Patiëntenzorg Aandoeningen Colitis ulcerosa

Wat is colitis ulcerosa?

Colitis ulcerosa is een chronische darmziekte. In Nederland hebben ongeveer 30.000 mensen colitis ulcerosa. De meeste mensen ontdekken de ziekte tussen hun tiende en veertigste levensjaar. lees meer

Wat is colitis ulcerosa?

Colitis ulcerosa is een chronische darmziekte. In Nederland hebben ongeveer 30.000 mensen colitis ulcerosa. De meeste mensen ontdekken de ziekte tussen hun tiende en veertigste levensjaar. Mensen met de ziekte van Bechterew, een vorm van reuma, hebben vaak colitis ulcerosa. Sommige mensen met colitis ulcerosa hebben ook een chronische oogontsteking (uveïtis).

Colitis ulcerosa lijkt veel op een andere ziekte waarbij de darmen ontstoken zijn. Dit is de ziekte van Crohn. Een verschil is dat de zweren bij Crohn zo diep kunnen zijn dat de darmwand ook aan de buitenkant beschadigt. Ook de plaats van de ontstekingen verschilt. Bij Crohn kunnen de zweren in het hele spijsverteringskanaal zitten. Bij colitis ulcerosa zitten de zweren alleen in de dikke darm. Allebie de ziekten vallen onder de verzamelnaam IBD. Dit is een afkorting van de Engelse naam inflammatory bowel disease (ontstekingsziekte van de darm).

Oorzaak

Bij colitis ulcerosa ontsteekt de dikke darm. Meestal begint de ontsteking in de endeldarm (vlak boven de anus) en breidt zich dan uit naar de rest van de dikke darm. De dikke darm is soms helemaal aangetast. In het slijmvlies van de darm kunnen zweren ontstaan. Colitis ulcerosa is chronisch. Dit betekent dat de zweren regelmatig terug komen. De ziekte heeft soms erge gevolgen. Bij een hele erge ontsteking bestaat levensgevaar. Colitis ulcerosa is een auto-immuunziekte. 
 

Contact

Afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten

(024) 361 91 90

Afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten

Wij zijn gespecialiseerd in alle ziekten, behandelingen en onderzoeken aan het spijsverteringsstelsel.

lees meer

Arbeidsgerichte zorg voor mensen met colitis ulcerosa

De ziekte heeft soms ernstige gevolgen voor het dagelijkse functioneren, en afhankelijk van de leeftijd kunnen de ziekte en behandelingen ook gevolgen hebben voor de opleiding en/of het werk.

lees meer

Arbeidsgerichte zorg voor mensen met colitis ulcerosa

Colitis ulcerosa is een chronische darmziekte. Colitis ulcerosa valt samen met de ziekte van Crohn onder de verzamelnaam IBD. Dit is een afkorting van de Engelse naam inflammatory bowel disease (ontstekingsziekte van de darm). Er zijn momenteel ruim 90.000 mensen in Nederland met een chronische darmontsteking. Dit is ongeveer 1 op de 200 mensen. Hiervan heeft iets meer dan de helft colitis ulcerosa.

De ziekte heeft soms ernstige gevolgen voor het dagelijkse functioneren, en afhankelijk van de leeftijd kunnen de ziekte en behandelingen ook gevolgen hebben voor de opleiding en/of het werk. Echter blijven of weer gaan werken kan ook positief bijdragen aan het herstel.

In deze video van Croh & Colitis staan tips voor hoe je de gevolgen voor je werk bespreekbaar maakt.

Voor de gevolgen op het gebied van opleiding en werk/inkomen kunt u verwezen worden naar de klinisch arbeidsgeneeskundige die werkzaam is op de IBD-poli in het Radboudumc. Zie ook de website van het IBD-team van het Radboudumc.

Vaccinaties


Vaccineren voor start afweer­onderdrukkende medicijnen

Door afweeronderdrukkende medicijnen wordt iemand vatbaarder voor infecties. Ook kunnen deze medicijnen de beschermende werking van vaccinaties verminderen. Dit kan gevolgen hebben voor reizen naar de (sub)tropen. Sommige (reis)vaccinaties mogen niet toegediend worden. lees meer

Risico's bij reizen met een chronische ziekte

Reizen met een chronische ziekte is vaak goed mogelijk. Het is wel extra belangrijk om goed voorbereid op reis te gaan. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet