Wat is epilepsie?

Bij een epileptische aanval ontstaat er een soort 'kortsluiting' in de hersenen. Tijdens zo’n aanval verliest u even de controle over uw lichaam.

Een aanval kan onverwacht komen of van tevoren voelbaar zijn. Het lichaam kan hevig gaan schokken, maar dat gebeurt niet altijd. Vooral bij kinderen kan een aanval eruitzien alsof ze even afwezig zijn of plotseling in elkaar zakken. Spieren kunnen verstijven of juist slap worden. Veel mensen weten na een aanval niet goed wat er is gebeurd.

Hoe weet u of u epilepsie heeft?

Met een hersenfilmpje (EEG) kan een arts zien of u epilepsie heeft.

Wat is een status epilepticus?

Een aanval die langer duurt dan 15 minuten, heet een status epilepticus. Dit geldt ook als iemand meerdere aanvallen achter elkaar krijgt en tussendoor niet bij bewustzijn komt. Een status kan worden uitgelokt door bijvoorbeeld:

  • stoppen met medicijnen
  • hoge koorts
  • ernstige stress

Hoe ontstaat epilepsie?

Epilepsie kan op elke leeftijd beginnen. Meestal is de oorzaak onbekend. Soms is er wél een oorzaak, zoals:

  • een ongeluk met hersenletsel
  • een hersenontsteking
  • een bloeding in de hersenen
  • een hersentumor

Epilepsie is meestal niet erfelijk. Wel zijn sommige mensen gevoeliger voor aanvallen dan anderen. Bij kinderen komen verschillende vormen van epilepsie voor, ook wel epilepsiesyndromen genoemd.

Wat kunt u doen bij epilepsie?

Sommige vormen van epilepsie verdwijnen vanzelf. Maar meestal zijn medicijnen nodig, de zogenaamde anti-epileptica. Als medicijnen niet genoeg helpen, kan een hersenoperatie een oplossing zijn. Voor sommige kinderen werkt een vetrijk dieet (het ketogeen dieet) goed.

Waar vindt u hulp?

In Nederland zijn er speciale epilepsiecentra voor kinderen en volwassenen die extra zorg nodig hebben. Ook hebben sommige ziekenhuizen een speciale epilepsiepolikliniek. Meer informatie en adressen vindt u op: www.epilepsie.nl


Wat is epilepsie?

Bij een epileptische aanval ontstaat er een soort 'kortsluiting' in de hersenen. Tijdens zo’n aanval verliest u even de controle over uw lichaam.

lees meer

Contact

Polikliniek Neurologie
Bereikbaar van 8.00-17.00 uur

(024) 361 66 00
contactformulier

Afdeling Neurologie

De afdeling Neurologie houdt zich bezig met diagnose en behandeling van aandoeningen in de hersenen. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet