Chirurgie
De MKA-chirurg ondersteunt de orthodontist en tandarts om afwijkingen aan tanden en kaken te corrigeren. Soms is de afwijking te groot voor correctie met een beugel en kan de kaakchirurg de onderliggende kaakstand met een operatie corrigeren. Tanden en kiezen die ontbreken kunnen door de MKA chirurg worden vervangen met implantaten op volwassen leeftijd.
Diagnose onderzoek
Tijdens de eerste afspraak maken we gebitsafdrukken, lichtfoto’s, een 3D-foto en röntgenfoto’s of een scan. Deze afspraak duurt ongeveer een uur.
lees meerKosten van zorg
Medisch specialistische zorg valt in de regel onder de basiszorg net als tandheelkundige zorg tot 18 jaar. Na 18 jaar wordt reguliere tandheelkundige en orthodontische zorg niet meer vergoed vanuit de basisverzekering en slechts zeer beperkt vanuit de aanvullende verzekering.
lees meerKosten van zorg
Kosten tot 18 jaar
Medisch specialistische zorg valt in de regel onder de basiszorg net als tandheelkundige zorg tot 18 jaar. Voor orthodontie geldt in ernstige gevallen, dat er aanspraak is op vergoeding uit de basiszorg. Dit geldt bijvoorbeeld in de situatie wanneer er 6 of meer tanden afwezig zijn, of indien er sprake is van een zeer grote overbeet. De tandheelkundige sector heeft samen met de zorgverzekeraars een overzicht samengesteld met behandelingen die voor vergoeding in aanmerking komen uit de basisverzekering. Mocht er geen aanspraak zijn op vergoeding uit de basiszorg, dan kunt u zich aanvullend hiervoor verzekeren. Vragen hierover kunt u tijdens de ATA spreekuren stellen.
Kosten na 18 jaar
Na 18 jaar wordt reguliere tandheelkundige en orthodontische zorg niet meer vergoed vanuit de basisverzekering en slechts zeer beperkt vanuit de aanvullende verzekering. Alleen in uitzonderlijke gevallen kan aanspraak worden gemaakt op vergoeding vanuit de basisverzekering. Dit moet worden aangevraagd bij de zorgverzekeraar.
Controle ATA spreekuur
Tenminste elke 3 jaar, maar indien nodig vaker, wordt u opgeroepen voor het spreekuur voor aangeboren tandafwijkingen (ATA spreekuur).
lees meerControle ATA spreekuur
Tenminste elke 3 jaar, maar indien nodig vaker, wordt u opgeroepen voor het spreekuur voor aangeboren tandafwijkingen. Bij dit spreekuur zijn er meerdere (tand)artsen aanwezig. De artsen die aanwezig zijn bij het spreekuur zijn: de orthodontist, tandarts (van bijzondere tandheelkunde), twee orthodontisten in opleiding en de casemanager. Indien nodig/gewenst is ook de klinische geneticus en/of de kaakchirurg aanwezig.
Wat gebeurt er op het spreekuur?
Als u een afspraak heeft op het ATA spreekuur dan neemt u plaats op de behandelstoel en staan alle artsen om u heen, zij gaan samen met u bekijken wat u wensen zijn en welke behandelopties mogelijk zijn. Het kan fijn zijn om iemand mee te nemen naar het spreekuur omdat er veel informatie wordt gegeven. Na het spreekuur worden er aansluitend foto's, evt. röntgenfoto en een scan gemaakt voor diagnostiek en behandeling.
Vragenlijsten
Voor de eerste afspraak sturen we een paar vragenlijsten; o.a. over gezondheid, wensen en ervaringen ten aanzien van de afwijking en de behandeling.