Bij een epileptische aanval ontstaat 'kortsluiting' in de hersenen. Tijdens de aanval raakt u de controle over uw lichaam even kwijt.
Een aanval komt onverwacht of kondigt zichzelf aan. Het lichaam kan hevig gaan schokken, maar dat hoeft niet. Vooral kinderen kunnen opeens alleen maar even wegraken of in elkaar zakken. Spieren verkrampen of verslappen. Veel mensen weten na de aanval niet wat er gebeurd is.
Op een elektro-encefalogram (EEG) is te zien of iemand epilepsie heeft.
Een aanval die langer dan een kwartier duurt heet een status epilepticus. Ook als iemand verschillende aanvallen achter elkaar heeft en tussendoor niet bijkomt, heeft iemand een status. Plotseling stoppen met medicijnen, koorts of ernstige stress kunnen een status uitlokken.
Epilepsie kan op elke leeftijd ontstaan. Meestal is de oorzaak van epilepsie niet te vinden. Soms wel; dan is er een beschadiging in de hersenen, bijvoorbeeld door een ongeluk, ontsteking, bloeding of tumor.
Epilepsie is niet erfelijk, maar sommige mensen zijn van nature wel gevoeliger dan anderen om een aanval te krijgen. Bij kinderen komen verschillende epilepsiesyndromen voor.
Sommige vormen van epilepsie gaan vanzelf over. Maar meestal zijn er medicijnen nodig (anti-epileptica). Als medicijnen niet helpen, kan een hersenoperatie een oplossing zijn. Kinderen hebben soms baat bij een vetrijk dieet (ketogeen dieet).
Er zijn in Nederland een aantal epilepsiecentra voor volwassenen en kinderen die extra zorg nodig hebben. Ook hebben sommige ziekenhuizen een speciale polikliniek voor epilepsie. De adressen vindt u op www.epilepsiefonds.nl.
Welkom bij het Radboudumc waar kunnen wij u mee helpen?