Klachten bij MS

Klachten bij MS zijn:

  • wazig zien 
  • gevoelloosheid, tintelingen of branderige pijn in bijvoorbeeld een arm of been 
  • verminderde kracht
  • zware, aanhoudende vermoeidheid

Latere klachten bij MS zijn:

  • spasticiteit
  • verlamming
  • moeite met praten
  • dat lopen steeds moeilijker kan worden

Bij MS wisselen zich vaak periodes met klachten zich af met betere periodes. Sommige mensen gaan steeds meer achteruit, zonder verbeteringen tussendoor.

Patiëntenzorg Aandoeningen Multiple Sclerose

Wat is multiple sclerose?

Multiple Sclerose (MS) is een ontstekingsziekte van hersenen en ruggenmerg, samen het centrale zenuwstelsel genoemd. lees meer

Wat is multiple sclerose?

Multiple Sclerose (MS) is een ontstekingsziekte van hersenen en ruggenmerg, samen het centrale zenuwstelsel genoemd. MS wordt over het algemeen gezien als een auto-immuunziekte, dit betekent dat het afweersysteem een onstekingsreactie begint tegen een lichaamsiegen stof, in dit geval myeline. 

Myeline is de isolatielaag rondom zenuwbanen. Dit proces wordt demyelinisatie genoemd. Ontstekingshaarden met daarbij demyelinisatie en schade aan de zenuwbanen zijn de belangrijkste mechanismen die symptomen bij MS veroorzaken. De ontstekingen kunnen uiteindelijk veranderen in littekenweefsel.

Hoeveel en welke klachten iemand krijgt, hangt af van het aantal ontstekingshaarden en gebieden met littekenweefsel en de locatie hiervan.

Auto-immuunziekte

Multiple Sclerose (MS) is een auto-immuunziekte. De precieze oorzaak van de ziekte is nog niet bekend. In Nederland hebben ongeveer 16.000 mensen MS, meer vrouwen dan mannen. De klachten beginnen meestal tussen het 20-ste en 40-ste jaar.

Diagnose

De neuroloog vraagt naar uw klachten en doet een neurologisch lichamelijk onderzoek. Op basis daarvan kan de neuroloog vaststellen of u mogelijk MS zou kunnen hebben. Daarna worden er aanvullende onderzoeken gedaan.

Contact

Polikliniek Neurologie
Bereikbaar van 8.00-17.00 uur

(024) 361 66 00
contactformulier

Afdeling Neurologie

De afdeling Neurologie houdt zich bezig met diagnose en behandeling van aandoeningen in de hersenen. lees meer

Klachten bij MS

Bij MS wisselen zich vaak periodes met klachten zich af met betere periodes. Sommige mensen gaan steeds meer achteruit, zonder verbeteringen tussendoor. lees meer

Behandeling

Tegen de klachten zijn er diverse medicijnen, zoals corticosteroïden en interferon. Sommige medicijnen remmen de ziekte ook af. Fysiotherapie, cesartherapie, mensendiecktherapie of ergotherapie is vaak ook zinvol.

Vaccineren


Vaccineren voor start afweer­onderdrukkende medicijnen

Door afweeronderdrukkende medicijnen wordt iemand vatbaarder voor infecties. Ook kunnen deze medicijnen de beschermende werking van vaccinaties verminderen. Dit kan gevolgen hebben voor reizen naar de (sub)tropen. Sommige (reis)vaccinaties mogen niet toegediend worden. lees meer

Risico's bij reizen met een chronische ziekte

Reizen met een chronische ziekte is vaak goed mogelijk. Het is wel extra belangrijk om goed voorbereid op reis te gaan. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet