Diabetes op latere leeftijd

Dankzij betere behandelingen van diabetes worden mensen met diabetes steeds ouder. Toch kan het op latere leeftijd een uitdaging worden om zelfstandig uw diabetes te regelen. Bijvoorbeeld doordat er naast de diabetes complicaties of andere ‘ouderdomskwalen’ ontstaan waardoor uw gezondheid kwetsbaarder wordt. Dit vraagt vaak om aanpassingen in de behandeling en streefwaarden. We helpen u om dit zo lang mogelijk zelf te kunnen doen.   

HbA1c en hypo's voorkomen

Bij het ouder worden verandert uw lichaam. Hierdoor kan het zijn dat u hypo's minder goed herkent. Ook mensen in uw omgeving herkennen een hypo niet altijd omdat symptomen zoals verwardheid, duizeligheid, hoofdpijn of cognitieve problemen niet in verband worden gebracht met een hypo. Een hypo op oudere leeftijd kan uiteindelijk vervelende gevolgen hebben. Daarom krijgt het voorkomen van hypo’s extra aandacht in de behandeling.

Vanaf 70 jaar verandert daarom de streefwaarde van het HbA1c van 53 mmol/mol naar 64 mmol/mol. En als de verwachting is dat u nog minder dan 5 jaar zult leven kan deze streefwaarde nog verder worden aangepast en kan de focus vooral gericht zijn op uw comfort en het zoveel mogelijk voorkomen van hypers en hypo's.

Gebruik van technologie

Insuline pompen en sensoren maken de diabeteszorg steeds technischer. Op latere leeftijd gebruiken steeds meer mensen een sensor en/of insulinepomp. Het kan lastig zijn om nog een nieuwe techniek aan te leren of doordat mensen slechter gaan zien kunnen zij soms de insulinepomp niet meer bedienen. Ook wanneer u thuiszorg gaat krijgen of in een verpleeg- of verzorgingshuis gaat wonen kan het een uitdaging zijn om de techniek te houden die u gewend bent, omdat niet alle zorgverleners bekend zijn met deze techniek. Samen met uw behandelaar wordt gekeken naar de beste oplossingen die passen bij uw mogelijkheden en wensen.


Levensfase en diabetes

Diabetes beïnvloedt het dagelijks leven in elke levensfase. Of u nu jong bent en midden in het leven staat, hormonale veranderingen ervaart, of ouder wordt en met nieuwe uitdagingen te maken krijgt: elke fase vraagt om specifieke aandacht en zorg. Op deze pagina vindt u praktische informatie en tips die passen bij uw situatie.


Contact

  • Voor spoedvragen over uw diabetes.
    (024) 309 37 31


Jongeren

Jong zijn met diabetes hoeft geen beperking te zijn. Studeren, samenwonen, naar festivals gaan, reizen, solliciteren of rijexamen doen: ook met diabetes kunt u deze dingen doen. Handige tips en adviezen kunnen u daarbij helpen.

lees meer

Jongeren

Jong zijn met diabetes hoeft geen beperking te zijn. Studeren, samenwonen, naar festivals gaan, reizen, solliciteren of rijexamen doen: ook met diabetes kunt u deze dingen doen. Handige tips en adviezen kunnen u daarbij helpen.

Lotgenoten ontmoeten

Speciaal voor jonge mensen met diabetes type 1 (16-30 jaar) is de organisatie 'JONG met diabetes' opgericht. Zij organiseren activiteiten en bijeenkomsten waarbij u leeftijdgenoten kunt ontmoeten die begrijpen wat u meemaakt en waar u tegenaan loopt.

Meer informatie

  • Lees meer over onderwerpen als solliciteren en werken, uw rijbewijs halen, reizen, drank en drugs, seks en relaties en tatoeages en piercings op Jongeren met diabetes (Diabetes.nl)
  • Ontdek activiteiten voor jongeren tussen 16 en 30 jaar op Jong zijn met diabetes (Diabetesvereniging Nederland)

Hormonen, menstruatie en overgang

Hormonen zijn betrokken bij verschillende processen in het lichaam, van stofwisseling en bloeddruk tot emoties én het in evenwicht houden van de bloedsuikerspiegel. Als u diabetes heeft kunnen hormonale schommelingen de bloedsuikerspiegel beïnvloeden.

lees meer

Hormonen, menstruatie en overgang

Hormonen zijn betrokken bij verschillende processen in het lichaam, van stofwisseling en bloeddruk tot gevoelens en emoties én het in evenwicht houden van de bloedsuikerspiegel. Als u diabetes heeft kunnen hormonale schommelingen de bloedsuikerspiegel beïnvloeden, wat soms voor extra uitdagingen zorgt.

Menstruatie en overgang 

De menstruatie en overgang kunnen invloed hebben op uw diabetesregulatie. Hormonale schommelingen en veranderingen in het lichaam kunnen de bloedglucose beïnvloeden en vragen mogelijk om aanpassingen in uw behandeling.

Meer informatie


Diabetes op latere leeftijd

Dankzij betere behandelingen van diabetes worden mensen met diabetes steeds ouder. Toch kan het op latere leeftijd een uitdaging worden om zelfstandig uw diabetes te regelen. Bijvoorbeeld doordat er complicaties of andere ‘ouderdomskwalen’ ontstaan.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet