Over een spontane miskraam
Je kan wachten tot de miskraam vanzelf op gang komt. Het voordeel is dat je thuis kan blijven. Het nadeel is dat je niet weet wanneer de miskraam op gang komt. Je hebt meer last van pijn.
lees meerContact opnemen
Een miskraam gaat niet altijd vanzelf goed. Soms is er veel bloedverlies en is opname in het ziekenhuis nodig. Neem contact op als je:
- veel bloedverlies hebt of als je flauw dreigt te vallen of duizelig bent
- veel pijn hebt en je sterkere pijnstilling nodig hebt
- meer dan 24 uur pijn en bloedverlies blijft houden. (Het bloedverlies kan 7-10 dagen duren. In het begin verlies je waarschijnlijk meer bloed. Dit wordt minder.)
- koorts hoger dan 38 C hebt
- en natuurlijk als je vragen hebt of ongerust bent
Wat merk je?
Voordat de miskraam doorzet, verlies je eerst bloed en meestal voel je een menstruatie-achtige pijn.
lees meerWat merk je?
Voordat de miskraam doorzet, krijg je eerst bloedverlies en meestal een menstruatie-achtige pijn. Je kan al een langere periode bloedverlies hebben, soms langer dan een week. Voorafgaand aan de miskraam kunnen de zwangerschapsverschijnselen afnemen.
Geleidelijk krijg je meer pijn en neemt het bloedverlies toe, zoals bij een hevige menstruatie. De pijn kan continu zijn of in golfbewegingen komen, zoals bij weeën. De baarmoedermond gaat open door de samentrekkingen. Als de baarmoedermond voldoende open is, dan drijft de baarmoeder het zwangerschapsweefsel uit. Als het embryo groter is, is de kans ook groter dat je er meer van voelt. Je baarmoedermond moet verder opengaan, voordat het weefsel eruit kan. Daarna heb je meteen minder pijn. Je verliest al snel minder bloed.
Pijnstillers en maandverband
Zorg dat je pijnstillers en groot maandverband in huis hebt. Je kunt pijnstillers gebruiken zoals paracetamol of naproxen (500 mg per 4 uur, maximaal 2 keer per dag). Gebruik voor het bloedverlies geen tampons, maar maandverband.
Hoe ziet een miskraam eruit?
De zwangerschap is niet altijd makkelijk te herkennen. Was er al een duidelijk embryo te zien op de echo? Dan kan je nu ook het embryo zien dat meestal roze is. Maar het kan ook in de vruchtzak verborgen zijn tussen stolsels. Stolsels kunnen vrij stevig zijn en op leverachtig weefsel lijken. Een stolsel kan op een vruchtzak lijken. Daardoor is het niet altijd duidelijk te zien of de miskraam compleet is.
Na de miskraam
Je hoeft de miskraam niet op te vangen om te zien of de miskraam compleet is. Maar dat mag wel om afscheid te nemen of om het te begraven.
lees meerNa de miskraam
Heb je duidelijk weefsel of stolsels verloren? Is daarna de pijn meteen minder geworden en het bloedverlies afgenomen? Dan mag je ervan uitgaan dat de miskraam compleet is.
Blijf je pijn houden en houd je veel bloedverlies? Dan is de kans groot dat de miskraam niet compleet is. Je hebt dan medicijnen of een curettage nodig.
Miskraam opvangen
Je hoeft de miskraam niet op te vangen om te zien of de miskraam compleet is. Maar dat mag wel. Als het embryo te herkennen is, kan je er voor kiezen het nog te bewaren om afscheid te nemen. Je kan het dan het beste in een glazen potje met water doen. Je mag, als je wil, het embryo begraven.
Je hoeft de miskraam niet mee te nemen naar het ziekenhuis. We sturen het weefsel niet op voor verder onderzoek. Het heeft geen toegevoegde waarde als je al een echo hebt gehad.
Controle
Je krijgt altijd een controle echo in het ziekenhuis of bij de verloskundige.
Meer informatie
Poli vroege zwangerschap
In het Radboudumc is er een speciale poli voor vrouwen die een miskraam hebben. Na meerdere miskramen kun je ook onderzoek laten doen om te kijken of er een oorzaak gevonden kan worden.
lees meerPoli vroege zwangerschap
In het Radboudumc is er een speciale poli voor vrouwen die een miskraam hebben. Dit is de poli vroege zwangerschap. Op deze poli werken klinisch verloskundigen die opgeleid zijn om vrouwen met een miskraam te begeleiden.
Als je een miskraam hebt kan jouw 1e lijns verloskundige of huisarts jou verwijzen naar de poli vroege zwangerschap. Er wordt dan samen met jou bekeken welke behandeling je wilt. Ook als je meerdere miskramen hebt gehad en daar onderzoek naar wilt laten doen kan je via je huisarts een afspraak maken op de poli vroege zwangerschap.