Onderzoek Hoe wordt de diagnose gesteld?

Bloedonderzoek

De werking van uw hypofyse meten we met een bloedonderzoek. We kijken hoeveel van de verschillende hypofysehormonen uw lichaam aanmaakt. Alle hypofysebloedtesten samen noemen we vaak de hypofyseprik.

Hypofyse functieonderzoek

Als de uitslag van het bloedonderzoek niet helemaal duidelijk is, doen we een stimulatietest, bijvoorbeeld de insuline-tolerantietest. Bij die test krijgt u insuline toegediend en nemen we bloed af voor het bepalen van cortisol (bijnierschorshormoon) en groeihormoon.

MRI-scan van de hypofyse

Met een MRI maken we met een zeer sterke magneet en radiogolven afbeeldingen van uw lichaam. Van de sterke radiogolven merkt u niets. De MRI bestaat uit een buis van 1,5 meter lang en een doorsnede van 70 centimeter. De buis is van binnen verlicht en aan beide kanten open. Het te onderzoeken lichaamsgebied zit in het midden van de buis. Een radiodiagnostisch laborant voert het onderzoek uit. U kunt tijdens het onderzoek met hem praten. Hij ziet u via een camera. Een radioloog beoordeelt het resultaat.
Patiëntenzorg Aandoeningen Craniopharyngeoom

Wat is een cranio­pharyngeoom?

Een cranioopharyngeoom is een goedaardige, zeldzame hypofysetumor. Vaak ontdekken we de ziekte op jonge leeftijd. De tumor ontstaat uit cellen die uw hypofyse aanleggen. lees meer

Wat is een cranio­pharyngeoom?

Een craniopharyngeoom is een goedaardige, zeldzame hypofysetumor. Vaak ontdekken we de ziekte op jonge leeftijd. De tumor ontstaat uit cellen die uw hypofyse aanleggen. De hypofyse is de hersenhormoonklier die een centrale rol speelt in  de hormoonhuishouding. De hypofyse is met een steeltje verbonden aan de hersenen. Hij ligt achter de bovenste neusbijholten. 

Klachten

U kunt last krijgen van verschillende klachten:
  • Omdat uw oogzenuw vlak langs de hypofyse loopt, kunt u problemen met zien hebben.
  • Het craniopharyngeoom kan de werking van uw hypofyse verstoren. Hierdoor kunt u last krijgen van verschillende hormoontekorten.
  • Als u een craniopharyngeoom heeft, krijgt u vaak diabetes insipidus. Uw lichaam maakt dan te weinig antidiuretisch hormoon aan. Hierdoor moet u veel plassen. Met medicijnen is dit goed te behandelen.
  • De werking van uw hypothalamus kan verstoord raken. U kunt hierdoor een grote eetlust of stemmingswisselingen krijgen.

Contact

Polikliniek Interne Geneeskunde

(024) 361 65 04

Onderzoek Hoe wordt de diagnose gesteld?

We kunnen verschillende onderzoeken doen om de diagnose te stellen. lees meer

Behandelingen

  • Als u een craniopharyngeoom heeft, is het meestal nodig om een hypofyse-operatie te ondergaan. Soms is ook bestraling nodig.

    naar de behandeling


Afdeling Interne Geneeskunde

Binnen Interne Geneeskunde onderzoeken en behandelen we patiënten met aandoeningen op het hele terrein van de interne geneeskunde. Denkt u daarbij aan suikerziekte, hoge bloeddruk, maagklachten, vermoeidheid, buikklachten, benauwdheid, afvallen, infectieziekten en nog vele andere klachten.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet