Wat is congenitale heupdysplasie?

Bij congenitale heupdysplasie is de aanleg van de heupkom niet optimaal: de heupkop past dan niet goed in de heupkom. Daardoor kan eerder slijtage van het kraakbeen ontstaan. Vaak is congenitale heupdysplasie een erfelijke stoornis.

Oorzaak en ontstaan

Erfelijkheid speelt meestal een rol bij congenitale heupdysplasie en vrouwen lopen een groter risico op deze aandoening dan mannen. Ook stuitligging tijdens de zwangerschap, een stuitbevalling en grotere bewegingsmogelijkheid (hyperlaxiteit) van de gewrichten vergroten het risico op congenitale heupdysplasie.

Diagnose

We kunnen de vaak wat steilere stand van de heupkom al heel vroeg bij jonge baby’s aantonen. Dit doen we met behulp van beeldvormende technieken, zoals een röntgenfoto of eventueel een echo.
Patiëntenzorg Aandoeningen Congenitale heupdysplasie

Wat is congenitale heupdysplasie?

Bij congenitale heupdysplasie is de aanleg van de heupkom niet optimaal: de heupkop past dan niet goed in de heupkom. lees meer

Contact

Afdeling Orthopedie
(024) 361 44 71
contact

Behandeling Heupdysplasie met spreidbroek

De behandeling van heupdysplasie bestaat uit het dragen van een spreidbroek.

lees meer

Behandeling Heupdysplasie met gipsbroek

Om het heupgewricht goed op zijn plaats te houden, meten we een gipsbroek aan bij uw kind. Een gipsbroek is een rondom aangelegd verband, gemaakt van sneldrogend, lichtgewicht kunststof.

lees meer

Behandeling op latere leeftijd

Als de aandoening pas op latere leeftijd wordt gesteld, of als het heupgewricht zich ondanks de behandeling niet volledig ontwikkeld, kan een operatie nodig zijn. lees meer

Behandeling op latere leeftijd

We kunnen congenitale heupdysplasie in de meeste gevallen poliklinisch behandelen, zeker als we de diagnose binnen 3 maanden na de geboorte stellen. Uw baby krijgt dan gedurende een aantal weken of maanden een spreidbroekje te dragen.

Soms wordt de aandoening pas later ontdekt. Dan is optimale behandeling niet meer mogelijk en kan een operatie noodzakelijk zijn. Dit is ook mogelijk als het heupgewricht zich ondanks behandeling niet normaal en volledig ontwikkelt. Dit kan bovendien al op jonge leeftijd (10-20 jaar) leiden tot slijtage (artrose) van het heupgewricht. Soms moeten we dan een heupprothese plaatsen.

Afdeling Orthopedie

Orthopedie is een chirurgisch specialisme. Wij behandelen aandoeningen van de botten, gewrichten, spieren en pezen. Dit doen we met en zonder operatie. Orthopedie behandelt onder andere patiënten met artrose van het heup- of kniegewricht, botkanker of een dwarslaesie.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet