Wat is lumbale stenose?
Lumbale stenose, ook wel lumbale kanaalstenose, is een vernauwing onder in de rug. lees meerWat is lumbale stenose?
Lumbale stenose, ook wel lumbale kanaalstenose, is een vernauwing onder in de rug.Oorzaken
Lumbale stenose komt veel voor, meestal bij oudere mensen doordat het lendenwervelkanaal (stenose) nauwer is geworden. Door de jarenlange belasting kan bij ouderen de wervelkolom slijten. Dat komt bij iedereen voor, al verschilt het per persoon hoe erg de wervelkolom verslijt. Deze slijtage noemen we artrose. Het wervelbot wordt veel dikker, vooral bij de gewrichten, waardoor het wervelkanaal nauwer wordt. De gele ligamenten zijn ook dikker, waardoor er nog minder ruimte is voor de cauda en de zenuwwortels. Hoeveel ruimte er uiteindelijk overblijft, wordt door twee dingen bepaald:- hoe erg de slijtage is.
- hoe wijd het kanaal is. Dat is voor iedereen anders.
Wanneer u loopt en staat heeft u meestal een holle rug. Hierdoor wordt het wervelkanaal nauwer wordt, waardoor de zenuwwortels bekneld raken. Als u vooroverbuigt of gaat zitten, wordt de lendenwervelkolom weer recht of zelfs bol. Het wervelkanaal is heel wijd waardoor de zenuwwortels ruimte hebben en de klachten verdwijnen.
Symptomen
U heeft pijn laag in de rug die uitstraalt naar één of allebei uw benen. De klachten ontstaan na een eind lopen en als u een tijd heeft gestaan. De pijn in uw rug en benen wordt erger. Uw benen gaan doof aanvoelen en worden stuurloos. Om de klachten te verminderen moet u gaan zitten, voorover bukken of hurken. Op uw zij liggen of met opgetrokken benen helpt vaak ook. U gaat iets voorovergebogen lopen, omdat in deze houding de klachten minder zijn. U kunt er tegenop zien om eropuit te gaan. De kans is groot dat u kunt fietsen zonder klachten aan uw been- en rug.Behandeling Lumbalestenose
Bij de behandeling proberen we klachten te verminderen doordat de zenuw weer vrij gelegd wordt. lees meerAfdeling Neurochirurgie
De afdeling Neurochirurgie houdt zich bezig met de chirurgische behandeling van aandoeningen aan de hersenen, hersenschedel, schedelbasis, hersenzenuwen, het ruggenmerg, de wervelkolom en het perifere zenuwstelsel.
lees meer