Voorbereiding op het consult

Om een compleet beeld van uw gezondheid te krijgen, zal de arts vragen stellen over uw medische geschiedenis en huidige situatie. U kunt zich op dit gesprek voorbereiden door de volgende informatie mee te nemen:

  • Een lijst van eerdere operaties.
  • Een overzicht van medicijnen die u gebruikt.
  • Informatie over andere ziekten en allergieën.
  • Een beschrijving van uw levensstijl, zoals uw mate van lichaamsbeweging, rookgedrag, alcoholgebruik en eetgewoonten.
  • Gedetailleerde informatie over uw huidige symptomen, inclusief hoe lang ze al aanwezig zijn.

Deze voorbereiding helpt de arts om beter te begrijpen wat er aan de hand is en de juiste behandeling te kiezen. Het is ook handig om van tevoren vragen op te schrijven, zodat u niets vergeet tijdens het gesprek.

Diagnosefase
Diagnose-onderzoek
Voorbereiding
Uitslag gesprek
Behandelfase
Behandelingen bij Multipel myeloom
Nazorgfase
Nazorgfase
Expertisecentrum
Zeldzame aandoening

Diagnosefase

Diagnose-onderzoek


Over

Multipel myeloom (MM) is een vorm van kanker in het beenmerg. Het wordt ook wel de ziekte van Kahler genoemd. De oorzaak van deze kwaad­aardige beenmergziekte is een woekering van plasmacellen.

bekijk pagina

Diagnose onderzoek

Wanneer u symptomen ervaart die mogelijk wijzen op Multipel myeloom, is het belangrijk om contact op te nemen met uw huisarts.

lees meer

Diagnose onderzoek

Wanneer u symptomen ervaart die mogelijk wijzen op Multipel myeloom, is het belangrijk om contact op te nemen met uw huisarts. Bij een verdenking op Multipel myeloom verwijst de huisarts u door naar een hematoloog voor verder onderzoek.

Tijdens de diagnostische fase wordt onderzocht of u Multipel myeloom heeft. Verschillende onderzoeken kunnen worden uitgevoerd, waaronder:

  • Bloedonderzoek
  • Urineonderzoek
  • Beenmergonderzoek
  • Beeldvormend onderzoek, zoals een CT scan of MRI

Bloedonderzoek

Er zijn verschillende redenen om uw bloed te onderzoeken. Met bloedonderzoek kunnen we onder andere uw bloedwaarden meten en het verloop van een ziekte of het effect van een behandeling bepalen. Bloed­waarden die we o.a. willen meten zijn M-proteine, Bence-Jones eiwitten, nierfunctie en kalkgehalte.


Urineonderzoek

Urineonderzoek kan worden gebruikt voor het meten van Bence-Jones eiwitten. Dit zijn vrije lichte ketens in de urine. Hiervoor moet u 24 uur lang urine verzamelen, zodat kan worden gemeten hoeveel van het Bence-Jones eiwit in 24 uur wordt aangemaakt. 


Beeldvormend onderzoek

Beeldvormend onderzoek is een verzamelnaam voor ver­schil­lende technieken die een afbeelding kunnen maken van het lichaam. Er zal  beeld­vormend onderzoek van het skelet worden verricht.


Onderzoek Beenmerg­onderzoek (beenmerg­punctie)

Om te ontdekken wat u heeft, of om het effect van een behandeling te kunnen zien, is het soms nodig dat we uw beenmerg onderzoeken in het laboratorium. lees meer

Voorbereiding


Voorbereiding op het consult

Om een compleet beeld van uw gezondheid te krijgen, zal de arts vragen stellen over uw medische geschiedenis en huidige situatie. 

lees meer

Uitslag gesprek


Over het uitslaggesprek

Als alle uitslagen van de onderzoeken binnen zijn, heeft u een gesprek met de arts (hematoloog). 

lees meer

Over het uitslaggesprek

Als alle uitslagen van de onderzoeken binnen zijn, heeft u een gesprek met de arts (hematoloog). In dit gesprek worden de resultaten besproken, worden eventueel extra onderzoeken gepland als dat nodig is, en legt de arts de behandelmogelijkheden uit. Zo krijgt u een duidelijk beeld van uw situatie en kunt u samen met de arts beslissen wat de volgende stappen zijn.

Tijdens het gesprek over de uitslag bespreken we de volgende onderwerpen:

  • Onderzoeken: Wat hebben we gevonden in het bloed-, urine- en beenmergonderzoek? En wat zien we op de scans?
  • Diagnose: Wat is de precieze ziekte en in welk stadium zit het?
  • Prognose: Wat kunt u verwachten? Welke factoren hebben invloed op uw vooruitzichten?
  • Behandelplan: Het plan dat is gemaakt na overleg met verschillende specialisten, zoals hematologen en radiologen. Dit plan is afgestemd op uw situatie.

U kunt tijdens dit gesprek ook vragen stellen. Samen met de arts kijkt u welke behandeling het beste bij u past. Het is aan te raden om iemand mee te nemen, zodat u samen alles goed kunt onthouden en bespreken. U mag het gesprek ook opnemen, zodat u het later nog eens kunt terugluisteren.


Samen beslissen

Als u bij een arts bent voor een behandeling of onderzoek, komt u vaak voor een beslissing te staan. Een operatie, medicijnen, of toch liever nog even wachten? Doorbehandelen of stoppen? Meerdere opties zijn mogelijk, maar welke past het beste bij u?

lees meer

Behandelfase

Behandelingen bij Multipel myeloom


Behandeling Chemotherapie Hematologie

Chemotherapie is een behandeling met cytostatica. Dit zijn medicijnen die kwaadaardige kankercellen doden en celdeling remmen.

lees meer

Behandeling Doelgerichte therapie Hematologie

Doelgerichte therapie is een behandeling die zich richt tegen een specifiek kenmerk van de kankercel. Het doel is de kankercellen te doden of te remmen in hun groei.

lees meer

(chemo) Immunotherapie

Immunotherapie is een verzamelnaam voor behandelingen tegen kanker waarbij uw eigen afweersysteem wordt gestimuleerd om de kankercellen aan te vallen. Immunotherapie kan alleen worden gegeven of samen met chemotherapie.


Behandeling Stamcel­transplantatie

Bij een stamceltransplantatie (SCT) brengen we gezonde stamcellen die bloed maken in uw bloedbaan. Er zijn twee soorten stamceltransplantatie: autologe en allogene.

lees meer

Aanvullende behandeling (optioneel)

In overleg met uw arts kan er een behandeling gegeven worden tegen verschijnselen die optreden door Multipel myeloom. Meer informatie kunt u op de website van Hematon bekijken. 

bekijk pagina

Nazorgfase

Nazorgfase


Nazorgfase

Tijdens en na de onderhoudsbehandeling blijft u onder controle bij de hematoloog en/of verpleegkundig specialist.

lees meer

Nazorgfase

Tijdens en na de onderhoudsbehandeling blijft u onder controle bij de hematoloog en/of verpleegkundig specialist.

Deze controles zijn bedoeld om:

  • Het herstel tijdens en na de behandeling te volgen.
  • Controleren van het ziekteverloop 
  • Eventuele bijwerkingen van de behandeling in de gaten te houden en te behandelen.

Controlefrequentie:

1 x per 3 maanden. 


Behandeling als de ziekte terugkomt

Helaas is multipel myeloom niet te genezen en kan de ziekte terugkomen. In dit geval zullen we opnieuw de mogelijkheden tot behandeling met u bespreken.

Expertisecentrum

Zeldzame aandoening


Zeldzame Aandoening Multipel myeloom

In een landelijk erkend expertisecentrum kunnen patiënten met Multipel myeloom terecht voor advies, onderzoek en behandeling.

lees meer

Zeldzame Aandoening Multipel myeloom

In een landelijk erkend expertisecentrum kunnen patiënten met multipel myeloom terecht voor advies, onderzoek en behandeling. Deze aanvraag voor erkenning wordt door het Radboudumc ingediend bij het Ministerie van VWS.

Onze zorg en wetenschappelijk onderzoek

Zie voor diagnose en behandeling hierboven in het zorgpad of bekijk de website hematologie-wijzer

Naar Mutipel Myeloom wordt uitgebreid wetenschappelijk onderzoek gedaan.


Zeldzame aandoeningen

Het Radboudumc beschikt over 39 Erkende Expertisecentra voor Zeldzame Aandoeningen (ECZA). Door kennis en kunde over de aandoeningen te bundelen in expertisecentra, kunt u beter en sneller worden behandeld.

lees meer

Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

We streven continu naar verbetering van behandeling van onze patiënten. Om dit te bereiken is de kans groot dat wij u vragen mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek. Meer informatie hierover kunt u vinden op de Hematologie-wijzer.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet