Medische verklaring

Als u op reis gaat, is het verstandig om een medische verklaring bij u te hebben. Deze verklaring bevat informatie over de medicijnen en hulpmiddelen die u gebruikt, inclusief insuline, een bloedsuikermeter en glucosehoudend eten of drinken. In sommige landen of bij bepaalde vervoersmaatschappijen kan het verplicht zijn om een dergelijke verklaring bij u te hebben, dus het is belangrijk om vooraf de specifieke vereisten te controleren om eventuele problemen tijdens uw reis te voorkomen.

Hoe regelt u de medische verklaring?

  • Download de voorbeeldbrief (in Word of pdf) en vul onderstaande velden in.  
    • Name (uw naam)
    • Date of birth (uw geboortedatum)
    • Name(s) of the insulin pen(s) used: (naam/namen van uw insulinepennen)
    • Name(s) of the insulin(s) used:  (naam/namen van de insuline die u gebruikt)
    • Name of insulin pomp used: (naam van uw insulinepomp)
    • Name of glucose measurement device: (naam van uw glucosemeter/flash glucosesensor)
    • Name of continuous glucose device: (naam van de continue glucosesensor) 
  • Sla het document op en stuur het via mijnRadboud aan uw diabetesverpleegkundige. 
  • De diabetesverpleegkundige ondertekent de medische verklaring en stuurt het document via mijnRadboud aan u terug.
  • Print het document (inclusief de stempel van de verpleegkundige) en neem het mee op reis. 

Voorbereiden

Als u gaat reizen met diabetes is het belangrijk om u goed voor te bereiden. Een checklist helpt daarbij. Bekijk alle adviezen voor reizen met diabetes op Diabetes.nl.

Patiëntenzorg Aandoeningen Diabetes mellitus

Wat is diabetes mellitus?

Diabetes mellitus wordt ook wel suikerziekte genoemd. Als u diabetes mellitus heeft, is de waarde van de bloedsuiker (glucose) in uw bloed regelmatig verhoogd.

lees meer

Wat is diabetes mellitus?

Diabetes mellitus wordt ook wel suikerziekte genoemd. Als u diabetes mellitus heeft, is de waarde van de bloedsuiker (glucose) in uw bloed regelmatig verhoogd.

De glucosewaarde in het bloed wordt geregeld door het hormoon insuline dat in de alvleesklier wordt gemaakt. Diabetes ontstaat als er een tekort is aan insuline, als het lichaam minder gevoelig is voor insuline of een combinatie van beiden. Diabetes mellitus is een van de meest voorkomende ziektes in onze westerse wereld. In Nederland hebben ongeveer 1,1 miljoen mensen diabetes.



Contact

  • Voor spoedvragen over uw diabetes.
    (024) 309 37 31


Onderzoek

Door één of enkele keren uw bloedglucosespiegel te meten met een vingerprik kunnen we vaststellen of u diabetes heeft. Meestal doet uw huisarts dit op basis van uw klachten.

lees meer

Onderzoek

Soms wordt diabetes bij toeval ontdekt bij bloedonderzoek dat uw huisarts of specialist heeft aangevraagd vanwege een andere ziekte of aandoening. Na het vasstellen van diabetes mellitus zal er verder bloed- en urineonderzoek worden gedaan om op zoek te gaan naar eventuele complicaties. Ook wordt de bloeddruk bepaald en worden de voeten nagekeken.

Erfelijkheidsonderzoek

Sommige vormen van diabetes zijn gedeeltelijk erfelijk, andere vormen zijn volledig erfelijk. Dat kunnen we onderzoeken met een erfelijkheidsonderzoek. We zoeken dan in uw erfelijk materiaal (DNA of chromosomen) naar een afwijking/verandering die uw klachten verklaart.

Ervaringen van andere mensen met diabetes

Op de website van de Diabetesvereniging Nederland vindt u verhalen van mensen met diabetes. Zij vertellen over het moment dat hun leven veranderde door de diagnose diabetes.


Behandeling

De behandeling is onder andere afhankelijk van het type diabetes mellitus dat u heeft. De volgende behandelingen zijn mogelijk:

  • het aanpassen van leefstijl, bijvoorbeeld voeding, lichamelijke inspanning
  • toediening van insuline, met behulp van injecties of met een insulinepomp
  • tabletten
lees meer

Behandeling

De behandeling is onder andere afhankelijk van het type diabetes mellitus dat u heeft. De volgende behandelingen zijn mogelijk:

  • het aanpassen van leefstijl, bijvoorbeeld voeding, lichamelijke inspanning
  • toediening van insuline, met behulp van injecties of met een insulinepomp
  • tabletten

Bijzondere fase bij type 1 diabetes: honeymoonfase

Patiënten bij wie type 1 diabetes is vastgesteld, beginnen meteen met insuline spuiten. Vaak volgt al snel een periode waarin minder insuline nodig is. In deze fase hebben patiënten meestal weinig diabetesproblemen. Het is een onbezorgdere periode. Deze periode heet de honeymoonfase (wittebroodsweken). Het lijkt dan even alsof het wel meevalt met de diabetes, maar dat is helaas tijdelijk.


Hypo's en hypers

Bij diabetes type 1 kunt u te maken krijgen met hypo’s; een te lage bloedglucosewaarde, maar ook met hypers; een te hoge bloedglucosewaarde. 

lees meer

Hypo's en hypers

Bij een hypoglykemie heeft u een te lage bloedsuikerspiegel. In deze filmpjes leert u hoe een hypoglykemie ontstaat, wat u voelt, en hoe u reageert op een hypoglykemie.


Waarom naar het Radboudumc?

Bij het Radboudumc krijgt u gespecialiseerde zorg bij diabetes, ook bij complicaties of als u naast diabetes nog een andere aandoening heeft. U kunt 24 uur per dag bij ons terecht met acute vragen en problemen.  

lees meer

Waarom naar het Radboudumc?

  • Met onze zorg ondersteunen we u om zo normaal mogelijk te kunnen leven met diabetes. We helpen uw bloedsuikerwaarden te normaliseren en werken we aan het voorkomen en verminderen van complicaties.
  • Bij ons diabetesteam vindt u gespecialiseerde zorg voor diabetes mellitus, vooral als u ook Cystic Fibrosis, een alvleesklierziekte of voetproblemen door diabetes heeft, of minder goed hypo’s voelt aankomen.
  • Wanneer u bij ons onder behandeling bent vanwege uw diabetes, kunt u 24 uur per dag bij ons terecht met acute vragen en problemen. 
  • We hebben veel ervaring met alle soorten insulinepompen en bieden hierbij 24 uur per dag ondersteuning.
  • U vindt bij ons begeleiding bij diabetes in combinatie met andere ziekten, zoals na een transplantatie of chemotherapie.
  • We werken nauw samen met het kinderdiabetescentrum Nijmegen en zorgen dat de overgang van kinder- naar volwassenzorg soepel verloopt.
  • We volgen nieuwe ontwikkelingen over diabetes mellitus en doen hier ook wetenschappelijk onderzoek naar. In sommige situaties vragen wij u mee te doen aan zo’n onderzoek. Dankzij dit wetenschappelijk onderzoek kunt u rekenen op een behandeling met de nieuwste kennis en technieken.
  • Het Radboudumc is een opleidingsziekenhuis waarin internisten worden opgeleid in het aandachtsgebied van de diabeteszorg. Deze artsen krijgen daarbij altijd begeleiding van ervaren internisten, zodat u altijd de beste zorg ontvangt.

Leven met diabetes

Leven met diabetes is voor iedereen anders, maar het heeft altijd invloed op uw dagelijks leven. Of u nu werkt, studeert, reist of autorijdt, diabetes gaat iedere dag met u mee.  

lees meer

Een naaste met diabetes

Heeft uw (klein)kind, partner of ouder de diagnose diabetes type 1 gekregen? Of heeft u een nieuwe partner die leeft met deze aandoening? Dan is het heel begrijpelijk dat u hier vragen over heeft.

lees meer

Een naaste met diabetes

Heeft uw (klein)kind, partner of ouder de diagnose diabetes type 1 gekregen? Of heeft u een nieuwe partner die leeft met deze aandoening? Dan is het heel begrijpelijk dat u hier vragen over heeft. In een speciale e-learning voor naasten leert u in één uur tijd alles over 8 belangrijke onderwerpen. U krijgt praktische informatie en advies om er op de juiste manier voor uw naaste met diabetes te zijn: E-learning: Diabetes type 1 voor naasten (Diabetesvereniging Nederland). 

Ervaringen van anderen

  • Lees verhalen van mensen die samen leven met een naaste met diabetes. Samen diabetes (Diabetesvereniging Nederland)
  • Medewerkers
  • Intranet