Over bloedverlies aan het begin van een zwangerschap
Vaginaal bloedverlies aan het begin van een zwangerschap komt regelmatig voor.
lees meerOver bloedverlies aan het begin van een zwangerschap
Vaginaal bloedverlies aan het begin van een zwangerschap komt regelmatig voor. Heb je al een echo gehad en het hartje van het embryo zien kloppen? Dan is de kans groot dat het onschuldig bloedverlies is. Is het bloedverlies ruim, neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog. Heb je nog geen echo gehad? Neem dan meteen contact op.
Op de echo al het hartje zien kloppen?
Heb je op de echo het hartje van het embryo (het allereerste begin van een kind) al zien kloppen? Maar heb je wel vaginaal bloedverlies? Dan zal je ongerust zijn. Toch is de kans dat de zwangerschap goed gaat groot: ongeveer 95%.
Oorzaken
Je kan wat bloedverlies hebben als de bevruchte eicel in het baarmoederslijmvlies ingroeit. We noemen dit een innestelingsbloeding. Verder kan je ook bloedverlies krijgen na gemeenschap of na ontlasting. Soms is een ontsteking of afwijking aan de baarmoedermond de oorzaak.
Neem contact op
Als je bloedverlies hebt, overleg dan met je verloskundige of gynaecoloog. Meestal kan je op korte termijn een afspraak krijgen voor een echo. Dit verandert de uitkomst niet, maar je hebt waarschijnlijk wel behoefte aan geruststelling. Heb je veel bloedverlies, neem dan meteen contact op.
Nog geen hartje zien kloppen?
Hou er dan rekening mee dat de zwangerschap niet in tact is.
Oorzaken
Mogelijk heb je een onschuldige bloeding zoals bij innesteling of na gemeenschap of na ontlasting. Het bloedverlies kan ook een eerste teken zijn van een miskraam. Als je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt, krijg je ook vaak vaginaal bloedverlies.
Neem contact op
Als je bloedverlies hebt, overleg dan met je verloskundige of gynaecoloog. Meestal kan je op korte termijn een afspraak krijgen voor een echo. Dit verandert de uitkomst niet, maar je hebt waarschijnlijk wel behoefte aan duidelijkheid. Ook moet worden uitgesloten of je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt. Heb je veel bloedverlies, neem dan meteen contact op.
Mogelijk al een miskraam gehad?
Je kan een vroege miskraam krijgen. Als je overtijd bent en een heftige menstruatie krijgt, kan dit door een miskraam komen. Je weet dit alleen zeker als je ook een positieve zwangerschapstest hebt gehad. Heb je mogelijk een miskraam gehad, maar houd je bloedverlies? Neem dan contact op met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Soms is dit een teken van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Het is ook mogelijk dat er nog een rest is achtergebleven waardoor je bloedverlies blijft houden.