Wat zijn metastasen?
Metastasen zijn uitzaaiingen van kwaadaardige tumoren ergens anders in het lichaam. Uitzaaiingen kunnen overal in het lichaam ontstaan. Ze kunnen bijvoorbeeld via de bloed- en/of lymfebaan verplaatst zijn. lees meerWat zijn metastasen?
Metastasen zijn uitzaaiingen van primaire kwaadaardige tumoren ergens anders in het lichaam. Uitzaaiingen kunnen overal in het lichaam ontstaan. Ze kunnen bijvoorbeeld via de bloed- en/of lymfebaan verplaatst zijn. We onderscheiden de volgende metastasen:
- Hersenmetastasen: uitzaaiing in het hersenweefsel noemen we hersenmetastasen.
- Wervelmetastasen: uitzaaiingen in de wervelkolom zijn wervelmetastasen. Metastasen naar de hersenen en wervelkolom komen vaak van longkanker, borstkanker en melanoom tumoren.
Diagnose
Voor de primaire kwaadaardige tumor bent u onder controle bij uw medisch oncoloog. Als u klachten krijgt die wijzen op een uitzaaiing in de hersenen krijgt u een verwijzing naar de neuroloog. Bij uw eerste bezoek aan de polikliniek Neurologie heeft u een gesprek met een specialist (de neuroloog). Hij of zij luistert naar uw klachten, stelt u een aantal vragen en doet lichamelijk en neurologisch onderzoek. Als er een vermoeden is van een hersentumor, verwijzen wij u naar de afdeling Radiologie voor het maken van een CT-scan of een MRI-scan van uw hoofd. De neuroloog bespreekt de uitslag met u.
Als de primaire tumor niet bekend is, is het goed om eerst te weten wat voor soort tumor het is. Dan weten we welke behandeling het beste voor u is.
Symptomen
-
De symptomen die u ervaart zijn sterk afhankelijk van het gebied in de hersenen waar de metastase is ontstaan en de groeisnelheid.
lees meer -
Door de metastase komt er druk op het ruggenmerg. Dit kan ervoor zorgen dat u minder kracht en minder gevoel in uw benen heeft. Het kan ook zijn dat u incontinent van urine en/of ontlasting bent.
Behandeling hersenmetastase
-
Bij deze operatie verwijderen we door middel van een opening in uw schedel (een deel van) de hersentumor.
lees meer -
Bij uitzaaiingen in de hersenen krijgt u meestal bestraling (radiotherapie). Sommige patiënten zijn daarvoor al geopereerd door de neurochirurg.
lees meer -
Chemotherapie is het behandelen van kanker met cytostatica. Deze medicijnen doden kankercellen of remmen het delen van de cellen.
lees meer -
Aanvullend kan uw arts dexamethason voorschrijven. Hierdoor kunnen uitvalsverschijnselen en bijvoorbeeld klachten als hoofdpijn of misselijkheid afnemen.
lees meer
Behandeling wervelmetastase
De behandeling van metastasen in de wervelkolom kan bestaan uit bestraling of een operatie. Ook opereren we u als de stabiliteit van de wervelkolom in gevaar is. lees meerOndersteunende zorg Leven met kanker
We bieden leeftijdsspecifieke ondersteuning en werken met een vragenlijst om u op het juiste moment ondersteuning te bieden van de juiste zorgverlener.
lees meerSnel naar
Radboudumc Expertisecentrum voor Neuro-oncologie
Het Radboudumc Expertisecentrum voor Neuro-oncologie biedt specialistische zorg voor patiënten met goed- of kwaadaardige hersentumoren.
lees meerUw privacy
Op het moment dat u in het ziekenhuis de diagnose kanker krijgt, leggen artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis uw gegevens vast in een medisch dossier. Dit moet volgens de wet. lees meerUw privacy
Op het moment dat u in het ziekenhuis de diagnose kanker krijgt, leggen artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis uw gegevens vast in een medisch dossier. Dit moet volgens de wet. Sommige van uw gegevens in het medisch dossier worden opgenomen in een onafhankelijke databank: de Nederlandse Kankerregistratie (NKR).
Dit verzamelen van gegevens in de NKR gebeurt omdat artsen en onderzoekers betrouwbare en relevante gegevens nodig hebben van patiënten met kanker. Hiermee kunnen zij onderzoek doen om meer over kanker te weten te komen. Door dit onderzoek ontstaan betere inzichten, effectievere behandelingen en uiteindelijk een beter resultaat in de zorg voor patiënten met kanker.
Meer informatie over de Nederlandse Kankerregistratie en wat deze voor u betekent: Registratie van kanker.