radboudumc Expertisecentrum voor Myeloïde Aandoeningen en Cellulaire Immuuntherapie is één van de gespecialiseerde behandelcentra voor patiënten met myeloïde aandoeningen.
lees meerUw afspraak op de polikliniek
Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 1
Route: 648 naar Plein A1 West
Uw afspraak op de polikliniek
Bezoekadres
Hematologie
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen
Heeft u voor het eerst een afspraak in het Radboudumc?
Meld u zich tijdig voor uw afspraak bij de inschrijfbalie aan de hoofdingang.
Is u gevraagd voor uw afspraak bloed te laten prikken?
Ga dan 1 uur van te voren naar gebouw A, verdieping 0, route 644 (voorbereidingsplein A0). Dan is de uitslag bekend tijdens de afspraak met uw arts.
Hoe lang van tevoren wordt u op polikliniek A1 West verwacht voor uw afspraak?
Meld u zich 20 minuten voor uw afspraak op polikliniek A1 West.
Meer informatie
Meer informatie over uw afspraak vindt u op deze pagina.