Wat is jicht?

Als u jicht heeft, is uw purinestofwisseling verstoord. Hierdoor hoopt urinezuur zich op en vormen zich urinezuurkristallen. Deze komen terecht in uw gewrichten en andere weefsels (zoals uw huid, slijmbeurzen, pezen en spieren). Omdat witte bloedcellen de kristallen willen opruimen, ontstaat een ontstekingsreactie. Dit is een jichtaanval. In sommige gevallen gaat deze aanval over in chronische jicht, waardoor behandeling noodzakelijk is.

Oorzaak

De oorzaak van jicht is een verstoorde purinestofwisseling, waardoor uw urinezuur zich ophoopt. Dit urinezuur komt ook via voeding uw lichaam binnen. Purinerijke producten als orgaanvlees, schaaldieren en alcohol kunnen een jichtaanval uitlokken. We raden aan deze voedingsmiddelen te vermijden.

Ongeveer zeven op de duizend mensen krijgen jicht. De ziekte komt tien keer vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Mannen krijgen hun eerste jichtaanval meestal tussen hun veertigste en vijftigste. Bij vrouwen is dit na de menopauze, tussen hun vijftigste en zestigste levensjaar.

Symptomen

In het begin veroorzaakt jicht geen klachten. Daarom leidt de eerste jichtaanval vaak pas tot ontdekking van de ziekte. Deze aanval komt meestal ‘s nachts, in de gewrichten die slijtage hebben. De symptomen zijn:

  • een hinderlijk gevoel in uw gewricht: dit is pijnlijk, gezwollen, rood en warm en de functie van uw gewricht is beperkt
  • krampen
  • rillingen
  • last van misselijkheid, vermoeidheid, nervositeit en/of een sterke plasdrang
  • het kan zijn dat u koorts heeft

Deze klachten houden een paar dagen aan. Daarnaast kunt u jichtknobbels krijgen (jichttophi). Die ontstaan meestal aan uw vinger- en teengewrichten, ellebogen of het kraakbeen van uw oor. De knobbels zijn niet pijnlijk, maar meestal blijven ze groeien en/of komen er nog meer bij.

Diagnose

Bij een jichtaanval heeft u vaak fors verhoogde ontstekingswaarden in uw bloed. Daarom doen we een bloedonderzoek. Om zeker te weten dat het om jicht gaat, doen we een gewrichtspunctie. We halen dan vocht uit uw gewricht. Als dit vocht urinezuurzouten bevat, heeft u jicht.

Meer informatie?

Voor meer informatie over de aandoening verwijzen wij u naar de website van Reuma.nl.


Wat is jicht?

Een jichtaanval is een ontstekingsreactie. Die ontstaat als urinezuurkristallen zich vormen en uw witte bloedcellen deze kristallen willen opruimen.

lees meer

Contact

Afdeling Reumatologie

(024) 361 45 80

Behandeling van jicht

Jicht is goed te behandelen met leefstijladviezen en medicatie. Een jichtaanval kunt u behandelen door de plaats te koelen met ijs. Doe dit vijftien minuten lang en herhaal dit elke twee uur. naar de behandeling

Onderzoek gewrichts­punctie

Bij een gewrichtspunctie zuigen we vocht op uit uw gezwollen gewricht. Vervolgens onderzoeken we de vloeistof om te kijken wat de oorzaak van de zwelling is. naar het onderzoek

Afdeling Reumatologie

De afdeling Reumatologie onderzoekt en behandelt patiënten met reumatische ziekten die klachten hebben op het gebied van bewegen. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet