Patiëntenzorg Aandoeningen Darmfalen Zorgapd darmfalen en totaal parenterale voeding
Darmfalen
Totaal parenterale voeding
Verwijzing en afspraken
Expertisecentrum darmfalen
Vervolg
Leven met darmfalen
Adviezen

Darmfalen

Totaal parenterale voeding


Wat is darmfalen?

Darmfalen betekent dat de darmen niet goed werken. Uw darmen nemen normaal gesproken voedingsstoffen, water en zouten op uit het eten. Bij darmfalen lukt dit niet goed.

lees meer

Wat is darmfalen?

Darmfalen betekent dat de darmen niet goed werken. Uw darmen nemen normaal gesproken voedingsstoffen, water en zouten op uit het eten. Bij darmfalen lukt dit niet goed. Hierdoor krijgt het lichaam te weinig voedingsstoffen, zouten en/of energie binnen om goed te functioneren.

Er zijn verschillende oorzaken van darmfalen, zoals:

  • Een operatie waarbij een groot deel van de darm is verwijderd. 
  • Een ziekte, bijvoorbeeld de ziekte van Crohn of darmkanker.
  • Een motoriekstoornis van de darm. Dat betekent dat de darmen niet goed bewegen. Normaal zorgen de zenuwen en spieren in de darmwand ervoor dat het voedsel door de darmen gaat. Bij een motoriekstoornis werkt dit niet goed, waardoor het eten langzamer of helemaal niet door de darmen gaat.
  • Aangeboren afwijkingen aan de darmen.

Problemen die u kunt hebben bij darmfalen zijn: misselijkheid, overgeven, forse diarree, ernstige verstopping van de darm of ernstige pijn bij het eten. Deze klachten kunnen zorgen voor gewichtsverlies, uitdroging en/of tekort aan voedingsstoffen in uw lichaam.

Mensen met darmfalen hebben vaak hulp nodig om genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen. Medicijnen en aangepaste voeding kunnen hierbij helpen. Soms helpt dit niet voldoende en is het niet mogelijk om met deze aanpassingen alle voedingsstoffen binnen te krijgen of op te nemen in het lichaam. Hierdoor is het nodig voeding, zouten en/of vocht direct in het bloed toe te dienen. Dit noemen we totaal parenterale voeding (TPV), parenteraal vocht of parenterale elektrolyten). Op deze website bedoelen we met TPV naast voeding ook vocht of zouten via de bloedbaan. 


Wat is totaal parenterale voeding? TPV

Parenterale voeding wordt direct in het bloed toegediend. Om te bepalen hoeveel vocht en voeding u nodig heeft, kijken we naar wat uw lichaam nodig heeft. We bekijken uw bloeduitslagen, hoeveel voedingsstoffen u verliest en wat u zelf nog kunt eten en drinken.

Deze voeding bevat alles wat uw lichaam nodig heeft, zoals: 

  • Vocht
  • Eiwitten (bouwstoffen)
  • Koolhydraten (suikers/ brandstof voor het lichaam)
  • Vetten (brandstof voor het lichaam)
  • Vitamines en zouten. Zouten worden ook wel mineralen of elektrolyten genoemd.

Hoelang duurt darmfalen?

Soms herstelt dit vanzelf in een paar dagen of weken. Als de darm niet herstelt of langer dan een paar maanden nodig heeft om te herstellen, spreken we van chronisch darmfalen.

lees meer

Hoelang duurt darmfalen?

Darmfalen kan plotseling ontstaan, bijvoorbeeld na een operatie. Soms herstelt dit vanzelf in een paar dagen of weken. In andere gevallen is een operatie nodig om het probleem op te lossen. Als de darm niet herstelt of langer dan een paar maanden nodig heeft om te herstellen, spreken we van chronisch darmfalen. Bij chronisch darmfalen herstellen de darmen meestal niet volledig en heeft u vaak langdurig of levenslang ondersteuning nodig van vocht, zouten en/of voeding via de bloedbaan. Deze behandeling kan thuis plaatsvinden en wordt altijd begeleid vanuit een landelijk expertisecentrum. Nederland heeft voor volwassenen twee expertisecentra, waarvan het Radboudumc er één is. 


TPV thuis

Als u langdurig TPV nodig heeft, kan dit na een ziekenhuisopname ook thuis worden toegediend. U of uw mantelzorger kan leren om dit zelf te doen. Dit helpt u om zelfstandiger te blijven. Als dit niet mogelijk is, komt er specialistische thuiszorg om te helpen.


Toediening

Parenterale voeding wordt toegediend via een slangetje in de bloedbaan met behulp van een infuuspomp. Dit dunne slangetje heet een centraal veneuze katheter (CVK / CVC) en wordt in een groot bloedvat geplaatst. Er zijn verschillende mogelijkheden. De meest gebruikte katheters zijn een PICC en een Hickman. 


Toediening


Behandeling Totale parenterale voeding (TPV) via een PICC

PICC staat voor Perifeer Ingebrachte Centrale Catheter (katheter). Dit betekent dat de katheter direct door de huid via een groot bloedvat boven uw elleboogplooi wordt ingebracht.

lees meer

Behandeling Totale Parenterale Voeding (TPV) via een Hickmankatheter

Een Hickmankatheter is een getunnelde centraal veneuze katheter. Dat wil zeggen dat de katheter eerst een gedeelte onder de huid door loopt (de tunnel) voor hij in een groot bloedvat direct naar uw hart gaat.

lees meer

Verwijzing en afspraken

Expertisecentrum darmfalen


Aanmelding

Als u chronisch darmfalen heeft of als de arts denkt dat u dit heeft, kan de behandelend arts u doorsturen naar het expertisecentrum Darmfalen. Lees hier hoe het proces verder verloopt. 

lees meer

Aanmelding

Als u chronisch darmfalen heeft of als de arts denkt dat u dit heeft, kan de behandelend arts u doorsturen naar het expertisecentrum Darmfalen. U kunt zich niet zelf aanmelden. 

We kunnen u en uw behandelend arts helpen met de volgende vragen:

  • Een tweede mening of eenmalig advies over de behandeling van darmfalen.
  • Overname van de behandeling.  Als blijkt dat u chronisch darmfalen heeft kunnen wij de zorg voor darmfalen en TPV overnemen.  

Voor uw onderliggende ziekte blijft u onder behandeling bij de arts die u heeft doorverwezen. 

Beoordeling van de verwijzing

Als u bent doorverwezen naar het expertisecentrum Darmfalen, dan beoordeelt het darmfalenteam deze aanvraag. Dit team bestaat uit:

  • artsen (maag-darm-leverarts,  internist)
  • artsen in opleiding tot specialist
  • verpleegkundig specialisten en verpleegkundig consulenten
  • diëtisten
  • psychologen
  • apothekers

We kijken of de vraag past binnen de zorg die wij bieden. Als het nodig is, vragen we extra informatie op. Na beoordeling zijn er de volgende mogelijkheden:

  • De verwijzing wordt (tijdelijk) afgewezen als:
    • de vraag niet past binnen de zorg die wij bieden
    • er geen sprake is van chronisch darmfalen
    • extra onderzoeken nodig zijn (in het verwijzend ziekenhuis of een ander ziekenhuis)
      De verwijzend arts wordt op de hoogte gesteld van de reden van afwijzing.
  • De verwijzing wordt aangenomen: na het ontvangen van eventuele ontbrekende informatie, plannen we een afspraak in op de polikliniek.

Naar het expertisecentrum darmfalen

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: C
Verdieping: 0
Route: 725

bekijk route

Naar het expertisecentrum darmfalen

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw C, Verdieping 0 en volg route 725

Eerste afspraak

Lees hier wat u kunt verwachten van uw eerste afspraak bij het expertisecentrum darmfalen. 

lees meer

Eerste afspraak

Afspraak

  • Als alle benodigde informatie van u en uw verwijzer binnen is, plannen we een afspraak in op het darmfalenspreekuur. Het is mogelijk dat u ter voorbereiding op de afspraak een vragenlijst ontvangt.
  • Als u nieuw bent in het Radboudumc, gaat u voor uw afspraak eerst naar de inschrijfbalie om u te registreren. Ook vragen we alle patiënten om voor de afspraak uw medicatie door te nemen bij de medicatiebalie. Meer informatie hierover vindt u in de uitnodiging voor het eerste bezoek.
  • Dit is een multidisciplinaire afspraak. Dat wil zeggen dat u tijdens uw afspraak te maken krijgt met verschillende zorgverleners. U wordt altijd gezien door een maag-darm-leverarts of internist (in opleiding). Afhankelijk van de vraag sluiten andere zorgverleners aan. Voor of na de afspraak volgt een meting van uw lichaamssamenstelling en gewicht. Ook vindt bloedafname plaats. Het eerste polibezoek bij de arts duurt gemiddeld 1 uur. Hou er rekening mee dat u in totaal ongeveer 2 uur in het Radboudumc bent. 

Doel en inhoud van de afspraak

Tijdens de eerste afspraak brengen we samen uw darmprobleem en klachten in kaart. We nemen de behandeling nog niet over van het verwijzende ziekenhuis.
Het doel is om genoeg informatie te verzamelen om een behandeladvies te kunnen maken. Hiervoor bespreken we onder andere:

  • medische voorgeschiedenis in relatie tot darmproblemen
  • lengte en functie van de darm
  • klachten 
  • medicatie
  • bloeduitslagen
  • eten en drinken (zelf eten, via sonde, via infuus)
  • gewichtsverloop en conditie 
  • ervaren kwaliteit van leven, persoonlijke wensen en doelen
  • als dit van toepassing is: praktische zaken rondom parenterale voeding

Het is niet altijd mogelijk om tijdens de afspraak (volledige) conclusies en adviezen te geven.


Conclusie en behandeladvies

Na de eerste afspraak bespreken we alle informatie en resultaten uit onderzoeken in het darmfalenteam. Daarna plannen we een afspraak in om ons behandelvoorstel met u te bespreken. 

lees meer

Conclusie en behandeladvies

Na de eerste afspraak bespreken we alle informatie en resultaten uit onderzoeken in het darmfalenteam. Dit overleg vindt meestal binnen een week na de afspraak plaats. Na dit overleg komt er een nieuwe (telefonische/ video) afspraak om conclusies en behandelvoorstel te bespreken. We bespreken dan het advies gericht op uw situatie.

Hierin bespreken we:

  • Adviezen passend bij u probleem en eventueel onderliggende ziekte
  • Of het nodig is om kort of langdurend voeding, vocht of zouten via de bloedbaan te geven
  • Waar eventuele behandeling plaats kan/moet vinden:
    • ziekenhuis waar u al bekend bent
    • Radboudumc
    • verwijzing naar een ander ziekenhuis            

Als we samen besluiten dat het Radboudumc de behandeling overneemt, leggen we uit wat dit voor uw situatie betekent. Daarna plannen we een afspraak om de overname voor te bereiden.


Onderzoek en onderwijs

Binnen ons expertisecentrum verrichten we wetenschappelijk onderzoek naar het ontstaan, de behandeling en het voorkomen van complicaties van TPV. Daarnaast wordt darmfalen behandeld in de studies Geneeskunde en Biomedische Wetenschappen.

lees meer

Onderzoek en onderwijs

Onderzoek

Binnen ons expertisecentrum verrichten we wetenschappelijk onderzoek naar het ontstaan, de behandeling en het voorkomen van complicaties van TPV. We vragen patiënten hieraan mee te werken. Deelname hieraan is een vrije keuze en heeft geen invloed op uw behandeling.

Onderwijs

Darmfalen wordt behandeld in de studies Geneeskunde en Biomedische Wetenschappen. Ook kunnen medisch specialisten in opleiding hun stage wijden aan darmfalen en kunnen (geneeskunde) studenten wetenschappelijk onderzoek doen binnen ons expertisecentrum. Daarnaast leveren we een bijdrage aan opleiding, bij- en nascholingen van medisch specialisten en huisartsen via refereeravonden en nascholingssymposia. 

Vervolg


Overname zorg en/of opstart van TPV 

Lees hier wat het betekent als we uw zorg overnemen en/of TPV gaan opstarten. 

lees meer

Overname zorg en/of opstart van TPV 

Voorbereidend gesprek overname zorg 

We bespreken met u wat er nodig is om de TPV-zorg over te nemen of in gang te zetten en wat de mogelijkheden zijn. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere de geschikte infuuslijn (CVK/CVC) en de mogelijkheden voor training en/of voorzetten thuiszorg.

Aanvraag geschikte infuuslijn 

 

Voor TPV of vocht via de bloedbaan is een infuus in een groot bloedvat nodig. Als u deze nog niet heeft, plannen we hiervoor een afspraak. Als u de datum en tijd voor de plaatsing van dit infuus heeft ontvangen, neemt u contact op met het darmfalenteam (via mijnRadboud of (024) 361 91 90, toets optie 1 en daarna optie 2). Op de dag van de plaatsing maken we vervolgafspraken over verzorging en de eventuele start van de training.

Mogelijkheden voor het toedienen van TPV in uw thuissituatie 

Wij bespreken voor welke mogelijkheden u in aanmerking komt. Samen maken we uit onderstaande mogelijkheden een geschikte keuze. 

  • Opname voor training

U wordt opgenomen om te starten met TPV en training. Als de voeding opgestart of aangepast moet worden, dan wordt u altijd opgenomen. Dit is nodig om te kijken hoe u en uw lichaam hierop reageert en om complicaties te voorkomen. Gedurende enkele dagen oefent u dagelijks. Tijdens deze training leert u de handelingen, bespreekt u mogelijke complicaties en ontvangt u verdere informatie. Dit duurt gemiddeld 5 werkdagen. Het doel is om u veilig en met een     comfortabel gevoel naar huis te laten gaan. 

  • Training thuis

U heeft TPV, de thuiszorg komt hiervoor of u (of uw mantelzorger) voert al zelf handelingen uit. Hier kunt u voor kiezen als uw medische situatie met TPV stabiel is. De thuiszorg leert u hoe u de handelingen veilig uitvoert volgens de protocollen van het Radboudumc. Ook geven zij u informatie over complicaties en hoe u dan moet handelen. Deze training kan een aantal weken duren. 

  • Thuiszorg

U of uw mantelzorger wilt/kunt de handelingen niet leren zelf uit te voeren. Wij zorgen dat uw thuiszorg de juiste informatie en protocollen krijgt. 


Eerste policontrole na ontslag of overname

Hoe gaat het verder na uw ontslag en wat moet u meenemen naar de polikliniek?

lees meer

Eerste policontrole na ontslag of overname

  • Na een aantal dagen en ongeveer 1-2 weken na ontslag wordt u gebeld om te bespreken hoe het met het toedienen van TPV thuis gaat. 
  • Ongeveer 3-4 weken na ontslag en/of thuistraining komt u op de multidisciplinaire darmfalen poli. We bespreken hoe het met u gaat en hoe het met de toediening van TPV thuis gaat. Het is fijn als u zich als volgt voorbereid op deze poli:
    • Neem een actuele medicatielijst mee.
    • Houd een paar dagen vóór uw polibezoek bij wat u allemaal eet en drinkt (als u kunt eten en drinken).
    • Houd een paar dagen hoeveel u plast en (als dit van toepassing is) hoeveel ontlasting u via de stoma verliest of hoe vaak u diarree/ontlasting heeft per dag.
    • Maak een lijstje met vragen voor uw arts, verpleegkundige en/of diëtist. Het is fijn als u deze vragen vooraf stuurt via mijnRadboud. Wij kunnen uw vragen dan al voorbereiden. 

Vervolgafspraken polikliniek

Zodra uw situatie stabiel is, zien wij u nog 1 of 2 x per jaar op onze vervolgpoli. Is er iets bijzonders op het gebied van uw darmfalen of TPV? Dan zien we u vaker.

Leven met darmfalen

Adviezen


Mogelijke complicaties 

Bij het toedienen van TPV kunnen complicaties ontstaan. Tijdens de training komt aan bod hoe u dit kunt voorkomen, herkennen en behandelen. De meest voorkomende complicaties zijn lijninfecties en verstoppingen.

lees meer

Mogelijke complicaties 

Bij het toedienen van TPV kunnen complicaties ontstaan. Tijdens de training komt aan bod hoe u dit kunt voorkomen, herkennen en behandelen. De meest voorkomende complicaties zijn:  

  • Lijninfectie

Dit is een bloedvergiftiging die ontstaat doordat bacteriën in de bloedbaan zijn gekomen en zich in de toegangsweg hebben genesteld. Dit kan leiden tot een ernstige situatie (sepsis). Om een lijninfectie te voorkomen moet u steriel en erg zorgvuldig werken. Ontstaat er een lijninfectie, dan moet u worden opgenomen en behandeld. Hiermee proberen we de katheter te behouden. 

  • Verstopping CVC/CVK

Een verstopping kan ontstaan in het bloedvat waar de katheter in zit, maar ook in de katheter zelf. Door de verstopping kan de voeding niet doorstromen. In dit geval moet u worden opgenomen. We proberen de verstopping op te heffen en de katheter of het bloedvat open te krijgen. Lukt dat niet, dan moet de katheter vervangen worden. 

  • Medewerkers
  • Intranet