Radboudumc: de AI for Health hotspot van Nederland
Kunstmatige Intelligentie (AI, naar de Engelse term Artificial Intelligence) ondersteunt de zorg op veel manieren. Het helpt artsen bij diagnostiek en behandeling. Het leert ons meer over ziektes. En: het draagt bij aan het verminderen van werkdruk, personeelstekort en kosten van zorg.
lees meerRadboudumc: de AI for Health hotspot van Nederland
AI (Artificial Intelligence, kunstmatige intelligentie) is een verzamelnaam voor systemen en machines die onze intelligentie nabootsen. Zulke systemen kunnen snel grote hoeveelheden gegevens verwerken en daarmee onder andere adviezen uitbrengen, nieuwe producten ontwikkelen en zichzelf verbeteren. AI is daarom een enorm belangrijke technologie voor de zorg van morgen. Een groot deel van de zorg draait immers om het snel en nauwkeurig analyseren van (gezondheids)gegevens: wat voor symptomen zien we bij een patiënt, welke diagnose past daarbij en wat is de beste behandeling?
Die vragen worden voor artsen alsmaar ingewikkelder om te beantwoorden, omdat we door onderzoek en technologische ontwikkelingen steeds meer gegevens tot onze beschikking krijgen. AI kan ons helpen snel de juiste conclusies te trekken uit al die gegevens en zo op termijn echt zorg op maat te bieden. Dat draagt bovendien bij aan het verminderen van de kosten en de werkdruk in de zorg.
Toepassingen van AI
Het onderzoek naar geschikte toepassingen voor AI is nog in volle gang. Voor sommige toepassingen, zoals het opsporen van bepaalde vormen van kanker, is al bewezen dat AI even goed of zelfs beter presteert dan de arts. We verwachten dat AI, mede dankzij ons onderzoek, de komende jaren op steeds meer terreinen in de zorg van waarde zal zijn.
Het werk van zorgprofessionals zal wat ons betreft nooit volledig vervangen worden door AI. Het is een hulpmiddel dat patiënten en artsen bijstaat bij het snel vinden van de juiste informatie en het maken van goede, onderbouwde keuzes. Het laatste woord blijft echter altijd bij de patiënt, in goed overleg met diens behandelaar.
Radboudumc als AI for Health hotspot
Wij werken aan de zorg van morgen. AI en datagedreven besluitvorming spelen daarin een grote rol. Daarom verkennen we de mogelijkheden en grenzen en wat het voor onze patiënt en de samenleving kan betekenen. Graag nemen we je mee in ons verhaal. Op deze pagina vind je meer over de initiatieven en onderzoeken die we uitvoeren en ondersteunen, maar ook over de impact die er nu al is en de impact die we verwachten.
-
Aiosyn behaalt IVDR CE-markering voor mitosetelling met AI9 januari 2025
-
Miljoenensubsidie voor aanpak van hartfalen in de thuissituatieProject hartzorg aan huis levert betere monitoring en revalidatie28 november 2024
-
Radboudumc sluit overeenkomst met Annalise.aiontwikkelaar van medische AI-toepassingen27 november 2024
Impact op gezondheid(szorg)
Wat is AI en deep learning?
AI is een verzamelnaam voor systemen of machines die onze intelligentie nabootsen. Zo kunnen ze taken voor ons uitvoeren, en zichzelf tegelijkertijd verbeteren.
lees meerWat is AI en deep learning?
AI is een verzamelnaam voor systemen of machines die onze intelligentie nabootsen. Zo kunnen ze taken voor ons uitvoeren, en zichzelf tegelijkertijd verbeteren.
Een deel van AI is machine learning: daarbij is sprake van een lerend systeem, dat zichzelf kan verbeteren op basis van de data die het krijgt. Daarbij kun je denken aan chatbots die jouw problemen begrijpen en automatisch een antwoord geven, of een programma dat je automatische aanbevelingen geeft voor films op basis van je kijkgedrag.
Deep learning
Een variant op machine learning is deep learning. Daarbij kan een AI-systeem complexe patronen herkennen in grote gegevensreeksen, door gebruik te maken van algoritmen die de werking van het menselijk brein nabootsen, zogenaamde 'diepe neurale netwerken'. Het verschil tussen deep learning en het bredere begrip ‘machine learning’ is de nauwkeurigheid van analyses die de algoritmen doen: ze zijn zo grondig dat ze vergelijkbaar zijn met de processen in onze hersenen. Een netwerk van deze algoritmes kan daardoor grote hoeveelheden data verwerken en daarvan leren.
Gegevens zijn overal in ziekenhuizen: patiëntendossiers, klinische metingen, genetische informatie, tekstverslagen en beelden. Die gegevens vormen de basis van diagnoses, beslissingen, behandelingen, monitoring en real-time ondersteuning tijdens bijvoorbeeld operaties en ingrepen.
Ondersteuning bij diagnostiek
Het is mogelijk om patronen te herkennen in die medische gegevens, bijvoorbeeld om te helpen bij diagnostiek. Ook op andere medische gebieden waar grote hoeveelheden data beschikbaar zijn, zoals genetica, temporele monitoring of grote teksten (patiëntendossiers), kan deep learning wetenschappelijk onderzoek, en daarmee de klinische praktijk verbeteren.
AI kan klinische beslissingen ondersteunen en taken automatiseren en daarmee de kosten drukken en de gezondheidszorg betaalbaar houden. Ook kan het de gezondheidszorg verbeteren door het vinden van betere manieren om klinisch bruikbare informatie uit gegevens te halen.
Hoe helpt AI de patiënt en de zorg?
Met behulp van AI maken we de zorg kwalitatief beter. We kunnen sneller en nauwkeuriger diagnoses stellen en hebben daar minder mensen voor nodig.
lees meerPodcasts over AI
-
In deze serie vertellen top-experts, onder meer uit het Radboudumc, over de laatste ontwikkelingen in AI, die we hier en nu zelf vormgeven.
beluister -
AI kan allerlei taken in de zorg overnemen en de ontwikkelingen gaan razendsnel. Toch zijn veel toepassingen nog in de onderzoeksfase en is gebruik in de kliniek momenteel beperkt. Waar ligt dat aan?
beluister
Initiatieven en samenwerkingen
ICAI Labs
We zijn prominent deelnemer in en coördinator van meerdere ICAI Labs. Dit zijn onderzoeks-samenwerkingen tussen overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen op het gebied van AI.
bekijk welke labsICAI Labs
We zijn prominent deelnemer in en coördinator van meerdere ICAI Labs. Een ICAI Lab is een onderzoekssamenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen op het gebied van AI. De onderzoekssamenwerkingen in de vorm van ICAI gebeuren onder de paraplu van het nationale Innovation Center for Artificial Intelligence (ICAI).
Het Radboudumc is samen met partners betrokken bij:
-
Een samenwerking tussen Radboudumc en Radboud Universiteit voor het ontwikkelen van nieuwe AI-toepassingen in de gezondheidszorg.
-
Onderzoek naar het gebruik van AI-toepassingen voor het monitoren van de ziekte van Parkinson met behulp van draagbare sensoren en video. Doel hiervan is om meer betrouwbare klinische diagnoses te kunnen stellen en patiënten sneller de juiste behandeling te kunnen bieden.
Gerelateerd nieuws
-
Onderzoek naar het monitoren van gezondheid en gedrag en het ontwikkelen van AI-toepassingen om daarmee verbeterd persoonlijk gezondheidsadvies te kunnen geven.
-
Onderzoek naar AI-toepassingen die hoge resolutie datastromen in real-time kunnen analyseren en daar nauwkeurige veilige modellen uit kunnen afleiden. De focus ligt daarbij op zogeheten OCT pullbacks; datastromen die cruciaal zijn voor besluitvorming tijdens hartoperaties.
-
Ontwikkeling van machine learning oplossingen die, in combinatie met implantaten, zintuigelijke en cognitieve functies kunnen helpen herstellen.
-
Onderzoek naar AI-toepassingen om betere diagnoses te kunnen stellen voor prostaatkanker op basis van MRI-beelden.
-
Onderzoek naar AI-toepassingen om de nauwkeurigheid van beelddiagnoses bij longkanker te verbeteren.
Radboudumc spin-offs in AI
Het Radboudumc heeft meerdere spin-offs voortgebracht op het gebied van AI.
bekijk welke spin-offsRadboudumc spin-offs in AI
-
AI-toepassing voor geautomatiseerde kwaliteitscontrole van pathologische beelden.
-
Smartphone AI-toepassingen voor medical imaging 'at the point of care'.
-
AI-toepassingen voor het opsporen van borstkanker.
-
AI-toepassingen voor analyse van CT-scans van de borstkas.
Wetenschapsdossier Artificial Intelligence
Meer weten over ons wetenschappelijk onderzoek naar AI? Bekijk het wetenschapsdossier.
naar dossierRadboud Healthy Data
Een gezamenlijk programma van de Radboud Universiteit en het Radboudumc met als doel een impuls te geven aan de digitale transformatie op de campus.
naar websiteWerk met impact. Doe je mee?
Wij geloven dat kunstmatige intelligentie en datagestuurde besluitvorming cruciaal zijn in het vormgeven van de zorg van de toekomst. Jij ook?
werken in data-driven health