Over lichaamscellen

Het lichaam is opgebouwd uit honderden miljarden cellen. Dankzij de samenwerking tussen alle cellen kunnen we functioneren.

In elke cel bevinden zich dezelfde onderdelen. Dit noemen we organellen. Elk organel heeft een specifieke functie. De cel kan als geheel functioneren, omdat de verschillende organellen met elkaar samenwerken. Met moderne technieken kunnen we het binnenste van de cel gedetailleerd bekijken.

Dit zijn de verschillende organellen en hun functies:

Celmembraan

Lichaamscellen worden omsloten door een soort vliesje dat membraan wordt genoemd. Het membraan zorgt ervoor dat de juiste omstandigheden in de cel kunnen blijven bestaan, en het verzorgt de communicatie met de buitenwereld.

Cytoplasma of celvocht

In de cel bevindt zich een vloeistof, cytoplasma genoemd, waarin alle celonderdelen liggen. Het cytoplasma is een waterige oplossing van eiwitten, mineralen en suikers, die het inwendige van de cel beschermt.

Celkern

In de kern van de cel ligt DNA, het erfelijk materiaal, opgeslagen. In het DNA staat hoe alles in de cel gemaakt moet worden. Kopieën van het DNA, RNA genoemd, worden via openingen in de celmembraan naar de celvloeistof gestuurd. Deze kopieën dienen als bouwtekening voor de productie van eiwitten die belangrijk zijn voor alle processen in de cel.

Endoplasmatisch reticulum

Het endoplasmatisch reticulum is een gangenstelsel van platte buizen waar nieuwe eiwitten worden gemaakt. Deze nieuwe eiwitten worden via de buizen verder getransporteerd naar de plekken in de cel waar zij hun werk kunnen doen.

Golgi-systeem

In dit celonderdeel worden aangemaakte eiwitten omgevormd tot een eindproduct, de werkzame stof. Het golgi-systeem bestaat uit sterk geplooide membramen. Zodra een eiwit klaar is, wordt het door een transportsysteem naar de juiste plaats in de cel gebracht.

Peroxisomen

Een peroxisoom is een blaasje, waarin uit voeding verkregen vetzuren worden afgebroken tot belangrijke bouwstenen voor de cel.

Lysosomen

Lysosomen zijn blaasjes in de cel waarin vetten, koolhydraten, en eiwitten worden afgebroken en hergebruikt. Een cel kan enkele honderden lysosomen bevatten

Ribosomen

Een ribosoom hecht zich aan een kopie van een stukje DNA, die we RNA noemen. Op het RNA staat een bouwtekening voor een eiwit. Dit wordt afgelezen door het ribosoom. Op de bouwtekening staat in welke volgorde het ribosoom de bouwstenen van een eiwit aan elkaar moet koppelen.

Vacuole

De vacuole is een met vloeistof gevuld blaasje. Dit is de opslagplaats van de cel. Hierin bevindt zich de voorraad bouwstenen om onder andere eiwitten te kunnen maken.

Mitochondrieën

De mitochondrieën zijn de energiefabrieken van de cel. Hierin worden suikers en vetzuren stapsgewijs afgebroken waarbij energie vrijkomt. Deze energie wordt voor vele processen in de cel gebruikt. Meer informatie is te vinden op de webpagina Mitochondrieën.
 

Over lichaamscellen

Het lichaam is opgebouwd uit honderden miljarden cellen. Dankzij de samenwerking tussen alle cellen kunnen we functioneren. lees meer

Meer informatie

De behandelend arts of nurse practitioner kan u informeren over de situatie van uw kind. Meer algemene informatie vindt u op:
  • Medewerkers
  • Intranet