Klachten en verschijnselen

Acute hepatitis B
In de weken na een infectie met een virus, kunt u zich grieperig voelen. Dat gaat soms gepaard met koorts . Ook kunt u een slechte eetlust hebben of misselijk zijn. Bij een ernstige acute infectie kunt u ook geelzucht krijgen.

Chronische hepatitis B
Bij chronische hepatitis zijn er vaak opvallend weinig klachten, behalve het gevoel minder energie te hebben. Als chronische hepatitis lang bestaat en veel leverschade heeft veroorzaakt, kan er jeuk, geelzucht, donkere urine en ontkleurde ontlasting ontstaan. Uiteindelijk kan ernstige leverbeschadiging (levercirrose) ontstaan.

Bij wie komt hepatitis voor?

Hepatitis kan bij iedereen voorkomen, maar mensen die drugs inspuiten, veel reizen naar ontwikkelingslanden of werken in de gezondheidszorg lopen een groter risico. Hoe hepatitis precies wordt overgedragen hangt af van het type.

Wat is hepatitis B?

Hepatitis B is een ontsteking van de lever, veroorzaakt door een virus. Hierdoor kan littekenweefsel op de lever (leverfibrose) ontstaan. lees meer

Wat is hepatitis B?

Hepatitis B is een ontsteking van de lever, veroorzaakt door een virus. Hierdoor kan littekenweefsel op de lever (leverfibrose) ontstaan. Als de hepatitis B infectie chronisch wordt, treedt er steeds meer littekenweefsel optreden en kan de lever zelfs hard worden (levercirrose). Dit gaat gepaard met een achteruitgang van de normale leverfuncties en minder bloeddoorstroming van de lever.

Het hepatitis B -virus is heel besmettelijk en wordt overgedragen door seksueel contact, door bloed-op-bloed contact of bij de geboorte.

Hoe ontstaat hepatitis B?

Het hepatitis B -virus bevindt zich in verschillende lichaamsvloeistoffen, zoals bloed, sperma, vaginaal vocht en speeksel. De virusdeeltjes in het lichaam van mensen met chronische hepatitis B vermenigvuldigen zich continu. Hierdoor kunnen zij andere mensen in hun omgeving besmetten.

Hepatitis B infectie kan ontstaan door:
  • Seksueel contact;
  • Bijtwonden of snijwonden;
  • Medische ingrepen met niet steriele instrumenten;
  • Het ontvangen van bloedproducten voordat screening op hepatitis B plaatsvond
  • Een injectie, piercing, tatoeage of acupunctuur met niet-steriele naalden
Overdracht van moeder op kind tijdens de geboorte. In Nederland worden alle vrouwen in de zwangerschap gecontroleerd op hepatitis B.


 

Klachten en verschijnselen

Hepatitis kan bij iedereen voorkomen, maar mensen die drugs inspuiten, veel reizen naar ontwikkelingslanden of werken in de gezondheidszorg lopen een groter risico. lees meer

Onderzoek Hepatitis B onderzoek

We kunnen hepatitis B aantonen door bloedonderzoek. Met een echo kunnen we zien hoe het met uw lever is. lees meer

Behandeling Hepatitis B

Hepatitis B (HBV) kunt u met een vaccinatie voorkomen. Er zijn medicijnen die HBV kunnen genezen of lang kunnen onderdrukken. lees meer

Contact

Afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten

(024) 361 91 90

Afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten

Wij zijn gespecialiseerd in alle ziekten, behandelingen en onderzoeken aan het spijsverteringsstelsel.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet