Patiëntenzorg Aandoeningen Baarmoederkanker (endometriumcarcinoom)

Wat is baarmoederkanker?

Baarmoederkanker is een kwaadaardige afwijking van het slijmvlies van de baarmoeder. In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 2000 vrouwen baarmoederkanker. Het is de meest voorkomende kanker van de vrouwelijke geslachtsorganen. lees meer

Wat is baarmoederkanker?

Baarmoederkanker is een kwaadaardige afwijking van het slijmvlies van de baarmoeder. In Nederland krijgen ongeveer 2000 vrouwen per jaar baarmoederkanker. Het is daarmee de meest voorkomende kanker van de vrouwelijke geslachtsorganen. De kwaadaardige afwijking van het baarmoederslijmvlies kan in de spierwand van de baarmoeder groeien.

Ontstaan en riscofactoren

De oorzaak van baarmoederkanker is niet precies bekend. Wel is bekend dat vrouwelijke hormonen, zoals oestrogeen, een belangrijke rol spelen. Deze oestrogenen hebben in de normale menstruele cyclus een belangrijke functie bij de opbouw van het baarmoederslijmvlies. Door jarenlange verhoogde blootstelling aan oestrogenen kan het slijmvlies uiteindelijk veranderen van overactief slijmvlies in baarmoederkanker.

Baarmoederkanker komt vooral voor op oudere leeftijd en bij vrouwen met overgewicht. Zelden wordt het vóór het veertigste levensjaar vastgesteld. Baarmoederkanker is meestal niet erfelijk. Wel bestaat er een erfelijke vorm van baarmoeder- en darmkanker: het Lynch-syndroom. Deze vorm van kanker is via erving overdraagbaar. Risicofactoren op baarmoederkanker zijn onder andere:

  • langdurige extra aanmaak van oestrogenen door overgewicht
  • langdurige toediening van oestrogenen zonder gebruik van progestagenen (zoals bij overgangsklachten)
  • langdurige toediening van tamoxifen (tegen borstkanker)
  • erfelijke factoren

Contact

Casemanagers gynaecologische oncologie
(024) 818 63 34

Dringende medische vragen in de avonduren of in het weekend
(024) 361 34 38

Onderzoeken en behandelingen

Bekijk voor meer informatie over onderzoeken en behandelingen het zorgpad. lees meer

Symptomen en prognose

Maak bij onregelmatig bloedverlies een afspraak met uw huisarts. Baarmoederkanker ontstaat vooral na de overgang. In 85% van de gevallen wordt baarmoederkanker vroegtijdig ontdekt, waardoor de tumor goed behandeld kan worden. lees meer

Symptomen en prognose

Symptomen

Een kwaadaardige afwijking in de baarmoeder veroorzaakt bijna altijd abnormaal bloedverlies. Onregelmatig bloedverlies kan vele andere goedaardige oorzaken hebben. Als u last heeft van onregelmatig bloedverlies, kunt u het best een afspraak met uw huisarts maken. Baarmoederkanker ontstaat vooral na de overgang. Door bloedverlies wordt baarmoederkanker vaak in een vroeg stadium ontdekt.

Prognose

In 85% van de gevallen wordt baarmoederkanker vroegtijdig ontdekt, waardoor de tumor goed behandeld kan worden. De kans op overleving is het hoogst als de tumor beperkt is tot de baarmoeder. Deze is dan 80 tot 90%. Bij uitzaaiing van de tumor naar lymfeklieren of andere organen neemt de overlevingskans af tot 60%. Als er overal uitzaaiingen zijn neemt de kans af tot 5 à 15%.

Meer informatie


Praten over uw behandelwen­sen Informatie voor patiënten en hun naasten

In het Radboudumc bieden we medisch zinvolle zorg. Dat doen we in samenspraak met u. Als patiënt kunt u meedenken over uw behandeling en daarbij aangeven wat uw wensen daarin zijn. lees meer

Ondersteunende zorg Leven met kanker

We bieden leeftijdsspecifieke ondersteuning en werken met een vragenlijst om u op het juiste moment ondersteuning te bieden van de juiste zorgverlener.

lees meer

Uw privacy

Op het moment dat u in het ziekenhuis de diagnose kanker krijgt, leggen artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis uw gegevens vast in een medisch dossier. Dit moet volgens de wet. lees meer

Uw privacy

Op het moment dat u in het ziekenhuis de diagnose kanker krijgt, leggen artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis uw gegevens vast in een medisch dossier. Dit moet volgens de wet. Sommige van uw gegevens in het medisch dossier worden opgenomen in een onafhankelijke databank: de Nederlandse Kankerregistratie (NKR).

Dit verzamelen van gegevens in de NKR gebeurt omdat artsen en onderzoekers betrouwbare en relevante gegevens nodig hebben van patiënten met kanker. Hiermee kunnen zij onderzoek doen om meer over kanker te weten te komen. Door dit onderzoek ontstaan betere inzichten, effectievere behandelingen en uiteindelijk een beter resultaat in de zorg voor patiënten met kanker.

Meer informatie over de Nederlandse Kankerregistratie en wat deze voor u betekent: Registratie van kanker.


Radboud Oncologie Fonds

Het Radboud Oncologie Fonds is opgericht om Oost-Nederland meer te betrekken in de strijd tegen kanker.

lees meer

Onze mensen

Team Gynaecologische Oncologie

  • Medewerkers
  • Intranet