Onderzoek Hoe wordt de diagnose gesteld?

Door het groeihormoongehalte in uw bloed te meten, kunnen we een tekort niet goed vaststellen. De concentratie goriehormoon verandert de hele dag. Daarom meten we IGF1 (insulin like growth factor 1). Dit eiwit wordt vooral in de lever gemaakt, onder invloed van groeihormoon. Een laag IGF1 kan een groeihormoontekort betekenen. Om het zeker te weten doen we een stimulatietest: de insulinetolerantietest of de arginine/GHRH-test.

Patiëntenzorg Aandoeningen Groeihormoondeficiëntie

Wat is groeihormoondeficiëntie?

Groeihormoondeficiëntie is een tekort aan groeihormoon. De hypofyse (een klier in het hoofd) maakt het groeihormoon aan. lees meer

Wat is groeihormoondeficiëntie?

Groeihormoondeficiëntie is een tekort aan groeihormoon. De hypofyse (een klier in het hoofd) maakt het groeihormoon aan. De hypothalamus (onderdeel van de hersenen) heeft hier invloed op. Groeihormoon zorgt onder meer voor het onderhuod van uw spieren en botten. Het regelt de waterhuishouding in uw lichaam en zorgt voor een juiste vetverdeling. Als u een groeihormoon tekort heeft, kunt u last hebben van spierzwakte, botontkalking, osteoporose en meer vetweefsel rond uw buik.

Oorzaak

Meestal is een tumor in de hypofyse of hypothalamus de oorzaak van een groeihormoontekort. Ook een hypofyseoperatie of bestraling kan leiden tot een groeihormoontekort. Daarnaast zijn er andere ziektes van de hypofyse die groeihormoondeficiëntie veroorzaken:
  • sarcoïdose (ziekte waarbij ontstekingen ontstaan in verschillende organen en weefsels)
  • tuberculose
  • uitzaaiing van een kanker

Contact

Polikliniek Interne Geneeskunde

(024) 361 65 04

Afdeling Interne Geneeskunde

Binnen Interne Geneeskunde onderzoeken en behandelen we patiënten met aandoeningen op het hele terrein van de interne geneeskunde. Denkt u daarbij aan suikerziekte, hoge bloeddruk, maagklachten, vermoeidheid, buikklachten, benauwdheid, afvallen, infectieziekten en nog vele andere klachten.

lees meer

Onderzoek Hoe wordt de diagnose gesteld?

Door het groeihormoongehalte in uw bloed te meten, kunnen we een tekort niet goed vaststellen. De concentratie groeihormoon verandert de hele dag. Daarom meten we IGF1.

lees meer

Behandeling Groeihormoon

Kiest u in overleg met uw arts voor een behandeling met groeihormonen? Dan krijgt u uitleg van een verpleegkundige. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet