Over de aandoening

Bij alle ongeboren baby’s bestaat er een opening met een klepje tussen de linker en rechter boezem van het hart. Dit noemen we het foramenovale. Dat is nodig voor de bloedcirculatie tijdens de zwangerschap, als het kind zuurstof via de moeder krijgt in plaats van via de longen. Direct na de geboorte, bij de eerste ademhaling, worden de longen gevuld met lucht en komt de doorbloeding van de longen op gang. Het bloed stroomt vanaf dat moment vanuit de rechter boezem en kamer naar de longen en dan naar de linker boezem in plaats van door het foramen ovale naar de linker boezem. Het foramen ovale is dan niet meer nodig en mag dicht groeien. Maar bij ongeveer 1 op de 4 volwassenen gebeurt dit niet volledig en blijft er een doorgang, dit noemen we het patent (open) foramen ovale (PFO). Als dit geen problemen geeft is behandeling niet nodig.

Klachten

Soms ontstaan klachten doordat er bloed van de rechter naar de linker boezem stroomt. Door deze “shunt” kan er zuurstofarm bloed uit de rechter boezem naar de linker harthelft stromen. Op die manier kunnen bloedpropjes ontstaan, wat een herseninfarct of een TIA kan veroorzaken. Als uw arts denkt dat het foramen ovale de oorzaak is voor uw TIA of herseninfarct, dan adviseren we op het PFO te sluiten. Dit verkleint de kans op een nieuwe TIA of herseninfarct.

Normale werking van het hart

Om de informatie over uw hartafwijking beter te kunnen begrijpen, leggen wij u in het kort de normale werking van het hart uit.
Om te functioneren heeft ons lichaam zuurstof, energie en bouwstoffen nodig. Via het bloed bereiken deze stoffen de verschillende cellen en weefsels van ons lichaam. Het bloed wordt rondgepompt door het hart. Het hart is een holle spier en pompt voortdurend bloed door het lichaam. Het bestaat uit een linker en een rechter deel, die volledig van elkaar gescheiden zijn. De beide delen bestaan uit een boezem (atrium) en een kamer (kamer). De wanden tussen deze kamers bestaan uit spierweefsel. Het tussenschot (septum) tussen de linker- en de rechter harthelft houdt de omloop van zuurrijk en zuurstofarm bloed gescheiden. Het bloed bereikt het hart via de boezems en van daaruit stroomt het bloed naar de kamers. Wanneer deze kamers samentrekken pompen ze het bloed naar de grote bloedvaten: de longslagader en de aorta. De longslagader voert het bloed naar de longen en de aorta voert het bloed naar alle organen en de rest van het lichaam.
 

Patiëntenzorg Aandoeningen ASD / PFO sluiting

Over de aandoening

Bij alle ongeboren baby’s bestaat er een opening met een klepje tussen de linker en rechter boezem van het hart. Bij ongeveer 1 op de 4 volwassenen sluit dit klepje niet (volledig) na de geboorte. lees meer

Contact

Polikliniek Cardiologie

(024) 361 93 50

De behandeling

Het PFO kan in sommige gevallen gesloten worden via de bloedvaten in de lies. Via de bloedvaten in de lies brengen we met een katheter (flexibele slang) een afsluiter (“paraplu”) op de plek van de opening in het hart. lees meer

De behandeling

Het PFO kan in sommige gevallen gesloten worden via de bloedvaten in de lies. In dat geval is er geen open hart operatie nodig. Via de bloedvaten in de lies brengen we met een katheter (flexibele slang) een afsluiter (“paraplu”) op de plek van de opening in het hart. Dat doen we met behulp van röntgenbeelden. Een dergelijke paraplu noemen we een ‘device’ en heeft twee lagen.

De katheter met een samengevouwen paraplu wordt door de opening gelegd en de eerste paraplu wordt aan de linkerkant van het hart geopend. Daarna wordt ook de paraplu aan de rechterkant geopend. De opening is dan afgesloten en de paraplu blijft uw hele leven zitten. Er bestaan verschillende typen en maten van de paraplu’s en ze zijn gemaakt van een sterk metaal. Na enige tijd wordt het materiaal bekleed met lichaamseigen cellen.

Na de ingreep

Na de ingreep gaat u terug naar de kliniek en wordt onder andere uw bloeddruk een aantal keer gecontroleerd. Na 2 tot 3 uur bedrust kunt u proberen te lopen. lees meer

Na de ingreep

Na de ingreep gaat u terug naar de kliniek en wordt onder andere uw bloeddruk een aantal keer gecontroleerd. Na 2 tot 3 uur bedrust kunt u proberen te lopen. Blijft het wondje ook na korte wandeling droog dan verzorgen we uw wond.
Minimaal 4 uur na de operatie maken we nog een echo van het hart om te kijken naar de positie van de paraplu. Als er geen bijzonderheden zijn, kunt u na de echo en de controle van de arts naar huis.
We maken een afspraak met u voor op de polikliniek na 4-6 weken. Dan bekijken we met een echo met contrastmiddel uw hart om te zien of het PFO helemaal dicht is. De cardioloog bespreekt de uitslag met u. Afhankelijk van de bevindingen maken we afspraken met u voor verdere controles. Die zullen plaatsvinden in uw eigen ziekenhuis.

Adviezen

Na de behandeling is er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. lees meer

Adviezen



Wanneer waarschuwt u een arts?

Bel 112 als er bloed uit uw lies pompt of golft. Neem bij lichamelijke klachten of als u advies wilt in de eerste 7 dagen na de ingreep contact op met de kliniek Cardiologie en daarna met uw huisarts lees meer

Wanneer waarschuwt u een arts?

Neem onmiddellijk contact op met uw huisarts of bel in uiterste nood 112 als:
  • Er bloed uit uw lies pompt of golft. Dit kan duiden op een slagaderlijke of aderlijke bloeding. Raak niet in paniek maar druk tot er hulp komt met uw vingers of vuist op de (slag)ader of laat dit door iemand anders doen.
Neem bij lichamelijke klachten of als u advies wilt in de eerste 7 dagen na de ingreep contact op met de kliniek Cardiologie en daarna met uw huisarts als:
  • Een plotselinge, toenemende zwelling of bloeding optreedt. Druk tot er hulp komt stevig op de ontstane bobbel of laat dit door iemand anders doen.
  • Er een gevoelloosheid, pijn of huiduitslag optreedt in de lies.
  • Als u koorts krijgt vanaf 38°C.

Niet steriele ingreep

Mensen met een hartaandoening lopen een grotere kans om een infectie te krijgen en hebben daardoor kans op een onverklaarde koorts langer dan 5 dagen.

Daarom is het belangrijk dat u preventief antibiotica gaat gebruiken als u in de eerste 6 maanden na uw operatie een niet-steriele ingreep heeft. Hierdoor kunnen infecties in het hart (endocarditis) worden voorkomen. Een ingreep bij de tandarts of mondhygiënist zijn voorbeelden van een niet-steriele ingreep. Als het mogelijk is adviseren we dit soort controles en behandelingen uit te stellen tot minimaal 6 maanden na de ingreep.

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: C
Verdieping: 0
Route: 725

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Cardiologie
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Huispostnummer: 616

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw C, Verdieping 0 en volg route 725 (Cardiologie)

Complicaties en risico's van behandeling

  • Het meest voorkomende risico is een bloeding op de plek waar de buisjes in uw lies of pols zijn ingebracht. Dit komt bij ongeveer 10% van de mensen voor. De bloedingen variëren van enkele druppels bloed tot een bloeduitstorting. Bloeduitstortingen verdwijnen na 4-6 weken vanzelf. Het kan geen kwaad, maar ze kunnen wel vervelend zijn, bijvoorbeeld bij het lopen. U hoeft hier niet ongerust over te zijn. De bloeduitstorting verkleurt langzaam en kan naar beneden zakken (zelfs tot de knieën).

  • Medewerkers
  • Intranet