Wat is otosclerose?
Otosclerose, een progressieve ziekte, maakt iemand langzaam slechthorend. Het gehoorverlies kan zich in een of beide oren voordoen.
lees meerWat is otosclerose?
Otosclerose, een progressieve aandoening, maakt iemand langzaam slechthorend. Het gehoorverlies kan zich in een of beide oren voordoen. Meestal veroorzaakt het milde tot matige slechthorendheid. Slechts zelden leidt het tot ernstige of volledige doofheid.
Oorzaak
De oorzaak van otosclerose is overmatige botwoekering of botgroei op en rondom de stijgbeugel in het middenoor. De beweeglijkheid van de stijgbeugel neemt langzaam af en kan daardoor minder geluid voort geleiden (geleidingsgehoorverlies). Dit zorgt ervoor dat het gehoor minder wordt. Het is niet bekend hoe otosclerose begint en waarom.
Soorten otosclerose
Er zijn drie vormen van otosclerose:
Otosclerose van en rondom de stijgbeugel
Aanvankelijk te herkennen aan een wittig brokje op de stijgbeugel. Uiteindelijk kan bot de stijgbeugel zelfs helemaal overwoekeren. Het gevolg is dat dit derde gehoorbeentje, dat normaal gesproken kan bewegen zodat geluidstrillingen worden doorgegeven, nu vast komt te staan. De geleiding van de geluidstrillingen wordt hierdoor verstoord en er treedt dus geleidingsgehoorverlies op.
Otosclerose van het slakkenhuis
In zeer uitzonderlijke gevallen tast de otosclerose niet de stijgbeugel aan, maar het slakkenhuis. Er is geen geleidingsgehoorverlies, maar een zenuwgehoorverlies. Dan is sprake van cochleaire otosclerose. Iemand komt dan vaak in aanmerking voor hoortoestel(len) en bij totale doofheid een cochleair implantaat.
Otosclerose van slakkenhuis en stijgbeugel
Er is ook otosclerose waarbij stijgbeugel en slakkenhuis zijn aangedaan. Er is dan sprake van zowel geleidingsgehoorverlies als zenuwgehoorverlies.
Onderzoeken
-
Met een hoortest (audiogram) doen we onderzoek naar uw gehoorproblemen.
naar het onderzoek -
Door middel van lichamelijk onderzoek KNO kan otosclerose worden vastgesteld.
naar het onderzoek
Behandeling ooroperatie
Vaak is behandeling mogelijk, zodat het gehoor verbetert. Denk hierbij aan een ooroperatie. Er bestaat echter geen medicijn dat otosclerose kan voorkomen of een vroegtijdig halt kan toeroepen. naar de behandelingNaar uw afspraak adres en route
Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 2
Route: 682 naar Plein A2 Oost
Naar uw afspraak adres en route
Bezoekadres
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen
Huispostnummer: 383
Routebeschrijving
Afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde
De afdeling KNO van het Radboudumc biedt patiëntenzorg op het gebied van oorchirurgie, neus- en aangezichtschirurgie en hoofd-halschirurgie. Daarnaast doen we wetenschappelijk onderzoek en geven we onderwijs aan studenten Geneeskunde en KNO-artsen in opleiding.
lees meer