Klinische genetica
Bij een bezoek aan het ATA spreekuur krijgt u de mogelijkheid tot een consult bij de klinisch geneticus. Het gesprek met de klinisch geneticus sluit aan op uw afspraak bij het spreekuur. Hiervoor is een verwijzing nodig van de huisarts.
lees meerKlinische genetica
Bij een bezoek aan het ATA spreekuur krijgt u de mogelijkheid tot een consult bij de klinisch geneticus. Het gesprek met de klinisch geneticus sluit aan op uw afspraak bij het spreekuur. Hiervoor is een verwijzing nodig van de huisarts.Een voorbeeldverwijzing kan worden opgevraagd.
Veel aangeboren tandafwijkingen, zoals oligodontie, worden veroorzaakt door een erfelijke aanleg. We kunnen onderzoek doen naar deze erfelijke aanleg door middel van DNA-onderzoek.
Tijdens het gesprek met de klinisch geneticus gaan we in op de medische en tandheelkundige voorgeschiedenis van u of uw kind, de familiegeschiedenis en er wordt soms een (beperkt) lichamelijk onderzoek gedaan.
We bespreken de voor- en nadelen van het doen van DNA-onderzoek. U kunt zelf beslissen of u DNA-onderzoek wilt.
Meer informatie over klinische genetica kunt u hier lezen.
Voor meer informatie over bepaalde aangeboren tandafwijkingen en erfelijkheidsonderzoek in het algemeen kunt u www.erfelijkheid.nl bezoeken.
Diagnose onderzoek
Tijdens de eerste afspraak maken we gebitsafdrukken, lichtfoto’s, een 3D-foto en röntgenfoto’s of een scan. Deze afspraak duurt ongeveer een uur.
lees meerControle ATA spreekuur
Tenminste elke 3 jaar, maar indien nodig vaker, wordt u opgeroepen voor het spreekuur voor aangeboren tandafwijkingen (ATA spreekuur).
lees meerControle ATA spreekuur
Tenminste elke 3 jaar, maar indien nodig vaker, wordt u opgeroepen voor het spreekuur voor aangeboren tandafwijkingen. Bij dit spreekuur zijn er meerdere (tand)artsen aanwezig. De artsen die aanwezig zijn bij het spreekuur zijn: de orthodontist, tandarts (van bijzondere tandheelkunde), twee orthodontisten in opleiding en de casemanager. Indien nodig/gewenst is ook de klinische geneticus en/of de kaakchirurg aanwezig.
Wat gebeurt er op het spreekuur?
Als u een afspraak heeft op het ATA spreekuur dan neemt u plaats op de behandelstoel en staan alle artsen om u heen, zij gaan samen met u bekijken wat u wensen zijn en welke behandelopties mogelijk zijn. Het kan fijn zijn om iemand mee te nemen naar het spreekuur omdat er veel informatie wordt gegeven. Na het spreekuur worden er aansluitend foto's, evt. röntgenfoto en een scan gemaakt voor diagnostiek en behandeling.
Vragenlijsten
Voor de eerste afspraak sturen we een paar vragenlijsten; o.a. over gezondheid, wensen en ervaringen ten aanzien van de afwijking en de behandeling.