Wat is een hemangioom?

Bij een hemangioom is een stukje huid dikker en rood of paars van kleur. Een ander woord voor hemangioom is aardbeivlek of bloedvatgezwel.

Waar zitten hemangiomen?

Ze zitten bijna altijd op de huid, maar komen soms ook op andere plaatsen in het lichaam voor, zoals de lever, longen of darmen. Dit laatste komt vaker voor bij kinderen die meer hemangiomen op hun huid hebben. Heeft uw kind 5 of meer huid-hemangiomen? Dan maken we een echo van de buik om te kijken of daar ook hemangiomen zitten.

Oorzaak en ontstaan

Hemangiomen ontstaan als bloedvatcellen zich snel delen en extra bloedvaten vormen. We weten niet wat daar de oorzaak van is. 4 tot 5% van de baby’s heeft een hemangioom dat bij de geboorte vaak nog niet of nauwelijks zichtbaar is. We zien dan een roze, blauwe of witte plek met meer haarvaatjes, die later uitgroeit tot een hemangioom. Maar de meeste hemangiomen ontdekken we in de eerste weken na de geboorte. En als ze diep onder de huid liggen, ontdekken we ze soms pas als uw kind 6 tot 8 weken oud is.

Een hemangioom groeit in de eerste 3 maanden snel en kan doorgroeien totdat uw kind 6 tot 9 maanden is. Daarna vermindert een hemangioom weer langzaam tussen de leeftijd van 2 tot 4 jaar. Vaak blijft u er wel iets van zien. De kans dat u iets blijft zien, is groter als het hemangioom groot is en als er wondjes in zitten.

Kans op hemangiomen

  • Hemangiomen komen vaak voor in het gelaat.
  • We zien ze vaker bij meisjes dan bij jongens
  • Vroeg geborenen en kinderen met een laag geboortegewicht hebben vaker een hemangioom.
  • Als ouders/broertjes/zusjes een hemangioom hebben, is de kans iets vergroot dat een (volgend) kindje er ook een heeft.
  • Hemangiomen komen meer voor in families met een lichte huid en blond haar.

Kleur van een hemangioom

De diepte bepaalt de kleur van het hemangioom. Is het hemangioom felrood? Dan liggen de snel groeiende bloedvatcellen nét onder de huid. We noemen deze hemangiomen aardbeivlekken. Hemangiomen met een blauwe kleur liggen wat dieper in de huid.

Hemangioom leidt niet tot kanker

Een hemangioom kan nooit uitgroeien tot kanker. Wel lijken sommige tumoren op een hemangioom. Daarom nemen we soms een stukje weefsel weg (huidbiopt) om te onderzoeken of het goedaardig is.

 
Patiëntenzorg Aandoeningen Hemangioom bij kinderen

Wat is een hemangioom?

Bij een hemangioom is een stukje huid dikker en rood of paars van kleur. Een ander woord voor hemangioom is aardbeivlek of bloedvatgezwel. lees meer

Onderzoeken van hemangiomen

Meestal kunnen we direct zien dat uw kind hemangiomen heeft. Soms maken we een echo of doen we een doppler onderzoek (echo van de bloedvaten). Heel soms krijgt uw kind een MRI-scan of halen we een stukje huid weg (biopt).

Behandeling van hemangiomen

Vaak is het niet nodig hemangiomen te behandelen. Soms krijgt uw kind bètablokkers. Deze kunnen op de huid gesmeerd worden (druppels Timolol) of ingenomen worden in de vorm van een drankje (Propranolol). Heel soms opereren we uw kind. Dit doen we meestal als uw kind ouder is dan 3 jaar.

Afspraak maken en eerste bezoek

Vraag uw huisarts of specialist u te verwijzen naar één van de specialisten van ons expertisecentrum. We nodigen u dan uit voor een afspraak. lees meer

Afspraak maken en eerste bezoek

Vraag uw huisarts of specialist u te verwijzen naar één van de specialisten van ons expertisecentrum. We nodigen u dan uit voor een afspraak. Vaak kan de specialist u zelf al voldoende adviseren en/of behandelen. Als het nodig is, bespreekt deze arts uw dossier in het Hecovan-werkgroepoverleg. Of u mag naar het gezamenlijke Hecovan-spreekuur waarin u wordt gezien door het hele team van medisch specialisten. Dit spreekuur is elke 3e donderdag van de maand.  

Meer informatie


Radboudumc Expertise­centrum voor Hemangiomen en Congenitale Vaat­afwijkingen (HECOVAN)

Hecovan is hét Expertisecentrum voor Hemangiomen en Aangeboren Vaatafwijkingen.

lees meer

Amalia kinder­ziekenhuis

Het Amalia kinderziekenhuis is onderdeel van het Radboudumc. Jaarlijks behandelen wij ongeveer 25.000 kinderen tussen 0 en 18 jaar.

lees meer

Informatie voor kinderen

Ga jij naar het ziekenhuis? Hier vind je informatie en filmpjes.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet