Hidradenitis suppurativa
Hidradenitis suppurativa (HS) is een huidaandoening waarbij steeds terugkerende ontstekingen in de huidplooien ontstaan. De huidaandoening komt vooral voor in de oksels en liezen, maar kan ook onder de borsten, in de schaamstreek of op de billen voorkomen. lees meerHidradenitis suppurativa
Hidradenitis suppurativa, afgekort: HS, is een huidaandoening waarbij steeds weer terugkerende ontstekingen in de huidplooien ontstaan. De huidaandoening komt vooral voor in de oksels en liezen, maar kan ook onder de borsten, in de schaamstreek of op de billen voorkomen. Het is een pijnlijke ontsteking, die er niet mooi uitziet en onaangenaam kan ruiken.
Ongeveer 1% van de bevolking heeft hidradenitis suppurativa. Het ontstaat meestal bij personen tussen de 20 en 25 jaar. De huidaandoening komt vaker voor bij vrouwen, dan bij mannen.Hoe ontstaat het?
Hidradenitis suppurativa ontstaat doordat de uitgang van de haarzakjes in de huid afgesloten raakt. Huid- en haarresten, maar ook het talg kunnen niet meer naar buiten. De ontsteking breidt zich vervolgens uit en kan dieper in de huid dringen. Zo ontstaan (diepe) gangetjes onder de huid, gevuld met pus. De ontstekingen kunnen zich uitbreiden, waardoor steeds grotere gebieden van de huid ontstoken raken.
Wat is de oorzaak?
De oorzaak van HS is nog niet bekend. Bepaalde erfelijke factoren, maar ook roken en overgewicht kunnen van invloed zijn.
Hoe is het verloop?
Hidradenitis suppurativa is een chronische huidaandoening. Het kan dus niet worden genezen. De klachten en ontstekingen kunnen door behandelingen wel verminderen, maar kunnen na de behandeling op dezelfde plek of op een andere plek weer terugkomen.
Meer informatie
Voor extra informatie wijzen we u graag door naar de volgende websites:Contact
Polikliniek Dermatologie
ma t/m vrij van 8.00-17.00 uur
(024) 361 32 80
Wat kunt u zelf doen?
Hieronder vindt u enkele tips om verergering van de ontsteking te voorkomen: lees meerWat kunt u zelf doen?
Hieronder vindt u enkele tips om verergering van de ontsteking te voorkomen:- Vermijd het dragen van strakke kleding en ondergoed. Dit kan de plaatsen van ontstekingen onnodig irriteren.
- Kies voor katoenen kleding. Zweten kan de ontstekingen verergeren.
- Heeft u last van overgewicht? Dan is het advies om af te vallen, omdat dit een gunstig effect kan hebben. Bij overgewicht zijn er grotere huidplooien. Er is dan meer wrijving, wat de aandoening kan verergeren.
- Als u rookt, wordt u geadviseerd om hiermee te stoppen.
Behandeling
Er zijn verschillende behandelmethoden voor HS. Vaak werkt een combinatie van behandelingen het beste.- Crème of lotion
- Behandeling met ontstekingsremmers
- Chirurgische behandeling
Behandeling
Crème of Lotion
U krijgt een crème of lotion die u direct op de wond smeert. Het doel van deze behandeling is de ontsteking te remmen en nieuwe ontstekingen te voorkomen. Vaak wordt een crème met resorcinol erin voorgeschreven. Ook kunnen antibiotica in de vorm van een lotion worden voorgeschreven.
Behandeling met ontstekingsremmers
De meeste mensen met HS krijgen antibiotica in tabletvorm. Voor een goed resultaat dient u ten minste 6 weken antibiotica te slikken. Mensen bij wie een plotselinge en ernstige verergering van de ontstekingen optreedt, kunnen voor korte tijd prednisolontabletten voorgeschreven krijgen. Ook wordt soms medicatie per injectie of infuus voorgeschreven. Deze middelen, die biologicals worden genoemd, beïnvloeden het immuunsysteem.
Chirurgische behandeling
- Incisie en drainage: We maken onder plaatselijke verdoving een klein sneetje in de huid, waardoor het pust eruit gehaald kan worden. Dit haalt de spanning op de huid en pijn weg. De ontsteking komt vaak weer op dezelfde plek terug.
-
Deroofing: De huid boven de ontstekingen wordt onder plaatselijke verdoving weggesneden of weggebrand. De wond wordt open gelaten en moet uit zichzelf genezen. Afhankelijk van de grootte en diepte van de plekken, genezen de wonden meestal binnen 6 - 8 weken.
>> Klik hier voor de behandelpagina. -
Grote operatie “en bloc”: Na algehele narcose wordt door de (plastisch) chirurg het gehele ontstoken gebied, inclusief een rand gezonde huid, weggesneden. De wond kan daarna worden opengelaten voor spontane genezing, of worden dichtgemaakt met een huidtransplantatie. De snelheid van het genezen van de wonden hangt sterk af van de gekozen operatietechniek.
Afdeling Dermatologie
Dermatologie richt zich op de behandeling van huidaandoeningen. De meeste onderzoeken en behandeling vinden poliklinisch plaats.
lees meer