Wat is bijnierschorsinsufficiëntie?
We spreken van bijnierschorsinsufficiëntie als uw bijnierschors onvoldoende functioneert. lees meerWat is bijnierschorsinsufficiëntie?
We spreken van bijnierschorsinsufficiëntie als uw bijnierschors onvoldoende functioneert. Er zijn twee soorten bijnierschorsinsufficiëntie; primaire en secundaire.
Primaire bijnierschorsinsufficiëntie
Primaire bijnierschorsinsufficiëntie, ofwel de ziekte van Addison, ontstaat in de bijnierschors. Vroeger was tuberculose vaak de oorzaak van deze ziekte. Nu is meestal sprake van een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het eigen afweersysteem antistoffen maakt die de bijnierschors kapot maken. Bij deze vorm maakt uw bijnier meestal ook te weinig van het zoutvasthoudend hormoon aldosteron.
Secundaire bijnierschorsinsufficiëntie
De hypofyse (een hormoonklier in het hoofd) produceert een hormoon dat zorgt dat de bijnier goed functioneert. Maakt de hypofyse te weinig van het hormoon om de bijnier te stimuleren, dan ontstaat secundaire bijnierschorsinsufficiëntie. Meestal komt dat door een tumor in de hypofyse. Secundaire bijnierschorsinsufficiëntie kan ook het gevolg zijn van medicijngebruik.
Klachten en verschijnselen
De klachten en verschijnselen van bijnierschorsinsufficiëntie ontstaan vaak geleidelijk in de loop van maanden of zelfs jaren. Veelvoorkomend zijn:
- ernstige moeheid
- (spier-)zwakte
- gebrek aan eetlust
- gewichtsverlies
- misselijkheid, braken
- buikpijn
- diarree
- duizeligheid
- psychische symptomen, bijvoorbeeld depressie
Bij primaire bijnierschorsinsufficiëntie (Addison) komt ook voor:
- intens bruine kleur van de huid
- sterke behoefte aan zout door overmatig zoutverlies (aldosterontekort)
Als de diagnose niet op tijd gesteld wordt, kan een levensbedreigende situatie ontstaan: de Addisoncrisis.
Onderzoeken
-
Uw arts vermoedt dat uw lichaam te weinig van het hormoon cortisol aanmaakt. Dat kunnen we vaststellen met de Synacthentest.
naar het ondezoek -
Door het toedienen van insuline stellen we vast of u een tekort heeft aan het bijnierschorshormoon cortisol of het groeihormoon uit de hypofyse.
naar het onderzoek
Behandelingen
Als u de ziekte van Addison heeft, kunnen wij u op verschillende manieren behandelen.-
Heeft u een bijnierschorsinsufficiëntie, dan krijgt u meestal hormoontabletten met glucocorticoïden.
naar de behandeling -
Uw bijnier maakt te weinig aldosteron. U krijgt dan het medicijn fludrocortison. Fludrocortison is een mineralcorticoïd. De werking lijkt op die van het bijnierschorshormoon aldosteron.
naar de behandeling
Radboudumc Expertisecentrum voor Bijnierziekten
Het Radboudumc Expertisecentrum voor Bijnierziekten is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van patiënten met bijnierziekten.
lees meerAfdeling Interne Geneeskunde
Binnen Interne Geneeskunde onderzoeken en behandelen we patiënten met aandoeningen op het hele terrein van de interne geneeskunde. Denkt u daarbij aan suikerziekte, hoge bloeddruk, maagklachten, vermoeidheid, buikklachten, benauwdheid, afvallen, infectieziekten en nog vele andere klachten.
lees meerMeer informatie
Voor ouders van kinderen met bijnierziekten en voor jongeren hebben wij extra informatie ontwikkeld in de vorm van e-learnings. Hierin leert u meer over de bijnieren en kunt u oefenen hoe u met bepaalde situaties omgaat in het dagelijks leven. lees meerMeer informatie
Voor ouders van kinderen met niet goedwerkende bijnieren en voor jongeren hebben wij extra informatie ontwikkeld in de vorm van e-learnings. Hierin leert u meer over de bijnieren en kunt u oefenen hoe u omgaat met bepaalde situaties in het dagelijks leven.
-
Het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis heeft een e-learning ontwikkeld voor ouders van kinderen met niet goedwerkende bijnieren. Hierin staat ook extra informatie over het adrenogenitaal syndroom (AGS).
Tip: open de e-learning in Chrome of Safari voor het beste resultaat.
In English: Adrenal glands and adrenal gland disorders
This e-learning was made by the department of pediatric endocrinology of the Amalia children's hospital / Radboudumc and discusses the functions of the adrenal glands and adrenal disorders, including congenital adrenal hyperplasia (CAH).
-
Ouders/verzorgers hebben aangegeven dat zij tegen problemen en onzekerheden aanlopen bij het opvoeden van hun kind met bijnierschorsinsufficiëntie of AGS. In deze e-learning staan praktijkvoorbeelden omschreven, waarmee u kunt oefenen met verschillende situaties.
Tip: open de e-learning in Chrome of Safari voor het beste resultaat.
-
Als je bijnieren niet goed werken, zoals bij met bijnierschorsinsufficiëntie of AGS, kun je verschillende vragen of problemen hebben. Kinderen met AGS hebben verteld waar zij soms tegenaan lopen in het dagelijks leven en daarom is er een e-learning gemaakt met verschillende praktijkvoorbeelden. In deze e-learning kun je daarmee oefenen.
Tip: open de e-learning in Chrome of Safari voor het beste resultaat.