Klachten en verschijnselen

Een acute infectie geeft meestal weinig specifieke klachten. Daarom verloopt de acute infectie vaak zonder dat iemand het opmerkt. U kunt zich wat grieperig voelen. Slechts in 10% van de gevallen ontstaat er geelzucht.

Meestal (bij 80% van de patiënten) gaat de acute infectie over in een chronische infectie, omdat het lichaam er niet in slaagt het virus op te ruimen. De klachten van een chronische infectie zijn meestal vaag. Vaak komen klachten voor als vermoeidheid, concentratieverlies, neiging tot depressiviteit en soms is er sprake van gewrichtsklachten.

Langdurige ontsteking leidt vaak tot littekenvorming, ook wel fibrose genoemd. Uiteindelijk kan dit leiden tot cirrose. Het hele proces kan wel 10 tot 30 jaar duren, afhankelijk van de ernst van de ontsteking. Het is bekend dat roken en alcoholgebruik bij hepatitis C het ontstaan van levercirrose kunnen bevorderen.

De aanwezigheid van levercirrose vergroot de kans op het krijgen van leverkanker. Het behandelen van de hepatitis C verkleint dit risico weer.

Hoe vaak komt hepatitis C voor?

Het hepatitis C virus is een van de meest voorkomende oorzaken van leverontsteking in de wereld. In Nederland komt chronische hepatitis C waarschijnlijk voor bij ongeveer 0,16 % van de bevolking. Dit komt neer op zo’n 23.000 mensen.

Mensen die uit het Middellandse Zee gebied afkomstig zijn, zijn vaker met dit virus geïnfecteerd. Ook komt deze infectie vaker voor bij bepaalde risicogroepen, zoals druggebruikers die hun drugs spuiten en mensen die in het verleden bloedproducten hebben gekregen (bijvoorbeeld hemofiliepatiënten). Ook mannen die seks hebben met mannen, vooral als ze hiv-positief zijn, zijn een risicogroep.

Voor risicogroepen is het raadzaam om zich te laten testen op dit virus.

Wat is hepatitis C?

Hepatitis C is een ontsteking van de lever. De ontsteking wordt veroorzaakt door een virus dat overgedragen wordt via bloed-op-bloedcontact. lees meer

Wat is hepatitis C?

Hepatitis C is een ontsteking van de lever. De ontsteking wordt veroorzaakt door een virus dat overgedragen wordt via bloed-op-bloedcontact. Hepatitis C is meestal een chronische ontsteking. Naast het infecteren van de lever, kan het virus ook op veel andere organen invloed uitoefenen, direct of indirect.

Hoe ontstaat hepatitis C?

Besmetting kan plaatsvinden via bloed-op-bloed contact.

De belangrijkste besmettingsbronnen zijn:
  • Bloedtransfusies waarbij het bloed niet werd gecontroleerd
  • Drugs spuiten met vuile, besmette spuiten
  • Anale seks, met name onbeschermd. De kans om hepatitis C via vaginale seks te krijgen is zeer klein.
  • Piercings, tatoeages, accupunctuur
  • Gemeenschappelijk gebruik van scheermesjes of tandenborstels waar bloed op zit
  • Ook kan besmetting plaatsvinden tijdens een bevalling, wanneer de moeder een grote hoeveelheid virus heeft
  • Prikaccident in de gezondheidszorg

Hoe is een infectie te voorkomen?

Hepatitis C kan worden voorkomen door hygiënische maatregelen en het voorkomen van risicovol gedrag. Vaccinatie tegen hepatitis C is nog niet mogelijk.

Klachten en verschijnselen

Een acute infectie geeft meestal weinig specifieke klachten. Daarom verloopt de acute infectie vaak zonder dat iemand het opmerkt. U kunt zich wat grieperig voelen. Slechts in 10% van de gevallen ontstaat er geelzucht. lees meer

Onderzoek Hepatitis C onderzoek

We kunnen een hepatitis C infectie vaststellen met bloedonderzoek. Vaak maken we ook een Fibroscan of een echo. lees meer

Behandeling Hepatitis C

Hepatitis C behandelen we tegenwoordig met direct werkende antivirale middelen (DAA’s). lees meer

Contact

Afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten

(024) 361 91 90

Afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten

Wij zijn gespecialiseerd in alle ziekten, behandelingen en onderzoeken aan het spijsverteringsstelsel.

lees meer

Nederland Hepatitis C Vrij

Meer weten over Hepatitis C? Kijk dan op de website van Nederland Hepatitis C Vrij (NHCV).
  • Medewerkers
  • Intranet