Wat is flauwvallen?

Flauwvallen duurt meestal kort en is snel weer over. De meeste mensen vallen flauw wanneer ze staan. Angst, schrik, warmte en pijn zijn vaak de aanleiding. Het kan ook gebeuren bij het prikken van bloed. Flauvallen kan een bijwerking zijn van sommige medicijnen. Flauwvallen komt veel voor in de leeftijd tussen de 15 en 25 jaar. Ook op oudere leeftijd (ouder dan 65 jaar) komt het meer voor. Dan is het meestal een bijwerking van medicijnen.

Zuurstoftekort

Als u flauwvalt, is er een plotseling zuurstoftekort in de hersenen, omdat er minder doorbloeding in de hersenen is. Uw hersenen hebben zuurstof nodig. Als ze dat niet krijgen, valt u binnen enkele seconden flauw.

Bloeddruk

De bloeddruk zorgt voor een doorlopende bloedaanvoer aan uw hersenen. Wanneer de bloeddruk te sterk daalt, daalt ook de hersendoorbloeding. Het gevolg is dat u flauwvalt.
 

Wat is flauwvallen?

Flauwvallen duurt meestal kort en is snel weer over. De meeste mensen vallen flauw wanneer ze staan. Angst, schrik, warmte en pijn zijn vaak de aanleiding. lees meer

Onderzoek Wat kunnen we doen?

Valt u op jonge leeftijd heel soms flauw, dan hoeven we geen onderzoek te doen. Dit doen we wel als iemand vaak flauwvalt, bijvoorbeeld een paar keer in een paar maanden tijd. lees meer over onderzoek

Onderzoek Wat kunnen we doen?

Valt iemand op jonge leeftijd heel soms flauw, dan hoeven we geen onderzoek te doen. Dit doen we wel als iemand vaak flauwvalt, bijvoorbeeld een paar keer in een paar maanden tijd. We doen ook onderzoek als u:
  • bent flauwgevallen tijdens lichamelijke inspanning, bijvoorbeeld sporten of wandelen
  • als iemand in uw familie op jonge leeftijd plotseling is overleden
  • als u een al bekende hartaandoening heeft

De onderzoeken

  • een lichamelijk onderzoek
  • een hartfilmpje
  • een hartritmeregistratie
  • bloed(druk)onderzoek
  • tilttafeltest, een onderzoek waarbij we in verschillende houdingen uw bloeddruk meten
  • autonome neuropathie functie

Behandeling Wat kunt u doen?

Valt u af en toe flauw op jonge leeftijd? Dan is een behandeling niet nodig. Als het vaker gebeurt, kan veel drinken en meer zout in uw eten doen helpen. lees meer

Behandeling Wat kunt u doen?

Valt u af en toe flauw op jonge leeftijd? Dan is een behandeling niet nodig. Als het vaker gebeurt, kan veel drinken (minstens 2 liter per dag) en meer zout in uw eten doen helpen. Ook het dragen van steunkousen kan helpen. Regelmatig bewegen is belangrijk. Dit houdt de spieren in de benen in goede conditie. Deze spieren zijn belangrijk om het bloed terug naar het hart te kunnen laten stromen. Helpt dit niet genoeg? Er zijn medicijnen die kunen helpen. Deze kunt u alleen via de specialist krijgen.

Contact

Afdeling Interne Geneeskunde

(024) 361 65 04

Afdeling Interne Geneeskunde

Binnen Interne Geneeskunde onderzoeken en behandelen we patiƫnten met aandoeningen op het hele terrein van de interne geneeskunde. Denkt u daarbij aan suikerziekte, hoge bloeddruk, maagklachten, vermoeidheid, buikklachten, benauwdheid, afvallen, infectieziekten en nog vele andere klachten.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet