Vliegen door tijdzones met diabetes
Een vliegreis vraagt extra voorbereiding, zeker als u door verschillende tijdzones reist. Grote tijdsverschillen kunnen uw dag- en nachtritme verstoren en invloed hebben op uw diabetes. Hieronder geven we tips om hiermee om te gaan. Overleg altijd met uw diabetesbehandelaar als u twijfelt of uw situatie hier niet bij staat.
Contact
-
Voor spoedvragen over uw diabetes.
(024) 309 37 31
-
Dagelijks bereikbaar tussen 13:30-14:30 uur.
(024) 361 64 62
-
Vragen aan uw zorgverlener kunt u stellen via mijnRadboud
Algemene adviezen voor vliegen met diabetes
Met deze tips voorkomt u problemen onderweg en houdt u uw glucosewaarden stabiel.
lees meerAlgemene adviezen voor vliegen met diabetes
- Zet bij vertrek uw horloge en diabeteshulpmiddelen alvast op de tijd van uw bestemming. Dit geldt ook voor apps op uw telefoon die u gebruikt om een pomp of sensor te bedienen.
- Controleer uw glucosewaarden extra vaak tijdens de reis.
- Neem voldoende Dextro en andere koolhydraten mee, omdat vliegtuigmaaltijden kunnen afwijken van wat u gewend bent.
- Bewaar uw diabeteshulpmiddelen en medicatie in uw handbagage, niet in de koffer. In de bagageruimte kan insuline bevriezen en onbruikbaar worden. Verdeel uw hulpmiddelen bij voorkeur over twee handbagagetassen.
- Laat sensoren en insulinepompen handmatig controleren bij de securitycheck. Röntgenstraling kan deze apparaten beschadigen.
Vliegen naar het westen (langere dagen)
Reizen naar het westen, zoals naar de VS, maakt de dag langer dan 24 uur. Dit kan betekenen dat u die dag meer insuline nodig heeft.
lees meerVliegen naar het oosten (kortere dagen)
Reizen naar het oosten, zoals naar China, maakt de dag korter dan 24 uur. U heeft waarschijnlijk minder insuline nodig.
lees meerVliegen naar het oosten (kortere dagen)
Reizen naar het oosten, zoals naar China, maakt de dag korter dan 24 uur. U heeft waarschijnlijk minder insuline nodig.
Bij 4x daags insulineschema
- Omdat de dag korter duurt, kan het zijn dat er minder tijd tussen de maaltijden zit en u sneller achter elkaar kortwerkende insuline toedient. Bij een volgende maaltijd kan er dan nog actieve insuline van de vorige maaltijd in het lichaam aanwezig zijn. Verlaag in dat geval de dosis. Eet u een maaltijd minder, neemt u minder koolhydraten of is uw glucosewaarde minder hoog? Spuit dan ook een keer minder.
- Bij ultra-langwerkende insuline (zoals Tresiba of Toujeo): overleg met uw behandelaar of u een injectie kunt overslaan. Gebruik eventueel kortwerkende insuline om de nacht te overbruggen.
- Voor andere langwerkende insulines: spuit zoals gebruikelijk, maar overweeg verlaging of overslaan op basis van glucosewaarde, het tijdstip van toediening en soort insuline.
Bij 2x daags insulineschema (Novomix)
- Spuit uw gebruikelijke dosering voor ontbijt en avondeten.
- Controleer uw glucosewaarden voor de avondmaaltijd. Bij waarden lager dan gebruikelijk kunt u de dosering met 20% verlagen.
-
Door het tijdverschil zit er minder tijd zit tussen uw ontbijt en avondeten. Toch hoeft u de dosis insuline niet te verlagen, omdat u in het vliegtuig waarschijnlijk een extra maaltijd krijgt.
Bij gebruik van een insulinepomp
- Stel de tijd van uw pomp in op de lokale tijd van uw bestemming.
- Bolus zoals gebruikelijk, afgestemd op glucosewaarde en koolhydraten.