Wat is knieartrose?
Uw kniegewricht verbindt uw scheenbeen en dijbeen. Door artrose aan uw knie kunt u dagelijkse activiteiten, zoals lopen, niet meer goed uitvoeren.
lees meerWat is knieartrose?
Uw kniegewricht verbindt uw scheenbeen en dijbeen met elkaar. Hiertussen liggen twee kraakbeenringen, ook wel uw binnen- en buitenmeniscus genoemd. Deze vangen schokken en stoten op en zorgen voor de stabiliteit van uw knie. Ook de kruisbanden in uw knie laten de twee botten stabiel bewegen.
Door artrose worden gewrichten pijnlijk en stijf. Dit komt doordat er allerlei veranderingen plaatsvinden aan het kraakbeen en bot van het gewricht. Het kraakbeen wordt ook dunner en vaak is het gewricht ook licht ontstoken. Door knieartrose kunt u minder goed lopen en kunt u dagelijkse activiteiten niet meer goed uitvoeren.
Symptomen
Artrose geeft stijfheid en pijn bij het bewegen. Ernstige artrose geeft ook pijn als u rust. Het dunner geworden kraakbeen kan zichzelf niet herstellen. Artrose kan dus niet verminderen. Wel kunnen de klachten wisselen en dus ook minder worden. Door het functieverlies van het gewricht kunnen beperkingen ontstaan. Dit betekent dat u bewegingen door de klachten lastiger of niet meer kunt uitvoeren.
Oorzaak
De precieze oorzaak van artrose is niet bekend, maar het komt vaker voor:
- bij mensen met overgewicht
- in bepaalde families
- bij zwaar lichamelijk werk (zoals stratenmakers)
- bij topsport (zoals voetballers)
Artrose bij mensen die geen andere oorzaak hebben heet primaire artrose.
Secundaire artrose ontstaat als gevolg van een andere aandoening of door vormverandering van het kniegewricht. Voorbeelden zijn:
- infectie van het gewricht
- ernstige ontsteking van het gewricht door reuma
- beschadiging door bestraling
Artrose is de meest voorkomende gewrichtsaandoening ter wereld. Met de leeftijd neemt het aantal artrosepatiënten scherp toe: het merendeel is ouder dan 65 jaar. Bij mensen boven de 75 komt artrose zelfs bij 4 op de 5 voor.
Diagnose
We stellen de diagnose knieartrose vooral op grond van uw klachten. Vaak leiden knieklachten tot pijn: u kunt dan minder goed lopen en uw dagelijkse activiteiten niet meer goed uitvoeren. We maken röntgenfoto’s van uw kniegewricht om het kraakbeen te kunnen beoordelen.
Behandeling van knieartrose
We kunnen op verschillende manieren knieartrose behandelen. lees meerBehandeling van knieartrose
We kunnen kniegewrichtslijtage behandelen met:- medicijnen, om pijn te verlichten en eventuele ontsteking te remmen
- fysiotherapie, om uw beweeglijkheid te verbeteren
- een arthroscopie, om kleine reparaties in uw gewricht uit te voeren
- een operatie om de stand van uw gewricht te veranderen
- een operatie om uw kniegewricht te vervangen door een gewrichtsprothese
Waarom naar het Radboudumc?
Het Radboudumc heeft grote expertise op het gebied van complexe knieoperaties bij kinderen en volwassenen. Juist bij jonge patiënten is veel aandacht voor het herstel van de botkwaliteit belangrijk. lees meerVijf vragen aan Ton de Haan
„De operatie was niet alleen een uitdaging voor mij, maar ook voor de artsen.” lees meerVijf vragen aan Ton de Haan
Toen Ton de Haan eenmaal klaar was met uitstellen, zag hij uit naar zijn knieoperatie. De eerste operatie zit er inmiddels op, de tweede ziet hij vol vertrouwen tegemoet.
1 Waarom heeft u een knieprothese gekregen?
“Ik was gymleraar, deed op topniveau aan atletiek en trok de hele wereld over om anderen sportief te begeleiden. Helaas zit artrose in mijn familie. Al in 1962 onderging ik mijn eerste operatie, daarna volgden er nog meer. De laatste jaren heb ik geprobeerd nieuwe ingrepen af te houden, maar op een gegeven moment red je het niet meer met wilskracht en medicatie. De pijn werd te erg. De orthopeed stuurde voorzichtig aan op het plaatsen van een knieprothese. Hij kent me al jaren en wist dat ik niet stond te springen."
2 Hoe heeft u zich voorbereid op de operatie?
"Mijn vrouw en ik hadden veel vragen: welke protheses zijn er, wat kan ik daarmee, word ik ‘alleen maar’ pijnvrij of kan ik straks weer alles? Sommige patiënten griezelen misschien van al die details, maar ik wilde zoveel mogelijk weten. Het is fijn als artsen door wisselwerking met de patiënt aanvoelen voor wie algemene informatie volstaat en wie extra uitleg nodig heeft. Dat kunnen ze alleen als hun patiënt zich openstelt."
3 Hoe verliep uw operatie?
"Door mijn voorgeschiedenis bleek ik een speciaal geval te zijn. Mijn knieën zijn al vaak behandeld en daarom konden de chirurgen niet zomaar even de prothese plaatsen. Na afloop kwamen ze me vertellen wat er precies was gebeurd en hoe ze creatief naar oplossingen hadden gezocht. De operatie was dus niet alleen een uitdaging voor mij, maar ook voor de artsen."
4 Hoe was de pijn na de operatie?
"Eenmaal op de verpleegafdeling leek mijn pijnbeleving wel op de beursberichten: van hoog naar laag en weer terug. Dat overviel me een beetje, net als de koorts die ik had. Graag had ik vooraf geweten dat deze bijwerkingen hoorden bij de behandelingen."
5 Uw andere knie wordt ook geopereerd. Hoe kijkt u dan tegen die pijn aan?"
"Straks, als de volgende knie aan de beurt is, weet ik dat ik met die pijn rekening moet houden. Ik zag dat mijn medepatiënten ook moeite hadden met wisselende pijn. De verpleging ging daar heel zorgvuldig mee om. Dan zie je wat mensen in de zorg moeten opbrengen om hun vak goed uit te oefenen. Steeds weer luisteren, aanpassen en informeren. Ik leg mijn linkerbeen straks vol vertrouwen in de handen van het Radboud: hoe eerder, hoe beter.”
Afdeling Orthopedie
Orthopedie is een chirurgisch specialisme. Wij behandelen aandoeningen van de botten, gewrichten, spieren en pezen. Dit doen we met en zonder operatie. Orthopedie behandelt onder andere patiënten met artrose van het heup- of kniegewricht, botkanker of een dwarslaesie.
lees meer