Wat is een kraakbeentumor?

Een kraakbeentumor is een gezwel in het bot dat bestaat uit kraakbeencellen. Deze kraakbeentumor groeit niet of maar een paar millimeter per jaar. Hier merkt u niets van. 

Enchondromen en atypische kraakbeentumoren zijn kraakbeentumoren. Ze zijn goedaardig. Een enchondroom groeit niet of bijna niet. Een atypische kraakbeen tumor is wat groter dan een enchondroom en groeit soms wat meer. Deze tumoren zaaien niet uit naar andere organen.

Enchondromen komen het meeste voor in het bovenbeen, de bovenarm, de vingers en de tenen. atypische kraakbeentumoren kunnen voorkomen in alle botten van het lichaam, maar komen het meest voor in de bovenarm, het bovenbeen en onderbeen.

Klachten

Enchondromen en atypische kraakbeentumoren geven bijna nooit klachten. Daardoor worden ze vaak per toeval op een röntgenfoto of een MRI-scan gevonden en kunnen we niet precies zeggen hoe vaak het voorkomt. Maar we weten dat als we bijvoorbeeld bij 100 mensen een röntgenfoto van de knie maken we bij ongeveer 3 mensen zo’n tumor vinden.

Zonder dat u het wist heeft u deze tumor waarschijnlijk al meerdere jaren. U zult geen last hebben van de tumor. De tumor wordt omgeven door voldoende gezond bot, waardoor het bot zijn normale sterkte heeft. U kan het bot volledig belasten en u kunt ook gewoon sporten. 

Pijnklachten door deze tumoren komen zelden voor. Laat het weten aan uw behandeld arts als u toch pijn krijgt op de plek van de tumor.

Oorzaak

Hoe deze tumoren ontstaan is nog niet bekend.


Wat is een kraakbeentumor?

Een kraakbeentumor is een gezwel in het bot dat bestaat uit kraakbeencellen. Deze kraakbeentumor groeit niet of maar een paar millimeter per jaar. Hier merkt u niets van. Enchondromen en atypische kraakbeentumoren zijn kraakbeentumoren. lees meer

Onderzoeken

Om te onderzoeken of u een kraakbeentumor heeft zijn röntgenfoto’s en een MRI-scan nodig. lees meer

Onderzoeken

Om te onderzoeken of u een kraakbeentumor heeft zijn röntgenfoto’s en een MRI-scan nodig. Met behulp van deze onderzoeken kunnen uw behandelend arts en de radioloog  beoordelen of het om een goedaardige kraakbeentumor gaat of om een andere soort bottumor, botuitzaaiing of kwaadaardige kraakbeentumor (chondrosarcoom).

Het verschil tussen enchondromen en atypische kraakbeentumoren is niet altijd duidelijk te zien op röntgenfoto’s en een MRI-scan. Beiden zijn goedaardige tumoren, daarom is onderscheid maken niet noodzakelijk.

Verder onderzoek naar tumoren op andere plekken in het lichaam is niet nodig.


Hoe ziet een kraakbeentumor eruit?

Enchondromen en atypische kraakbeentumoren verschillen in grootte; van 2 centimeter tot soms wel 20 centimeter lang. De afwijking ligt binnen in het bot en is aan de buitenkant niet voelbaar. lees meer

Hoe ziet een kraakbeentumor eruit?

Enchondromen en atypische kraakbeentumoren verschillen in grootte; van 2 centimeter tot soms wel 20 centimeter lang. De afwijking ligt binnen in het bot en is aan de buitenkant niet voelbaar.


Op de röntgenfoto van de knie (linker afbeelding) ziet u in het bot van het bovenbeen een witte, onregelmatige verandering. Op het MRI plaatje (rechter afbeelding) is de afwijking te zien als een zwarte vlek die helemaal binnen het bot ligt.

In deze animatie ziet u hoe de tumor zich in het bot bevindt:


Behandeling

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk:
  • Het is gebruikelijk om de tumor niet te opereren, maar te vervolgen met een MRI-scan. Deze MRI-scan maken we tenminste na 1 jaar en 3 jaar na de diagnose. Hierbij kijken we of de tumor groeit en bespreken we verdere follow-up.


  • Tumor wegbranden (thermocoagulatie)

    De derde optie is om de tumor weg te branden met een techniek die thermocoagulatie of radiofrequente ablatie (RFA) heet. Deze behandeling is alleen geschikt wanneer de tumor kleiner is dan 3 centimeter en kan worden toegepast wanneer de tumor toch blijkt te groeien

    Wat is radiofrequente ablatie (RFA)?

    Bij RFA wordt er gebruik gemaakt van een naald die aan het uiteinde met stroom heet wordt gemaakt. Via een heel klein sneetje in de huid kan een radioloog, met behulp van een CT-scan, deze naald precies in de tumor brengen en verhitten. Deze ingreep vindt plaats onder algehele narcose of een ruggenprik. 

    Na de behandeling

    U kunt na deze behandeling dezelfde dag naar huis. Bij 70-100% van de patiënten die op deze manier behandeld zijn is behandeling in één keer succesvol. Afhankelijk van de plek waar de tumor zit en de grootte ervan bepaalt de arts hoeveel u mag belasten 

    Complicaties RFA

    mogelijke complicaties  zijn wondproblemen of een botbreuk.

  • Medewerkers
  • Intranet