Wat is een auto-inflammatoire ziekte?
Mensen met een auto-inflammatoire ziekte hebben last van ontstekingen. Die ontstekingen ontstaan vanzelf. Ze kunnen op verschillende plekken in het lichaam zitten.
lees meerOnderzoek
Als er gedacht wordt dat u een auto-inflammatoire ziekte heeft kunnen verschillende onderzoeken gedaan worden. Meestal wordt bloed geprikt en wordt de urine nagekeken. Bij veel mensen wordt in het bloed gekeken naar veranderingen in het erfelijk materiaal. Soms is het nodig om een stukje huid weg te nemen voor onderzoek (huidbiopt). Of ergens anders weefsel weg te nemen, zoals bijvoorbeeld een lymfeklier. Dit doen we om te kijken of er afwijkingen zijn die bij een auto-inflammatoire ziekte passen. En om andere ziekten uit te sluiten. Welke onderzoeken nodig zijn, hangt af van de verschijnselen die u heeft. U arts zal dit met u bespreken.
Als er gedacht wordt dat iemand een auto-inflammatoire ziekte zou kunnen hebben, wordt soms al voordat het helemaal duidelijk is gestart met een ontstekingsremmende behandeling. Als de verschijnselen daarmee minder worden, kan dat heel goed passen bij een auto-inflammatoire ziekte.
Behandeling
Er zijn verschillende medicijnen die veel gebruikt worden bij mensen met een auto-inflammatoire ziekte. Welke medicijnen gebruikt worden, hangt bijvoorbeeld af van de verschijnselen die u heeft.
lees meerBehandeling
Er zijn verschillende medicijnen die veel gebruikt worden bij mensen met een auto-inflammatoire ziekte. Welke medicijnen gebruikt worden, hangt bijvoorbeeld af van de verschijnselen die u heeft. Veel gebruikte behandelingen zijn:
- Ontstekingsremmende pijnstillers (zoals ibuprofen, naproxen, diclofenac)
- colchicine
- Prednison
- Ontstekingsremmers tegen het ontstekingsstofje interleukine 1 (anakinra of canakinumab)
- Ontstekingsremmers tegen het ontstekingsstofje interleukine 6 (tocilizumab)
- Ontstekingsremmers tegen het ontstekingsstofje TNF (etanercept, adalimumab of infliximab)
- Andere ontstekingsremmers in pilvorm of als infuus
Uw arts bespreekt met u welk medicijn geschikt zou zijn en wat de voor- en de nadelen zijn.
Waarom naar het Radboudumc?
Auto-inflammatoire ziekten zijn heel zeldzaam. Ons expertisecentrum heeft jarenlange ervaring met het herkennen en behandelen van deze ziekten. Medicatie voor auto-inflammatoire ziekten kan niet in elk ziekenhuis worden voorgeschreven. Dit kan wel in het Radboudumc. Ook doen we onderzoek naar nieuwe behandelmogelijkheden.
meer informatie