Algemene informatie
Wat zijn brandwonden?
Een brandwond is een gedeeltelijke of volledige beschadiging van de huid, veroorzaakt door warmte, elektriciteit, chemische stoffen of bevriezing.Contact Amalia kinderziekenhuis
Polikliniek
(024) 361 44 15
Verpleegafdeling
(024) 361 38 80
contactformulier
Het team
Voor de behandeling van brandwonden werken we samen vanuit verschillende disciplines om de beste zorg te bieden. Ons multidisciplinaire team bestaat uit:
- Verpleegkundigen
- Kinderartsen
- Kinderintensivisten
- Kinderanesthesisten
- Chirurgen (kinder, trauma, plastisch)
- Kinderpsychologen
- Pedagogisch zorgverleners
- Maatschappelijk werkers
- Fysiotherapeuten
- Ergotherapeuten
- Revalidatiearts
- MDL-arts en diëtiste
- Microbioloog
Radboudumc Expertisecentrum voor Kindertrauma en -brandwondenzorg
We zijn gespecialiseerd in de behandeling van meervoudige of levensbedreigende verwondingen en brandwonden bij kinderen en hebben aandacht voor de invloed die een ongeval kan hebben op het kind en gezin.
lees meerAcute fase
Spoedeisende Hulp
Acute opname
Bij aankomst op de Spoedeisende Hulp controleren we continu de ademhaling, de pols en de bloeddruk. We beoordelen de grootte en diepte van de brandwonden. Bij uitgebreide brandwonden, krijgt uw kind extra vocht toegediend via een infuus. lees meerAcute opname
Op de Spoedeisende Hulp kijken we naar de luchtwegen en ademhaling van uw kind. Als het nodig is krijgt uw kind zuurstof via een masker. Daarnaast meten we de bloeddruk, de polsslag en nemen we bloed af. Om onderkoeling te voorkomen bedekken we hem of haar met warme dekens. Ook krijgt uw kind medicatie om de pijn te verminderen. Vervolgens onderzoeken we uw kind op brandwonden en eventuele andere letsels. Bij grote brandwonden geven we uw kind extra vocht via een infuus.
Om een goed beeld te krijgen van de oorzaak en de ernst, vragen wij u hoe het ongeval is gebeurd, wanneer en wat er precies is gebeurd, of de brandwond is gekoeld, of uw kind medicijnen gebruikt, of uw kind eerder in een ziekenhuis is opgenomen en of hij of zij is ingeënt.
Onderzoek
We beoordelen de brandwonden op uitgebreidheid en op diepte en nemen foto’s voor in het medisch dossier. Om de bacteriegroei vast te stellen nemen we wondkweken af. In eerste instantie krijgt uw kind een zalfbehandeling, maar we maken dan ook al een eerste behandelplan.
Afdeling Spoedeisende Hulp
Bij acute gezondheidsproblemen wordt u verwezen naar de Spoedeisende Hulp (SEH). Ons team staat hier 24 uur per dag voor u klaar.
lees meerFoto's
We maken foto's van de brandwonden voor in het medisch dossier. Aan de hand van de foto's kunnen we de wondgenezing bijhouden en het effect van de behandeling zien.Risico's
De ernst van de brandwond hangt af van de diepte, de grootte, de plaats waar de brandwond zich bevindt, de leeftijd van uw kind en eventuele bijkomende letsels. De huid is het grootste orgaan van het lichaam en heeft een beschermende functie. Door verbranding van de huid verliest de huid een deel van zijn belangrijke functies. Er kan vochtverlies en infectiegevaar voor bacteriën ontstaan. Het lichaam verliest warmte en kan de temperatuur niet vasthouden.
Inhalatieletsel
Wat is inhalatieletsel?
Bij een brand of ontploffing kan uw kind rookbestanddelen of hete lucht hebben ingeademd. Hierdoor kan de luchtweg beschadigd zijn. Schade aan de bovenste luchtweg ontstaat vaak door het inademen van hete gassen. Schade aan de onderste luchtwegen ontstaat door het inademen van rook. lees meerWat is inhalatieletsel?
Bij een brand of ontploffing kan uw kind rookbestanddelen of hete lucht hebben ingeademd. Hierdoor kan de luchtweg beschadigd zijn. Dit noemen we inhalatieletsel.
Schade aan de bovenste luchtweg
Schade aan de bovenste luchtweg ontstaat vaak door het inademen van hete gassen. De bovenste luchtwegen bestaan uit de neus- en bijholten, de mondholte en de keel. Aanwijzingen voor schade aan de bovenste luchtweg zijn kortademigheid, een zwakke stem, schorklinkende hoest en roet in de neus of mond.
Schade aan de onderste luchtweg
Schade aan de onderste luchtwegen ontstaat door het inademen van rookbestanddelen. De onderste luchtwegen bestaan uit de luchtpijp en de longen. Rookbestanddelen veroorzaken een ontsteking van de luchtpijp. Dit kan bronchospasmen (krampen in de luchtpijp) of longoedeem (ophoping van vocht iin de longen) veroorzaken.
Onderzoek Bronchoscopie bij kinderen
Bij een bronchoscopie bekijken we de binnenzijde van de luchtwegen van uw kind met behulp van een bronchoscoop. lees meerDiagnosefase
Brandwondenonderzoek
Het onderzoek
Om de ernst van de verwondingen in te schatten onderzoekt de arts de brandwonden. lees meerHet onderzoek
Om de ernst van de verwondingen in te schatten onderzoekt de arts de brandwonden. Om de diepte van de brandwond vast te stellen kijkt de arts naar de kleur van de wond, of er blaren zijn, of de haarvaten zich opnieuw vullen en of de wond pijnlijk of gevoelig is. Daarnaast stelt de arts enkele vragen over de oorzaak van de verwonding en of de verwondingen al zijn gekoeld.
Soorten brandwonden
Brandwonden kunnen we onderverdelen in oppervlakkig tweedegraads, diep tweedegraads, mengverbranding en derdegraads. lees meerSoorten brandwonden
We verdelen brandwonden op basis van diepte van de wond. De huid bestaat uit 2 lagen. Dit zijn de opperhuid (epidermis) en de lederhuid (de dermis). De huid bevat ook haren, talg en zweetklieren.
Brandwonden kunnen we onderverdelen in oppervlakkig tweedegraads, diep tweedegraads, mengverbranding en derdegraads. Bij een eerstegraads verbanding is er alleen sprake van roodheid van de huid.
-
Een eerstegraads verbanding is geen wond, maar kan wel pijnlijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan een zonverbranding.
-
Bij oppervlakkige tweedegraads brandwonden ontstaan er vaak blaren. De wonden genezen meestal binnen 2 weken, vaak zonder dat er een litteken ontstaat. Deze brandwonden maken we schoon en dekken we af met een tijdelijke wondbedekker
-
Bij een diepe tweedegraads brandwond kan de genezing 3 weken duren. De kans is groot dat er littekens ontstaan. Die zijn vaak rood, stug, dik en hobbelig. Deze littekens noemen we hypertrofische littekens. Als deze littekens over een gewricht lopen, kan het zijn dat uw kind dit gewricht minder goed kan bewegen.
Om hypertrofische littekens te voorkomen voeren we een huidtransplantatie uit bij diepe tweedegraads brandwonden.
-
Een mengverbranding is een combinatie van een oppervlakkige-, en diep tweedegraads brandwond. Vaak ontstaat een mengverbranding door heet water, zoals hete thee. Het is niet altijd meteen duidelijk of een operatie nodig is. De wond wordt daarom meerdere keren onderzocht.
-
Een brandwond waarbij beide huidlagen volledig verbrand zijn noemen we een derdegraads brandwond. Bij een derdegraads brandwond voeren we een huidtransplantatie uit. Een derdegraads brandwond ontstaat meestal door een vlam. De brandwond is vaak stug, maar in verhouding minder pijnlijk.
Grootte van de brandwond
Als een groot deel van het lichaam ernstig is verbrand, kan uw kind ziek worden. We dienen dan extra vocht toe via een infuus en houden uw kind goed in de gaten. lees meerGrootte van de brandwond
Als een groot deel van het lichaam ernstig is verbrand, kan uw kind ziek worden met symptomen als een snelle hartslag, snelle ademhaling, verminderde eetlust en vermoeidheid. Het lichaam kan opzwellen door vocht in het weefsel (oedeem).
Door de vebrandingen kan een tekort aan vocht ontstaan. Dit vullen we aan via een infuus. We houden uw kind goed in de gaten en controleren onder andere hoeveel uw kind plast. Als dit te weinig is, is er sprake van een vochttekort.
Opname
Opname
Afhankelijk van de verwondingen en bijkomend letsel wordt uw kind opgenomen op de Intensive Care of Medium Care.
Opname
Intensive Care & High Care Kinderen
De afdeling bestaat uit 8 bedden; 6 intensive care (IC) en 2 high care (HC) bedden. High Care zorg houdt in dat belangrijke lichaamsfuncties worden bewaakt en/of ondersteund, maar niet volledig overgenomen. Bij de IC-zorg kan dit wel het geval zijn.
meer informatieMedium Care verpleegafdeling Amalia kinderziekenhuis
Op onze verpleegafdeling liggen kinderen van 0 tot 18 jaar. Ieder kind heeft een eigen slaapkamer en badkamer.
meer informatieBehandelfase
Behandeling
De behandeling
De behandeling is afhankelijke van de grootte en diepte van de wond.
De behandeling
Zalfbehandeling
Brandwonden kunnen we behandelen met een zalf. De zalf voorkomt dat bacteriën op de wond een infectie veroorzaken. Uw kind blijft opgenomen totdat u zelf weet hoe u de wond behandelt met zalf.Tijdelijke wondbedekker
Oppervlakkige tweedegraads brandwonden die te groot zijn om op de Spoedeisende Hulp te behandelen, worden schoongemaakt op de operatiekamer. De wond wordt vervolgens behandeld met een tijdelijke wondbedekker. Deze blijft zitten tot de wond genezen is. lees meerTijdelijke wondbedekker
Oppervlakkige tweedegraads brandwonden die te groot zijn om op de Spoedeisende Hulp te behandelen worden schoongemaakt op de operatiekamer. Ook worden de blaren verwijderd. Dit gebeurt onder narcose. De wond wordt vervolgens ingepakt met een wondbedekker. Dit is een soort verbandmiddel. De wondbedekker blijft zitten tot de wond genezen is.
Op de polikliniek wordt de wondbedekker verwijderd als de huid eronder helemaal genezen is.
Behandeling Huidtransplantatie
Bij een diepe verbranding is het nodig om de verbrande huid te verwijderen. Met een speciaal instrument, een dermatoom, nemen we een dunne laag huid af van een niet verbrand gebied van het lichaam (dit noemen we de donorplaats) en dit transplanteren we. lees meerBehandeling Anesthesie bij kinderen
Als uw kind een behandeling of onderzoek onder anesthesie krijgt is het belangrijk om hem/haar goed voor te bereiden.
lees meerNaar huis of naar een andere instelling
Als de conditie van uw kind het toelaat en u zelf de wond kunt verzorgen, dan mag uw kind naar huis. Soms krijgt u hulp van thuiszorg bij de wondverzorging. Als uw kind ernstige brandwonden heeft en moet revalideren, is een langdurige opname in een revalidatiecentrum nodig. lees meerNaar huis of naar een andere instelling
Als de conditie van uw kind het toelaat en u zelf de wond kunt verzorgen, dan mag uw kind naar huis. Soms krijgt u hulp van de thuiszorg bij de wondverzorging. Door de verbanden nat te maken kunnen deze van de wond worden afgeweekt. Meestal mag uw kind gewoon onder de douche of in bad. U kunt dan gewone douchegel en/of shampoo gebruiken.
Revalidatiecentrum
Als uw kind ernstige brandwonden heeft en moet revalideren, is een langdurige opname in een revalidatiecentrum nodig.
Nazorgfase
Littekens
Genezing
Diepe brandwonden geven littekens. De littekens zijn vaak hobbelig, rood, verdikt en jeuken meestal (hypertrofisch litteken). Het litteken is het meest actief na 3-4 maanden na de operatie. Het kan maanden duren voordat het litteken rustiger wordt. Om dit proces te versnellen krijgt uw kind drukkleding, siliconenpleisters of siliconengel voorgeschreven.
Pigmentverlies
Er kan ook pigmentverlies optreden. Meestal herstelt zich dit binnen een aantal maanden, maar het kan in sommige gevallen blijvend zijn. Het kan helpen om de huid weer langzaam aan het zonlicht te laten wennen. Gebruik zonnebrandcrème met een hoge factor en blijf uit de hete zonuren (van 12:00-15:00). Een sunblock smeren is niet nodig.
Verkleuringen, wondjes en blaren
Diepe brandwonden aan de benen kunnen na lang staan paars kleuren. Dit kan ook optreden bij temperatuurwisselingen en emoties. Ook wanneer de wonden al dicht zijn vormen zich soms nog nieuwe blaren en wondjes. Dit is normaal en kan komen door stoten, wrijven of bewegen. Daarnaast kunnen, ook als de wonden al dicht zijn, pukkeltjes ontstaan. Deze verdwijnen vanzelf.
Verzorging
Smeer het litteken dagelijks in met een neutrale bodylotion of met een voorgeschreven littekencrème. Dit helpt tegen de jeuk. Bij het dragen van de drukkleding kunt u beter geen vaseline smeren, omdat dit de stof aantast en de werking van de drukkleding vermindert.
Drukkleding
Kinderen met diepe tweedegraads brandwonden en derdegraads brandwonden krijgen drukkleding. Uw kind draagt de drukkleding bijna 24 uur per dag, 1 jaar lang. lees meerDrukkleding
Bij kinderen met diepe tweedegraads brandwonden en derdegraads brandwonden meten we drukkleding aan zodra de wonden dicht zijn.
Uw kind draagt de drukkleding bijna 24 uur per dag, 1 jaar lang. Door de drukkleding wordt het litteken vlakker, soepeler en minder rood. Ook vermindert het de jeuk. De drukkleding zorgt ervoor dat het litteken sneller is 'uitgerijpt' .
Drukkleding lijkt op een soort surfpak. Uw kind krijgt 2 pakken die u kunt wassen in de wasmachine. Tijdens het douchen draagt uw kind de drukkleding niet.
Controles
Verzorging
Na ontslag uit het ziekenhuis is de behandeling nog niet klaar. De huid heeft verzorging en verdere behandeling nodig. lees meerNacontrole
Na 6 weken, na 12 weken, na 6 maanden en na 12 maanden komt uw kind op controle op de polikliniek. lees meerNacontrole
Na 6 weken, na 12 weken, na 6 maanden en na 12 maanden komt uw kind op controle.
De plastisch chirurg vraagt of uw kind pijn heeft en of de wond jeukt. Tijdens de controles maakt de arts foto’s van de wond om te zien hoe het geneest. Daarnaast beoordeelt de arts het litteken. Ook wil de arts weten of uw kind alles kan doen wat hij of zij voorheen ook deed. Mocht uw kind door de littekens zich niet meer goed kunnen bewegen, dan is een chirurgische hersteloperatie nodig.