Wat is acute pijn?
Acute pijn is een kortdurende pijn en heeft meestal een duidelijke oorzaak, namelijk weefselbeschadiging. Acute pijn is onaangenaam, maar heeft een belangrijke beschermende functie. Het waarschuwt als er schade aan het weefsel is of dreigt te ontstaan. lees meerWat is acute pijn?
Acute pijn is een kortdurende pijn en heeft meestal een duidelijke oorzaak, namelijk weefselbeschadiging. Acute pijn is onaangenaam, maar heeft een belangrijke beschermende functie. Het waarschuwt als er schade aan het weefsel is of dreigt te ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan het reflexmatig terugtrekken als we ons snijden of dreigen te verbranden. Pijn is bedoeld om verdere schade te voorkomen. De pijn neemt af als u geneest. De plek is vaak duidelijk aan te geven en er is een grote kans op volledig herstel.
In het ziekenhuis komen we diverse oorzaken van acute pijn tegen, bijvoorbeeld na een trauma (botbreuk, brand- of snijverwonding) of een operatie. Als de beschadiging van het lichaam is genezen, verdwijnt het pijnsignaal. De hersenen ontvangen dan geen pijnprikkels meer en de acute pijn is over.
Duren uw pijnklachten langer dan 3 maanden, zoals bij een chronische aandoening (bijvoorbeeld reuma of een darmziekte), dan noemen we dit chronische pijn. Ook als het langer duurt dan verwacht voordat de pijn verdwijnt, dan noemen we dit chronische pijn. Vaak is de oorzaak van deze pijn niet aantoonbaar (weefselschade is genezen) of bijna niet meer aanwezig, maar het pijnsignaal blijft bestaan.
Pijn na een operatie
In het ziekenhuis komt vaak acute pijn voor na een operatie, waarbij de pijn ontstaat door weefselbeschadiging. lees meerPijn na een operatie
In het ziekenhuis komt vaak acute pijn voor na een operatie, waarbij de pijn ontstaat door weefselbeschadiging. Pijn is een signaal dat u rust moet nemen, maar dit betekent niet dat u stil moet blijven liggen. Een goede balans tussen rust en activiteit is belangrijk voor uw herstel. Door pijn kan het na een operatie lastig voor u zijn om diep door te ademen, op te hoesten en de juiste bewegingen te maken. De pijn na een operatie kan op die manier nadelig zijn voor het genezingsproces. Daarom geven wij u hier graag uitleg over en behandelen wij uw pijnklachten zo goed mogelijk. Goede pijnbehandeling begint al vóór de operatie en gaat door op de verpleegafdeling.
Hoe ontstaat pijn?
Via het zenuwweefsel wordt gevoelsinformatie via de zenuwuiteinden en het ruggenmerg naar de hersenen gestuurd. De zenuwen geven 24 uur per dag informatie over de toestand van de weefsels door aan uw hersenen. lees meerHoe ontstaat pijn?
Via het zenuwweefsel wordt gevoelsinformatie via de zenuwuiteinden en het ruggenmerg naar de hersenen gestuurd. De zenuwen geven 24 uur per dag informatie over de toestand van de weefsels door aan uw hersenen. De zenuwen vormen de verbinding tussen de lichaamsweefsels en uw hersenen (het brein). Bij (dreigende) schade of een situatie die hierop lijkt, zijn er in het lichaam speciale sensoren op de zenuwuiteinden. Prikkeling van deze pijnsensoren op de zenuw geeft een onplezierig waarschuwingssignaal af. Uw hersenen geven een betekenis aan het pijnsignaal dat binnenkomt en beslissen of u daadwerkelijk pijn voelt of niet. Het signaal zelf is dus nog geen pijn. U voelt pas pijn als het signaal in uw hersenen aankomt.
Acute Pijn Service en pijnteam
Het pijnteam is gespecialiseerd in onderzoek (diagnostiek) en de behandeling van pijn. De Acute Pijn Service houdt zich bezig met acute pijn na een operatie. lees meerAcute Pijn Service en pijnteam
Het Pijnteam bestaat uit verpleegkundigen en anesthesioloog-pijnspecialisten van de afdeling Anesthesiologie, Pijn en Palliatieve Geneeskunde. Dit is een afdeling van het Radboudumc Expertisecentrum voor Pijn en Palliatieve Geneeskunde. Het pijnteam is gespecialiseerd in onderzoek (diagnostiek) en de behandeling van pijn. Zij worden gevraagd bij patiënten met complexe acute pijnproblemen en pijnproblemen rondom operatie. Op een afdeling behandelt eerst de medisch specialist zelf de pijn volgens de standaard pijnbehandeling die is afgesproken binnen het Radboudumc en landelijk (algemene pijnprotocol). Als de pijn onvoldoende afneemt, kan de medisch specialist het pijnteam om ondersteuning vragen.
De Acute Pijn Service houdt zich bezig met acute pijn na een operatie. Zij zijn vanaf de dag van de operatie aanspreekbaar voor pijnproblemen. Bij patiënten met een pijnpomp na de operatie komt vanaf de eerste dag een pijnverpleegkundige langs of vindt er overleg plaats met behandelend arts of verpleegkundige van de afdeling. Deze pijnverpleegkundige kijkt naar de pijnstilling en mogelijke bijwerkingen en past deze zo nodig aan. Na enkele dagen pijnstilling via pijnpomp kijken we samen met u of u kunt overschakelen op tabletten. De Acute Pijn Service kan ook vóór de operatie worden betrokken bij patiënten met complexe pijnproblemen.
Wat moet u weten over pijn?
-
Het is belangrijk dat u kunt doorademen, ophoesten en bewegen.
lees meer
Pijn mag uw herstel niet in de weg staan
Het is belangrijk dat u kunt doorademen, ophoesten en bewegen. Toch kan een beetje pijn juist goed zijn voor uw herstel. U voelt dan namelijk uw grenzen beter aan, waardoor u uw activiteiten beter kunt afstemmen op uw conditie. De verpleegkundige die voor u zorgt, vraagt daarom regelmatig of de pijn voor u acceptabel is.
-
De hoeveelheid pijn die u voelt, kan verminderd worden door allerlei verlichtende handelingen.
lees meer
Pijnbehandeling bestaat uit pijn-verlichtende handelingen en medicatie
De hoeveelheid pijn die u voelt, kan verminderd worden door allerlei verlichtende handelingen. Als u zich goed kunt ontspannen (bijvoorbeeld door ontspannings- of ademhalingsoefeningen) voelt u minder pijn. Ook afleiding en een geruststellend gesprek kunnen helpen. Als u zich ongerust maakt, geef dit dan aan bij uw verpleegkundige of behandelend arts. Zij kunnen u uitleg geven. Activiteiten zoals het luisteren naar muziek, een Virtual Reality (VR)-bril, het geconcentreerd lezen van een boek, het afdwalen in een film of het doen van een computerspelletje, kunnen ervoor zorgen dat u afgeleid bent van de pijn, waardoor u deze minder voelt. Daarnaast heeft beweging een positieve invloed op pijn doordat het lichaam actief beweegt, spanningen loslaat en daardoor soepeler wordt. Daarnaast stellen we een behandelplan met medicijnen op dat is afgestemd op uw pijnklachten.
-
We stellen een pijnbehandelplan op dat past bij uw situatie en dat bestaat uit pijn-verlichtende handelingen en medicatie.
lees meer
Pijnbehandeling moet precies op maat worden gegeven
We stellen een pijnbehandelplan op dat past bij uw situatie en dat bestaat uit pijn-verlichtende handelingen en medicatie. De pijnmedicatie die u krijgt, wordt afgestemd op uw pijn en gezondheidssituatie. Naast de soort pijnmedicatie is het belangrijk dat deze op de juiste momenten wordt toegediend. Zo kan te lang wachten met het toedienen ertoe leiden dat het langer duurt voordat de pijn onder controle is. Geef het daarom tijdig aan als u pijn heeft of als de pijn toeneemt.
Wilt u hier meer over weten, lees dan hier verder over de werking van pijnmedicatie.
-
Bij kort gebruik van pijnmedicatie, zoals opioïden (morfine-achtige middelen), is de kans op verslaving heel klein.
lees meer
Kortdurend gebruik van pijnmedicatie (zoals opioïden) werkt niet verslavend
Zolang de toediening van pijnmedicatie, zoals opioïden (morfine-achtige middelen), wordt afgestemd op de mate van pijn in goed overleg met uw arts en het gebruik niet lang duurt, dan is de kans op verslaving heel klein. Bij langdurig gebruik kan het lichaam wel gewend raken aan de werking van opioïden. Om die reden is het niet goed om hier plotseling mee te stoppen, maar is het nodig om deze medicijnen af te bouwen. Naast de lichamelijke gewenning, kan langdurig gebruik van opioïden ook leiden tot verslaving. Daarom dienen uw arts en verpleegkundige in overleg met u alleen opioïden toe als het echt nodig is en bouwen we dit af zodra het kan.