Diagnostiek

De diagnose borderline persoonlijkheidsstoornis stellen we vast na uitvoerig onderzoek.

>> Naar de tijdlijn diagnostiek

Borderline wordt veroorzaakt door een combinatie van biologische, psychische en sociale factoren. De belangrijkste biologische factor is aanleg. Impulsief gedrag, heftige emoties en stemmingswisselingen kunnen in aanleg aanwezig zijn. Dit heeft met prikkelverwerking in de hersenen te maken. Psychische en sociale factoren spelen ook een belangrijke rol, met name ingrijpende gebeurtenissen en gevoelens van grote onveiligheid in de kindertijd. Om die reden hebben mensen met deze stoornis vaak moeite anderen te vertrouwen en ervaren een gevoel van onveiligheid.  

Comorbiditeit

Borderline geeft vaak problemen op het persoonlijke en sociale vlak met als gevolg instabiele relaties, financiële problemen en problemen met het behouden van werk en/of het afmaken van een opleiding. De stoornis gaat vaak gepaard met andere psychische problemen, zoals depressie, angststoornissen, eetstoornissen, posttraumatische stress of verslavingsproblematiek. Dit noemen we comorbiditeit.
 
Patiëntenzorg Aandoeningen Borderline persoonlijkheidsstoornis

Wat is Borderline?

Iemand met een borderline persoonlijkheidsstoornis ervaart veel instabiliteit in zijn of haar leven. Abrupte veranderingen in gevoelens, stemmingen, relaties, zelfbeeld en gedrag zijn kenmerkend voor deze aandoening. lees meer

Wat is Borderline?

Iemand met een borderline persoonlijkheidsstoornis ervaart veel instabiliteit in zijn of haar leven. Abrupte veranderingen in gevoelens, stemmingen, relaties, zelfbeeld en gedrag zijn kenmerkend voor deze aandoening. Het is voor mensen met borderline lastig om in stressvolle situaties het gedrag van zichzelf en anderen waar te nemen en dit te begrijpen in termen van gevoelens, gedachten, verlangens en bedoelingen. Vaak ontstaan klachten zoals impulsiviteit, stemmingswisselingen, zwart-wit denken, extreme verlatingsangst, identiteitsproblemen, zelfbeschadiging, middelenmisbruik en zelfmoordneigingen.  

Contact

Afdeling Psychiatrie

(024) 361 35 13
contactformulier

Diagnostiek

De diagnose borderline persoonlijkheidsstoornis stellen we vast na uitvoerig onderzoek. lees meer

Behandeling

Wanneer borderline persoonlijkheidsstoornis bij u is vastgesteld bespreken we samen met u welke behandeling het beste past bij uw klachten of beperkingen.

lees meer

Behandeling

Wanneer borderline persoonlijkheidsstoornis bij u is vastgesteld bespreken we samen met u welke behandeling het beste past bij uw klachten of beperkingen. Er is nooit maar één factor die bij iemand borderline veroorzaakt. Het zijn er altijd meer, en hoe die elkaar beïnvloeden verschilt ook weer per persoon. Omdat het leven van mensen met borderline zo wisselend en onvoorspelbaar verloopt, richt uw behandelaar zich er vooral op dat uw leven rustiger en stabieler wordt.

Behandeling bestaat overwegend uit poliklinische contacten, individueel of in groep. Voor de borderline persoonlijkheidsstoornis bestaan verschillende behandelingen. 

Medicijnen

Er is geen medicijn voor borderline persoonlijkheidsstoornis. Er zijn wel medicijnen die een aantal borderline-verschijnselen kunnen verminderen. Antipsychotica verminderen impulsiviteit, de heftige emoties, zoals angst en depressiviteit en psychotische verschijnselen zoals verwardheid en stemmen horen. Antidepressiva kunnen helpen bij langdurige somberheid en grote impulsiviteit. Soms worden medicijnen voorgeschreven om de stemmingswisselingen te verminderen, bijvoorbeeld lithium of carbamazepine.


Meer informatie over borderline persoonlijkheidsstoornis?

Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie kunt u in het onderdeel Patiënteninformatie meer lezen over borderline persoonlijkheidsstoornis. U kunt via de website daar ook een folder over downloaden.

Afdeling Psychiatrie

Op de afdeling Psychiatrie van het Radboudumc bieden we zorg aan moeilijk diagnosticeerbare en behandelbare psychiatrische patiënten. Vaak gaat het om complexe problematiek door het gelijktijdig voorkomen van psychiatrisch stoornissen met somatische (lichamelijke) aandoeningen.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet