Wat is hersenvliesontsteking?

Hersenvliesontsteking (meningitis) is een infectie van uw hersenvliezen en de met vocht gevulde ruimte om uw hersenen. In bijna alle gevallen wordt u binnen één tot twee dagen ernstig ziek, zeker als een bacterie de ziekte veroorzaakt. U:
  • krijgt hoge koorts
  • verdraagt geen licht of  geluid en beweging van uw hoofd
  • raakt in de war of wordt slaperig en bewusteloos
  • hebt meestal ook hoofdpijn
  • wordt soms misselijkheid en gaat braken
Als een meningokokkenbacterie de infectie veroorzaakt, hebt u vaak heftige spier- en rugpijn en zijn er na 6 tot 12 uur roodblauwe vlekjes op uw huid zichtbaar.

Oorzaak hersenvliesontsteking

De oorzaak van hersenvliesontsteking is meestal een bacterie, maar heel soms is een schimmel de boosdoener. Voor een hersenvliesontsteking moet u direct opgenomen worden in het ziekenhuis en hebt u behandeling met antibiotica en andere medicijnen nodig. Vaak moet u zelfs naar de Intensive Care. Hoe sneller u de ziekte laat behandelen, hoe beter.
Patiëntenzorg Aandoeningen Hersenvliesontsteking

Wat is hersenvliesontsteking?

Hersenvliesontsteking (meningitis) is een infectie van uw hersenvliezen en de met vocht gevulde ruimte om uw hersenen. lees meer

Klachten na genezing

Ook als u geneest, houdt u vaak klachten. lees meer

Klachten na genezing

Ook als u geneest, houdt u vaak klachten. Afhankelijk van de bacterie en de leeftijd, overlijdt 2 tot 20% van de patiënten aan de ziekte. Als u wel geneest, houdt u na de ziekte vaak klachten over als:
  • gehoorsverlies
  • leer- en concentratiestoornissen
  • verlamming
  • epilepsie
Als u een ernstige meningokokkeninfectie hebt, kan zelfs amputatie nodig zijn van één of meer afstervende ledematen. Ook kunnen kinderen in de jaren na de ziekte groeivertraging van een arm of been oplopen.

Afweerstoornis

Hersenvliesontsteking kan wijzen op een afweerstoornis lees meer

Afweerstoornis

Hersenvliesontsteking onstaat eigenlijk altijd onverwacht. Heel soms zijn er in één buurt meer gevallen in een korte tijd. Waardoor u dan wel of niet ziek wordt, is bijna nooit te achterhalen. Soms is dit echter wel duidelijk. Bijvoorbeeld als u de ziekte twee keer krijgt of als u familieleden hebt die de ziekte ook hebben gehad. In die gevallen hebt u bijna altijd een afweerstoornis. U moet dan maatregelen treffen om te voorkomen dat u nòg een keer ziek wordt.


Gespecialiseerd in de behandeling van hersenvliesontsteking

Binnen de Sectie Infectieziekten van de afdeling Algemene Interne Geneeskunde werken internisten die deskundig zijn in de behandeling van hersenvliesontsteking en de begeleiding daarna. lees meer

Gespecialiseerd in de behandeling van hersenvliesontsteking

Binnen de Sectie Infectieziekten van de afdeling Algemene Interne Geneeskunde werken internisten die deskundig zijn in de behandeling van hersenvliesontsteking en de begeleiding daarna. Zij kijken vooral of de hersenvliesontsteking het gevolg is van een afweerstoornis en of u beschermende maatregelen moet nemen. Hebt u ooit hersenvliesontsteking gehad en wilt u weten of u een afweerstoornis hebt of beschermende maatregelen moet nemen? Vraag dan uw huisarts of behandelend specialist, om een doorverwijzing naar onze polikliniek.


Contact met Infectieziekten

Infectieziekten

(024) 361 65 04

Infectieziekten

Infectieziekten worden veroorzaakt door micro-organismen. Ze kunnen ontstaan als uw afweersysteem tekortschiet of als het micro-organisme erg sterk is. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet