Wat is eierstokkanker?
Eierstokkanker is een kwaadaardig gezwel, een tumor, aan één of beide eierstokken. Het komt vooral voor bij vrouwen boven de 50 jaar, maar kan op alle leeftijden voorkomen. In Nederland wordt per jaar bij ongeveer 1200 vrouwen eierstokkanker ontdekt.
lees meerWat is eierstokkanker?
Eierstokkanker is een kwaadaardig gezwel, een tumor, aan één of beide eierstokken. Het komt vooral voor bij vrouwen boven de 50 jaar, maar kan op alle leeftijden voorkomen. In Nederland wordt per jaar bij ongeveer 1300 vrouwen eierstokkanker ontdekt. De eierstok bestaat uit 3 verschillende typen weefsel waaruit een kwaadaardige tumor kan ontstaan. De soorten zijn:
- De buitenste laag cellen ven de eierstok (het epitheel). Hieruit ontstaat een epitheliale tumor.
- Het steunweefsel. Hieruit ontstaat een stromaceltumor.
- Onrijpe eicellen die uitrijpen of verloren gaan. Hieruit ontstaat kiemceltumor.
Deze 3 verschillende tumoren hebben ieder een ander soort behandeling nodig. In 80 tot 90% van de gevallen gaat het om epitheliale eierstokkanker. De informatie op deze pagina gaat daarom over deze vorm van kanker.
-
De precieze oorzaak van eierstokkanker is onbekend. Eierstokkanker lijkt vaker voor te komen bij vrouwen die geen of weinig kinderen hebben gekregen. Meestal is er geen sprake van erfelijkheid. Dit is wel het geval in 5 tot 10% van de gevallen. Bij een erfelijke vorm van eierstokkanker is het risico op het krijgen van borstkanker ook groter. Wanneer u vragen heeft over een mogelijke erfelijke oorzaak, kunt u deze met uw huisarts of behandeld arts bespreken. Naast erfelijke factoren kunnen ook een eerste menstruatie op jonge leeftijd en een late overgang een rol spelen.
De kans op het ontstaan van eierstokkanker wordt verkleind na meerdere zwangerschappen, het geven van borstvoeding en het gebruik van de anticonceptiepil.
Eierstokkanker komt vooral voor bij vrouwen boven de 50 jaar.
-
U krijgt vaak pas klachten in een later stadium van de ziekte. Dit komt omdat de eierstokken vrij in de buikholte liggen. Er zijn dus geen echte waarschuwingssignalen. In een later stadium kunt u last hebben van:
- Een opgeblazen gevoel
- Buikpijn
- Het dikker worden van uw buik
- Moeizame ontlasting
- Onregelmatig bloedverlies
Als u langer dan 3 weken last heeft van één of meer van deze klachten, raden we u aan contact op te nemen met uw huisarts.
-
Eierstokkanker wordt vaak pas in een later stadium ontdekt. Dit betekent dat er vaak al uitzaaiingen zijn naar de andere eierstok, de buikholte, de eileiders, de baarmoeder, het vetschort, de blaas of de darm. De voorspelling is voor vrouwen met een hoog stadium (3 of 4) niet erg positief: van alle vrouwen is na 5 jaar ongeveer 35% nog in leven. De behandeling is daarom vaak gericht op vermindering van de klachten in plaats van op genezing.
Informatiefolder
Informatie is belangrijk om ziekte te kunnen begrijpen en er mee te leren omgaan. Om u hierbij te helpen bieden wij u deze Patiënten Informatie Map aan. bekijk het pdf-bestandMeer informatie
Praten over uw behandelwensen Informatie voor patiënten en hun naasten
In het Radboudumc bieden we medisch zinvolle zorg. Dat doen we in samenspraak met u. Als patiënt kunt u meedenken over uw behandeling en daarbij aangeven wat uw wensen daarin zijn. lees meerOndersteunende zorg Leven met kanker
We bieden leeftijdsspecifieke ondersteuning en werken met een vragenlijst om u op het juiste moment ondersteuning te bieden van de juiste zorgverlener.
lees meerUw privacy
Op het moment dat u in het ziekenhuis de diagnose kanker krijgt, leggen artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis uw gegevens vast in een medisch dossier. Dit moet volgens de wet. lees meerUw privacy
Op het moment dat u in het ziekenhuis de diagnose kanker krijgt, leggen artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis uw gegevens vast in een medisch dossier. Dit moet volgens de wet. Sommige van uw gegevens in het medisch dossier worden opgenomen in een onafhankelijke databank: de Nederlandse Kankerregistratie (NKR).
Dit verzamelen van gegevens in de NKR gebeurt omdat artsen en onderzoekers betrouwbare en relevante gegevens nodig hebben van patiënten met kanker. Hiermee kunnen zij onderzoek doen om meer over kanker te weten te komen. Door dit onderzoek ontstaan betere inzichten, effectievere behandelingen en uiteindelijk een beter resultaat in de zorg voor patiënten met kanker.
Meer informatie over de Nederlandse Kankerregistratie en wat deze voor u betekent: Registratie van kanker.
Radboud Oncologie Fonds
Het Radboud Oncologie Fonds is opgericht om Oost-Nederland meer te betrekken in de strijd tegen kanker. lees meerOnze mensen
Team Gynaecologische Oncologie