Patiëntenzorg Aandoeningen Hyperparathyreoïdie

Wat is hyperparathyreoïdie?

Bij hyperparathyreoïdie heeft u te veel bijschildklierhormoon in uw bloed. Hierdoor stijgt de hoeveelheid calcium in uw bloed. U kunt misselijk zijn, dorst hebben, veel moeten plassen, nierstenen hebben en in de war zijn. lees meer

Wat is hyperparathyreoïdie?

Bij hyperparathyreoïdie heeft u te veel bijschildklierhormoon in uw bloed. Hierdoor stijgt de hoeveelheid calcium in uw bloed. U kunt misselijk zijn, dorst hebben, veel moeten plassen, nierstenen hebben en in de war zijn. Omdat deze klachten soms vaag zijn, kan het lang duren voordat deze ziekte wordt ontdekt.

Bijschildklieren

De bijschildklieren zijn vier kleine kliertjes in uw hals. Ze zitten naast de schildklier. Deze kliertjes maken bijschildklierhormoon (parathormoon). Het parathormoon (PTH) zorgt voor de balans van calcium en fosfaat in uw lichaam. Normaal maakt de bijschildklier zoveel bijschilklierhormoon aan als u nodig heeft om genoeg calcium en fosfaat in uw bloed te hebben.

Oorzaak

Als u een verhoogd parathormoon heeft, onderzoekt de arts hoe dat komt. Meestal gaat het om een goedaardige tumor aan de bijschildklier. Heel soms is het erfelijk: het multipele endocriene neoplasie syndroom (MEN1 en MEN2). Soms zijn problemen met de nieren die er al langer zijn of te weinig vitamine D de oorzaak van hyperparathyreoïdie.

Klachten

Als de bijschildklieren te veel parathormoon aanmaken, wordt de hoeveelheid calcium in uw bloed te hoog. Sommige mensen merken hier niets van. Anderen hebben klachten:
  • dorst en veel plassen
  • moe zijn
  • maag-darmstoornissen (niet kunnen poepen, misselijk zijn en braken)
  • zich niet kunnen concentreren
  • in de war zijn
  • nierstenen
  • botpijn
  • botontkalking (osteoporose)

Onderzoek

Om hyperparathyreoïdie vast te stellen kunnen we verschillende onderzoeken doen.

lees meer over onderzoeken

Onderzoek

Om hyperparathyreoïdie vast te stellen kunnen we verschillende onderzoeken doen:

Radiologie en Nucleaire Geneeskunde

 


Behandeling Wat kunnen we doen?

De behandeling van hyperparathyreoïdie hangt af van uw leeftijd. Bent u jonger dan 50? Dan krijgt u een operatie als u te veel calcium in uw bloed heeft of als u veel klachten heeft.

lees meer over behandelingen

Behandeling Wat kunnen we doen?

De behandeling van hyperparathyreoïdie hangt af van uw leeftijd. Bent u jonger dan 50? Dan krijgt u bijna altijd een operatie. Bent u ouder dan 50? Dan krijgt u een operatie als u te veel calcium in uw bloed heeft of als u veel klachten heeft. Als we niet voor een operatie kiezen, krijgt u soms medicijnen. Dan krijgt u regelmatig controles, omdat de hoeveelheid calcium in uw bloed hoger kan worden.

Bijschildklieroperatie

Voor een bijschildklieroperatie bepalen we welke van de vier bijschildklieren verwijderd moet(en) worden. Soms meten we tijdens de operatie het bijschildklierhormoon (PTH) in uw bloed. Bij sommige ziektes (zoals het MEN-syndroom) moeten we bijna al het bijschildklierweefsel verwijderen. We laten dan een klein stukje achter, zodat er nog wat PTH wordt aangemaakt. Als u te weinig PTH aanmaakt, wordt de hoeveelheid calcium in het bloed lager. Dit merkt u door tintelingen en kramp in de handen. We kunnen dit behandelen met calcium- en vitamine D-tabletten.
 


Afdeling Interne Geneeskunde

Binnen Interne Geneeskunde onderzoeken en behandelen we patiënten met aandoeningen op het hele terrein van de interne geneeskunde. Denkt u daarbij aan suikerziekte, hoge bloeddruk, maagklachten, vermoeidheid, buikklachten, benauwdheid, afvallen, infectieziekten en nog vele andere klachten.

lees meer

Contact

Polikliniek Interne Geneeskunde

(024) 361 65 04
  • Medewerkers
  • Intranet