Wat is een durale arterioveneuze fistel in de wervelkolom? SDAVF
Een DAVF kan in de hersenen voorkomen, maar ook in het ruggenmerg (spinaal). Dan heet dit een Spinale Durale Arterio Veneuze Fistel (SDAVF). lees meerWat is een durale arterioveneuze fistel in de wervelkolom? SDAVF
Een durale arterioveneuze fistel (DAVF) is een directe verbinding tussen een slagadertje en een ader in het harde hersenvlies (dura). Er ontstaat een verhoogde druk in de afvoerende ader. Een DAVF kan in de hersenen voorkomen, maar ook in het ruggenmerg (spinaal). Dan heet dit een Spinale Durale Arterio Veneuze Fistel (SDAVF).
Als het SDAVF zich in het ruggenmerg bevindt, ontstaan meestal langzaam erger wordende klachten van gevoelsstoornissen, zwakte van de benen, incontinentie of erectiestoornissen. Door inspanning kunnen de klachten toenemen.
De klachten ontstaan doordat er in de ader, waar normaal een lage bloeddruk is, nu slagaderlijk bloed stroomt met een veel grotere druk. Het bloed dat afgevoerd moet worden van de zenuwbanen kan niet weg. De zenuwbanen kunnen de afvalstoffen niet kwijt. Zenuwcellen gaan hierdoor kapot en er ontstaat vaak onomkeerbaar functieverlies.
Bloeding SDAVF
Doordat de wand van een ader niet goed bestand is tegen hogere druk die bestaat in de slagaders kan op die plaats een bloeding ontstaan. Dit is zeldzaam. In de meeste gevallen wordt een SDAVF ontdekt door geleidelijk toenemende uitvalsverschijnselen van uw benen, tintelingen, gevoels- of krachtverlies, problemen met plassen, ontlasting of bij mannen: impotentie. Als een bloeding ontstaat, verergeren of ontstaan deze klachten plotseling.
Ontstaan SDAVF
Een SDAVF is zeldzaam. Het komt het meeste voor bij mannen tussen de 40 en 60 jaar. De oorzaak is niet goed bekend. Er zijn tekenen dat het in de loop van het leven kan ontstaan na een ongeval, operatie of infectie in de rug.
Zorgpad SDAVF Spinale Durale Arterio Veneuze Fistel
Bekijk hier een overzicht van de onderzoeken en behandelopties die u kunt verwachten als het vermoeden bestaat dat u een SDAVF heeft. bekijk het zorgpadOnderzoek
Een angiografie (röntgenonderzoek van de bloedvaten) is nodig om de fistel te vinden en in kaart te brengen. De beelden van het onderzoek worden besproken met de neuroloog en radioloog. De neurochirurg bespreekt met u op de polikliniek de beste behandeling. Wanneer de schade van het zenuwweefsel aan het vergeren is, is dit een reden voor versnelde diagnostiek en de eventuele behandeling.
Behandeling Behandeling durale arterioveneuze fistel in de wervelkolom
Voor de behandeling wordt door middel van een angiografie precies de plaats bepaald van het SDAVF. Hiermee wordt overwogen hoe het SDAVF het beste behandeld kan worden. lees meerLeven met een SDAVF
Als bij u een SDAVF is vastgesteld, is er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. lees meerLeven met een SDAVF
-
Als een SDAVF wordt ontdekt doordat u geleidelijk klachten krijgt, dan bespreekt uw behandelend arts met u wat de beste behandeling op korte termijn is. In de eventuele wachttijd op een behandeling is het goed om de klachten niet uit te lokken door activiteiten te vermijden waardoor de klachten verergeren.
Als het SDAVF behandeld is, zijn er geen beperkingen. U mag alle activiteiten uitvoeren. Het kan zijn dat u een revalidatietraject nodig heeft om zo goed mogelijk uw functies te herstellen en zo zelfstandig mogelijk te worden.
-
Een SDAVF is niet erfelijk.
-
Er zijn wettelijke eisen voor de geschiktheid van het besturen van motorvoertuigen volgens de regeling ‘eisen rijgeschiktheid’ van de gezondheidsinspectie. Het CBR ziet toe op de naleving hiervan.
Als u door een SDAVF blijvende beperkingen heeft die van invloed hebben op uw rijvaardigheid en u schat in dat autorijden met bepaalde aanpassingen weer mogelijk is, dan moet u een gezondheidsverklaring van het CBR invullen. Het CBR besluit of er aanvullend een onafhankelijke medische keuring of een rijtest nodig is en vraagt u mogelijk om een aanvullend rapport van uw medisch specialist.
Waarom naar het Radboudumc?
In het Radboudumc werken we in een gespecialiseerd team van neurologen, neurochirurgen, neuroradiologen, een verpleegkundig specialist en een Physician Assistant. Elke patiënt met een SDAVF wordt individueel besproken. lees meerWaarom naar het Radboudumc?
In het Radboudumc werken we in een gespecialiseerd team van neurologen, neurochirurgen, neuroradiologen, een verpleegkundig specialist en een Physician Assistant. Elke patiënt met een SDAVF wordt individueel besproken. Overwegingen en conclusies worden met u besproken op de polikliniek door uw behandelend neuroloog of neurochirurg. Uw behandelwens is hierbij van belang.
Het gespecialiseerd team van het Radboudumc werkt samen met het Academisch Ziekenhuis Maastricht, en de Isala Kliniek in Zwolle. Hierdoor behandelen we relatief veel patiënten met een SDAVF en hebben we expertise in dit relatief zeldzaam voorkomende ziektebeeld.
U wordt begeleid door een verpleegkundig specialist, die uw directe contactpersoon is.